A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Ідентифікація тварин – це важливо!

Дата: 03.11.2022 09:22
Кількість переглядів: 91

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби інформує, що ідентифікація тварин - це система постійного контролю за станом здоров’я тварин, безпечності виробництва тваринницької продукції, що дає право її власнику реалізовувати молоко та м’ясо тварини, отримати дозвіл на її переміщення та забій, продаж, тощо відповідно до вимог Законодавства України (Закон України «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», Положенням про Єдиний державний реєстр тварин, затверджений наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.09.2012 р. №578 (зі змінами) та ін.), ідентифікації та реєстрації підлягають усі сільськогосподарські тварини, які перебувають, розводяться або утримуються на території України.

Бирка -вушний знак встановленого зразка з нанесеним ідентифікаційним номером, що є знаком суворого обліку, та використовується виключно для ідентифікації визначеного виду тварин. Ідентифікація тварин проводиться тільки бирками затвердженого зразка, які надійшли від державного підприємства «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин».

Кожна тварина повинна бути ідентифікована не пізніше семи днів від моменту її народження, але не раніше, ніж тварина залишить господарство (особисте селянське господарство). Переміщення тварин (купівля/продаж, здача на забій), видача ветеринарних документів (Ф№1, ветеринарна довідка, міжнародний сертифікат) та довідок на проведення досліджень на приховані форми маститів у корів може здійснюватись лише тоді, коли тварина ідентифікована, зареєстрована в Реєстрі ДП «АІРТ» і на неї видано паспорт. Паспорт тварини це документ що містить дані про тварину, її переміщення, власника, місцезнаходження, засвідчує дані про ветеринарно-санітарний стан господарства, де перебуває тварина, факт проведення вакцинацій, діагностичних досліджень і профілактичних обробок та є супровідним документом під час будь-якого переміщення тварини.

За порушення власниками (утримувачами) великої та дрібної рогатої худоби, свиней та коней вимог законодавства України з питань ідентифікації та реєстрації тварин статтею 107-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.   

Також запровадженно ідентифікація та реєстрації домашніх тварин - котів, собак державний облік та контроль за їх переміщенням та проведеням ветеринарно – санітарних заходів. Це передбачає створення державного реєстру домашніх улюбленців, що дозволить мінімізувати чисельність бродячих тварин та сприятиме вдосконаленню механізму притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами, тварині присвоюватиметься унікальний ідентифікаційний номер, за яким можна буде ототожнювати їх та швидко знаходити власників втрачених, загублених та покинутих собак і котів.  Обов’язкова ідентифікація та реєстрація тварин гарантуватиме функціонування належного обліку тварин, контролю за їх переміщенням. Це має  стати ефективним інструментом у боротьбі зі сказом.

Для того, щоб ідентифікувати тварину, необхідно звернутися до лікаря державної ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт. Спеціаліст допоможе вам заповнити письмове замовлення на проведення ідентифікації та реєстрації тварин установленої форми. Ідентифікацію проводить Агенство з ідентифікації та реєстрації тварин. Отже належне функціонування системи ідентифікації і реєстрації тварин -  це один з важливих елементів у забезпеченні епізоотичного благополуччя України, зокрема щодо запобігання розповсюдженню захворювань спільних для людей та тварин (антропозоонозів), таких як сказ, чи такого економічно вразливого питання, як африканська чума свиней (АЧС).

Реєстрація тварин є частиною державної політики України, впроваджується на державному рівні в галузі тваринництва і є обов’язковою для господарств всіх форм власності. Це закріплено на законодавчому рівні, а саме - статтею 5 Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" від 14 серпня 2014 року №1648-VII, згідно якої в країні запроваджується обов’язкова ідентифікація і реєстрація всіх сільськогосподарських тварин. Дія цього закону поширюється на юридичних і фізичних осіб, які займаються розведенням та утриманням тварин. Для отримання витягу з Реєстру тварин юридичними та/або фізичними особами подається заява до адміністратора Реєстру тварин. Протягом п’яти календарних днів з дня реєстрації заяви юридичної та/або фізичної особи видається витяг з Реєстру тварин або приймається рішення про відмову в наданні витягу.

Миргородське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь