A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Правильне зберігання в погребах овочевої продукції – запорука запобігання розвитку їх хвороб

Дата: 23.01.2023 08:06
Кількість переглядів: 150

Фото без описуНа зберігання закладають, як правило, сорти овочевих культур середньопізніх та пізніх строків дозрівання, без ознак в’янення, неушкоджені хворобами і шкідниками, не пророслі, не підморожені, з сухою поверхнею, без механічних пошкоджень та тріщин. Важливе значення має також лежкість коренеплодів. Вона залежить від сортових особливостей, умов вирощування, погодних умов при зборі урожаю, режиму зберігання.

Значні втрати продукції при зберіганні відбуваються завдяки природним втратам (у результаті дихання та біохімічних процесів) та завдяки погіршенню якості під впливом фітопатогенних мікроорганізмів, що викликають інфекційні захворювання. Механічно пошкоджена й уражена продукція завжди втрачає маси більше, ніж неуражена. Рано зібрані овочі з незміцнілою шкіркою випаровують вологи більше, ніж достиглі зі зміцнілою.

Природні втрати овочів можна зменшити зниженням інтенсивності їх дихання і випаровування вологи. Оптимальними умовами зберігання коренеплодів є температура 0…+ 5ºС і відносна вологість повітря 90-95%.

Звісно, регулювання температуро - вологого режиму найкраще відбувається у спеціалізованих сховищах. Проте при постійному нагляді температуру і вологість повітря можна контролювати і в пристосованих приміщеннях. Надмірну вологість знижують завдяки влаштованим протягам, оскільки рух повітря знижує вологість. Розміщують у приміщеннях ящики чи якусь іншу тару з негашеним вапном, яке має властивості поглинати воду. Для підвищення ж вологості розвішують мокрі тканини.

Приміщення для зберігання овочів треба готувати заздалегідь. Дерев’яні полиці очищають і просушують на свіжому повітрі, зіпсовані і зламані лагодять або замінюють новими. Обов’язково перевіряють роботу вентиляційних труб і заглушок. Сховища, погреби, підвали очищають від бруду і рослинних решток, знищують гризунів та забивають їх нори. Стіни і стелажі дезінфікують, проводячи побілку хлорним або негашеним вапном із добавкою мідного купоросу (2 кг вапна і 100-200 г мідного купоросу на 1 л води), приміщення просушують. Овочі зберігають в темноті насипом, у ящиках чи контейнерах або в розкритих поліетиленових мішках місткістю 20-25 кг. Стримує розвиток фітопатогенних мікроорганізмів та запобігає втраті тургору обпилювання коренеплодів крейдою або вапном, які можна змішувати з піском. Моркву та буряки перед закладанням на зберігання краще розсортувати за ознаками сорту та лежкості. Їх бажано зберігати штабелями з прошарками піску. На 10 кг моркви потрібно 5 кг піску. Пісок кожний рік потрібно змінювати, щоб не накопичувалась інфекція. Також можна коренеплоди опилити крейдою (200-300 г на 10 кг продукції) перекласти тонким шаром моху, що захистить їх від висихання й ураження фітопатогенними мікроорганізмами.

Під час зберігання овочів потрібно ретельно стежити за їх якістю протягом усього періоду, своєчасно проводити перебирання, видаляти окремі екземпляри, уражені хворобами і не давати розповсюджуватись осередку інфекції.

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь