ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Лікарня НЕ закривається, або Чому капітальний ремонт головного входу НА ЧАСІ

Дата: 27.07.2023 15:45
Кількість переглядів: 1488

Фото без опису  Цьогоріч уперше медики відзначають своє професійне свято по-новому. Президент переніс День медичного працівника з третьої неділі червня на постійне число – 27 липня.

   Крім цієї несподіваної святкової зміни, у медичній галузі є передбачувані робочі нововведення. Адже, незважаючи на повномасштабну війну, реформа триває за планом  і настав час її другого етапу.

   Нагадаємо, що відповідно до першого етапу реформи медичні заклади перейшли на договірні умови фінансування з Національною службою здоров’я України. Змінилася форма оплати медичних послуг. Нині НСЗУ виступає замовником цих послуг, медичний заклад – надавачем, а пацієнт – отримувачем, відповідно до потреб і запитів якого і формується ціна питання. Медичний заклад нині отримує кошти за конкретні надані послуги, відповідно до пакетів медичних послуг, за якими має контракт з НСЗУ.

   Шишацька лікарня планового лікування цьогоріч законтрактована за 10-а пакетами. Крім цього, заклад має фінансову підтримку з селищного бюджету. Кошти на утримання закладу з державного та місцевого бюджетів приблизно рівнозначні: по 50 відсотків з обох джерел. Відповідно до контрактів з НСЗУ і програми підтримки лікарні Шишацькою селищною радою, до завершення цього бюджетного року лікарня коштами забезпечена.

   Що буде далі?

   Далі так само лікарня буде укладати договір з НСЗУ і отримувати кошти від свого засновника – Шишацької селищної ради. На скільки пакетів надання медичних послуг може розраховувати Шишацька лікарня планового лікування (Шишацька ЛПЛ) наступного року – стане відомо лише у січні 2024 року. Тоді будуть сформовані вимоги НСЗУ та умови контрактування.

   Що передбачає другий етап медичної реформи і до чого готуватися таким медзакладам, як Шишацька ЛПЛ?

   Другий етап реформи (який зараз у процесі) передбачає зміни структури лікарень і формування спроможної мережі медзакладів відповідно до визначених критеріїв і мети. А мета така, щоб 80 відсотків медичної допомоги населення отримувало у закладах первинної медико-санітарної допомоги амбулаторно, 20 відсотків – у стаціонарних лікарнях певного рівня і спеціалізації.

   Із 56 медзакладів Полтавської області (обласних, міських і районних лікарень) лише 14 визначено частиною спроможною мережі. Цими закладами НСЗУ буде опікуватися в першу чергу. Ці заклади держава буде розвивати, оснащувати, модернізувати, аби вони якісно і своєчасно обслуговували якомога більше людей.

   Що буде з іншими чотирма десятками? Інші лікарні так само, як і раніше, мають право укладати договір з НСЗУ і отримувати кошти за надані послуги. Але якщо обрані заклади будуть в пріоритеті, то ті, що поза обраними, мають докласти зусиль, щоб заробити кошти в НСЗУ, переконати державу, що на їхні медичні пропозиції теж є попит у населення.

   Шишацька лікарня, як і багато подібних закладів області, очікувано не потрапила до спроможної мережі. Бо заклад спроможної мережі навіть найнижчого рівня повинен обслуговувати щонайменше 50 тисяч населення, якого у нас, звісно, немає.

   Другий етап реформи, коли чимало лікарень залишаються поза увагою держави, звичайно, збурив і медичну спільноту, і людей, котрі користуються послугами цих лікарень. Упродовж багатьох місяців тривали обговорення цього питання за різними «круглими столами», за участі різних представників влади. Директори медзакладів, голови громад ініціювали зустрічі у Департаменті охорони здоров’я області, готували власні плани розвитку та слухали рекомендації керівництва галузі.

   Як зауважує директор комунального некомерційного підприємства «Шишацька ЛПЛ» Маргарита Хорольська, очолюваному нею колективу не звикати виконувати вимоги НСЗУ та звітувати перед цією службою. Однак відтепер ці вимоги і перевірки стануть жорсткішими. І заклад уже зараз готується претендувати на кошти Національної служби здоров’я в наступному році. А для цього має відповідний план розвитку і поступово реалізовує його пункти.

   Щоб залучити кошти НСЗУ, треба:

- мати необхідний кадровий резерв. На сьогодні ця вимога виконана, із залученням зовнішніх сумісників: анестезіолога і лікаря-функціоналіста. Восени один з терапевтів Шишацької лікарні отримає другу спеціалізацію і потреба у зовнішньому суміснику лікареві-функціоналістові відпаде;

- мати необхідне медичне обладнання, що на сьогодні у лікарні теж достатньо для НСЗУ за тими медичними пакетами, на які вона розраховує;

- третій чинник – це технічне оснащення закладу і його доступність для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Саме цей критерій серед інших вимог передбачає відповідну вхідну групу у головний корпус лікарні. Вхідна група – це головний вхід, але це не просто ганок, навіс і двері. Це реконструкція частини приміщення з тією метою, щоб до неї впритул міг під’їхати медичний автомобіль, щоб пацієнт (неходячий, травмований тощо) міг бути доставлений у лікарню без будь-яких ускладнень. Така вхідна група, на вимогу НСЗУ, повинна була бути ще вчора. А може й раніше. Відповідний проєкт був виготовлений ще понад десять років тому. Однак, за браком коштів, за непріоритетністю (завжди було щось важливіше, а «ганок» почекає) цей проєкт так і не був реалізований. Але наразі належна вхідна група у головний корпус лікарні – це одна з умов отримання коштів НСЗУ у наступному році. Одна з умов збереження закладу.

   Тож у планах лікарні – не закриватися, а розвиватися відповідно до вимог часу, реформуватися під потреби людей. НСЗУ буде оплачувати тільки ті послуги, якими найбільше користуватиметься населення. Якщо це терапевтичні послуги – значить, треба приділяти увагу цьому напрямку, підсумовує директор закладу Маргарита Хорольська. Поліклінічне відділення суттєвих змін не зазнає, оскільки має необхідний попит. Можливо, зміни зачеплять стаціонари у плані їхніх об’єднань, графіків роботи тощо.

   Легко не буде. Однак і перший етап медичної реформи теж був складним і для нашого сприйняття, і для його реалізації у сільській місцевості, де немає такої кількості пацієнтів і вибору лікарів, щоб гроші НСЗУ лилися рікою. Але він уже позаду. Головне зараз – перемога на фронті, тоді всі плани можна буде поступово реалізувати, на всі виклики часу гідно відповісти.

Пресслужба Шишацької селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь