A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

У Жоржівці відкрили меморіальний знак загиблому землякові і започаткували футбольний турнір на його честь

Дата: 07.06.2023 10:22
Кількість переглядів: 326

Фото без опису   6 червня мало би виповнитися 23 роки Миколі Цалку з Жоржівки. Мало би… Але не виповнилося, бо його, 21-річного юнака, вбили рашисти. Це сталося на початку повномасштабної війни. Вбили за те, що він захищав свою Батьківщину. Своїх рідних, друзів, земляків, співвітчизників.

   Усі вони про це пам’ятають. Усі ми про це пам’ятаємо.

   На знак поваги до Миколи, Колі, як його називають односельці, на знак скорботи за його так передчасно обірваним життям, на знак шани до усіх захисників України у Жоржівці встановили меморіальну дошку воїну Миколі Цалку і провели перший футбольний турнір на його честь.

   Відкриття меморіального знака відбулося на шкільному подвір’ї, де Коля провів свої юнацькі роки.

   Цю почесну місію довірили батькові та братові Героя. Церемонію благословив священик Православної церкви України. На заході виступили староста Людмила Майборода, заступник селищного голови Олег Білик. Колективи школи та сільського осередку культури забезпечили належний супровід патріотичного заходу. На ньому були присутні і земляки Миколи, які нині боронять Україну від російського окупанта. Побратими Колі з 79 окремої десантно-штурмової бригади записали своє звернення до його родини та односельців. Вони висловили співчуття рідним, а також побажали спочинку душі загиблого і запевнили, що вони за нього «попрацюють»…

   Після урочистого заходу односельці поклали квіти до могили Героя. Там майорять два прапори: Української держави і 79-ї бригади з промовистими написами: «Ніхто, крім нас», «Завжди перші»…

  Після цього директор школи Сергій Цьова та вчитель Сергій Вітценко запросили усіх присутніх до військово-патріотичного музею «Тризуб», що діє при школі з 2018 року. Музей офіційно зареєстрований і постійно доповнюється експонатами, які в основному передають захисники із Жоржівки. Цей музей – історія російсько-української війни з 2013-2014 років, від початку Революції гідності і до сьогодні. 30 жителів Жоржівського старостинського округу нині боронять Україну від ворога. Незважаючи на свою основну місію – захист Вітчизни, вони не забувають і про мирне життя, де патріотичне виховання – теж складова нашої перемоги над ворогом. Передають фронтові трофеї до музею, підтримують важливі заходи на території старостату. Їхніми стараннями музей практично заповнений і йому вже необхідний додатковий простір, аби зберегти для нащадків якомога більше фактів про війну російського загарбника проти незалежної і незламної України.

   Лише відкриттям меморіальної дошки на честь свого загиблого Героя жоржівці не обмежилися. Вони вирішили започаткувати проведення щорічного Кубка з міні-футболу на честь Миколи Цалка. Адже він був не тільки активним учасником шкільного життя Жоржівки, але й затятим футболістом. Участь у турнірі на честь Героя російсько-української війни взяли п'ять команд: три з Шишацької громади і дві – з Диканської (саме там, в Орданівці, Микола певний час проживав з рідними і вчився у початковій школі). Суддями змагань виступили Ігор Попадич і Василь Омельченко.

   Перемогу у першому футбольному турнірі на Кубок Миколи Цалка здобула футбольна команда з Михайликів. На другому місці – команда Жоржівки. На третьому – Василівка з Диканської громади. Четверте і п’яте місця посіли команда ветеранів футболу з Жоржівки «Чайка» і футболісти з Діброви (Диканщина). Організатори нагородили переможців, призерів і кращих гравців Кубком, грамотами та медалями і висловили сподівання, що цей турнір стане традиційним і щороку, у пам’ять про Миколу Цалка, збиратиме все більше учасників і глядачів. А він, вічно юний і усміхнений, спостерігатиме за дійством з банера, прапорів, плакатів, кубка і, можливо, звідти, де ми його не бачимо. І радітиме, що добрі справи на його рідній землі множаться.

   Ініціативу жителів округу щодо встановлення пам’ятного знака Миколі Цалку на фасаді школи підтримав фермер Юрій Нос, а також долучилися всі небайдужі односельці.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь