A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Експерти проаналізували спроможність громад України у воєнний час

Дата: 12.04.2024 13:33
Кількість переглядів: 41

Фото без опису   Востаннє подібний аналіз був підготовлений сайтом decentralization.ua за підсумками 2021 року, до повномасштабного вторгнення російської федерації на територію нашої держави. До цього такі оцінювання життєдіяльності громад проводилися постійно. Адже моніторинг доходів і видатків, сталості і розвитку територіальних громад – це вагомий показник економічної спроможності нашої держави загалом.

   На основі показників виконання місцевих бюджетів за 2023 рік експертами сформовано узагальнені результати оцінювання фінансової спроможності територіальних громад за підсумками 2023 року. Згідно з цими результатами, усі громади згруповані за кількома рівнями спроможності: високий, оптимальний, задовільний, низький та критичний.

   До високого рівня спроможності віднесено 495 громад (34,4% від їх загальної кількості в Україні), до оптимального рівня – 314 (21,8%). Найбільша кількість громад з високим рівнем спроможності у Київській області – 54, у Дніпропетровській – 48, Одеській – 44, Полтавській – 43.

   За підсумками проведеного оцінювання встановлено, що існує залежність між сформованими рівнями спроможності територіальних громад і категоріями населених пунктів. Із 495 громад, що належать до високого рівня спроможності 198 (або 40%) мають статус міських, 125 (25,3%) – селищні громади, 172 (34,7%) – сільські громади. А далі — чим нижчий рівень спроможності, тим менше у ньому міських, а більше — селищних, сільських громад. Серед 182 громад, які віднесено до критичного рівня, лише 23 (12,6%) міські громади, 62 (34,1%) – селищні, 97 (53,3%) – сільські громади.

   За підсумками 2023 року, до загального фонду бюджетів територіальних громад (без трансфертів) надійшло 314,2 млрд грн. У середньому, дохід на 1 мешканця становить 7751,2 грн. У 546 громадах показник доходів на одного мешканця перевищує середній. Найбільша кіль-кість громад – 633 знаходиться в діапазоні 5-10 тис. грн на 1 мешканця.

   Обсяг видатків загального фонду, здійснений з бюджетів територіальних громад у 2023 році, становить 361,8 млрд грн. Середній показник видатків у розрахунку на 1 мешканця становив 10 369,1 грн. У 571 громади показник видатків на одного мешканця перевищує середній. Найбільша кількість громад – 668 знаходиться в діапазоні 5-10 тис. грн на 1 мешканця, у 601 громаді обсяг видатків на одного мешканця становить від 10 до 20 тис. грн. 

   За результатами проведеного аналізу фінансових показників експерти підсумували, що в цілому місцеві бюджети адаптувалися до умов воєнного стану і зуміли забезпечити реалізацію основних завдань бюджетної політики, а також фінансування видатків, пов’язаних із підтримкою Сил оборони, заходів з територіальної оборони, підтримки ВПО та ліквідацією наслідків збройної агресії рф.

   Шишацька громада зарахована до категорії високого рівня спроможності. До категорії громад з високим рівнем фінансової спроможності потрапила більшість громад з Полтавської області (близько двох третин).

Порівняємо нашу громаду з найближчими сусідами і такими громадами, які найбільш подібні до нашої за кількістю населення.

Станом на 01.01.2022 року в нашій громаді проживали близько 18  тисяч людей.

Решетилівська – 25,8 тисячі;

Зіньківська – 23,7 тисячі;

Новосанжарська – 21,8 тисячі,

Лохвицька – 21,8 тисячі;

Чутівська – 17,9 тисячі;

Диканська громада – 17,7 тисячі;

Великобагачанська – 11 тисяч;

Опішнянська громада – 8,1 тисячі;

Великосорочинська – 7 тисяч;

Гоголівська – 5,3 тисячі.

У таблиці подані наступні показники:

1. Доходи загального фонду на одного мешканця.

2. Видатки загального фонду на одного мешканця.

3. Видатки на утримання апарату управління на одного мешканця.

4. Капітальні видатки на одного мешканця.

5. Частка управлінських видатків (утримання апарату виконавчого комітету і керівних органів усіх галузей у відсотковому співвідношенні до загальних видатків громади).

6. Частка бюджетних видатків на оплату праці (видатки на заробітну плату з нарахуваннями працівників усіх закладів, установ, структур, відділів тощо, які отримують заробітну плату з селищного бюджету, у співвідношенні до загальних витрат громади).

7. Частка капітальних видатків бюджету.

8. Частка трансфертів у дохідній частині бюджету (скільки відсотків у бюджеті громади становлять надходження з інших бюджетів, державні субвенції тощо).

9. Частка місцевих податків і зборів у дохідній частині загального фонду бюджету без трансфертів (скільки відсотків у бюджеті громади становлять її власні надходження).

Фото без опису

   До відома: показники нашої громади за поданими критеріями у 2021 році становили: 1. Доходи загального фонду на одного мешканця 9 652,9 гривні; видатки загального фонду на одного мешканця 12 085,6 гривні; видатки на утримання апарату управління на одного мешканця 1 519,7 гривні; капітальні видатки на одного мешканця 2 068,3 гривні; частка управлінських видатків 15,7%; частка бюджетних видатків на оплату праці 63,8%; частка капітальних видатків бюджету 14,5%; частка трансфертів у дохідній частині бюджету 19,9%; частка місцевих податків і зборів у дохідній частині загального фонду бюджету без трансфертів 34,9%.

 

За матеріалом decentralization.ua (автори: Яніна Казюк, експерт з публічних фінансів та місцевого самоврядування Центру політико-правових реформ, доктор наук з державного управління, Віктор Венцель, директор Департаменту фінансів Житомирської облдержадміністрації, доктор наук з державного управління, Ігор Герасимчук, експерт SALAR International).

https://decentralization.ua/news/17881?fbclid=IwAR2ASu_sE4p0hytU2pTDXvJ9Y3aKbFclwwMrkeBEunDP4I3w1Ml393Fs1mw_aem_AagNxcPkPzdsvA7jv-ZSYGuGGXPyQHeqvF5FseBPmIBMDjm8_8RpXNKCWIXHIRPQSxQWTojqv3E4Ztzj4vFubs1E


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь