A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Обговорили участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві та вплив інституту старости на функціонування громад

Дата: 14.03.2024 15:10
Кількість переглядів: 65

Фото без опису   Голова Шишацької селищної ради Олександр Тутка разом з колегами з інших громад Полтавщини взяв участь у засіданні круглого столу за участі народних депутатів України.

   Захід, що відбувся у Полтаві, організував Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» «ГОВЕРЛА», громадської організації «ДЕСПРО» та у співробітництві з Офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові, всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування, громадською організацією Всеукраїнське об’єднання старост. У заході також взяли участь представники органів державної влади, провідні асоціації органів місцевого самоврядування, вітчизняні і міжнародні організації, експерти.

   Учасники заходу обговорили дискусійні питання «Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному спів-робітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу» та «Інститут старости та його вплив на функціонування громад», під час якого на прикладі територіальних громад Полтавщини, Сумщини, Харківщини було розглянуто особливості досвіду цих регіонів у сферах міжнародного територіального співробітництва та функціонування інституту старост, а також обговорено перспективи розвитку відповідних напрямів.

   У рамках дискусії, присвяченої питанням інституту старости та його впливу на функціонування громад, було проаналізовано поточний стан утворення старостинських округів та затвердження старост у територіальних громадах Полтавської, Сумської, Харківської областей; правовий статус та роль старости в територіальній громаді; проблемні питання організації роботи старости та виконання ним своїх повноважень; шляхи удосконалення законодавства щодо інституту старост.

Фото без опису   Народні депутати презентували законопроект, який містить покрокову інструкцію співпраці громад України з муніципалітетами інших країн та дає можливість нашим громадам взяти участь у різноманітних програмах і структурних фондах Європейського Союзу, залучити додаткові фінансові ресурси для розвитку своїх громад та територій, а також для підвищення фахової підготовки працівників органів місцевого самоврядування.

   Війна в Україні спричинила значні руйнування та людські втрати. Для подолання її наслідків необхідне широке міжнародне співробітництво, наголосили законотворці.

   НАПЕРЕДОДНІ Олександр Тутка побував у Семенівській громаді, де відбулися загальні збори Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації громад (ВАГ). Під час роботи загальних зборів учасники заходу у своїх виступах порушили ряд важливих питань, зокрема щодо стратегії розвитку інституту старост у Полтавській області, допомоги органів місцевого самоврядування Збройним Силам України, проблеми делегування обов’язків у сфері оборони органам місцевого самоврядування тощо.

   — Повномашстабна війна росії проти України поставила нові виклики перед органами місцевого самоврядування, — відзначає селищний голова Олександр Тутка за підсумками участі у засіданні круглого столу з парламентарями та загальних зборів асоціації громад. – Важливо адаптувати законодавство до цих нових викликів, щоб надати громадам можливості діяти в цих умовах максимально ефективно для підтримки обороноздатності нашої країни. І незважаючи на війну, слід далі вдосконалювати на всіх рівнях державницьку стратегію щодо розвитку територій, яку наша країна вибудовувала ще до 24 лютого 2022 року. Адже нині триває боротьба не тільки за наші кордони на карті світу, але й за наш цивілізований, демократичний розвиток у межах цих кордонів. Агресор не повинен зруйнувати ні військові, ні мирні плани нашої держави.

   Вдячний колегам, народним депутатам, представникам органів виконавчої влади та асоціаціям органів місцевого самоврядування, міжнародним партнерам за ефективну комунікацію у такий складний час, за те, що на подібних зустрічах ми маємо можливість висловитися і почути одне одного, проаналізувати проблеми і заручитися підтримкою у їхньому вирішенні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь