A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

До уваги! Небезпечний багатоїдний шкідник - лучний метелик загрожує посівам сільськогосподарських підприємств і присадибних ділянок

Дата: 06.08.2022 18:00
Кількість переглядів: 219

Фото без опису

Увага продовжується літ ІІ покоління лучного метеликаодного із найнебезпечніших шкідників, який має високу плодючість, багатоїдність, здатність до міграції що уможливлює нанесення ним відчутних втрат врожаїв на значних площах. Температурний режим та вологість повітря сприяють розмноженню шкідника. Гусінь в період спалаху розмноження, який зараз відмічається, пошкоджує майже всі сільськогосподарські культури, особливо цукрові буряки, однорічні і багаторічні трави, кукурудзу, овочеві, соняшник, сою.

Нагадуємо, що метелики активні з настанням присмерків до півночі й перед сходом сонця. Вдень вони сидять під листками рослин. Активно летять на світло в теплі ночі, а під час грози, їх рухливість різко зростає і вони здатні мігрувати на значні відстані.

У даний час триває виплодження гусениць та їх активне живлення. Гусениці молодшого віку живляться з нижнього боку молодих листочків, вигризаючи тканини і не пошкоджуючи верхньої шкірочки, а доросліші грубо обгризають листки, обплітаючи їх павутинням; наприкінці живлення вони пошкоджують черешки, соковиті пагони і плоди. Закінчивши живлення, гусениці заглиблюються у поверхневий шар ґрунту, де сплітають вертикальний кокон і в ньому заляльковуються. Гусениці дуже рухливі, якщо до них доторкнутися, то вони змієподібними рухами швидко відповзають. Незмінним у гусениць усих віків залишається блискучо чорний колір голови.

Особливістю, лучного метелика є те що найчастіше вони заселяють посіви окремими вогнищами або тільки яку – небудь частину поля і рідше – все поле, при цьому пильну увагу слід приділити западинам, іншим затишним від вітру місцям.

При виявленні вогнищ, гусені лучного метелика необхідно провести захисні заходи дозволеними препаратами з додержанням строку застосування до збору урожаю.

Візуальний метод обліку інтенсивності льоту метеликів на полях і неорних угіддях проводять в 5 місцях по 10 кроків і визначається за шкалою:

Сила льоту метеликів (екз. на 10 кроків)

Загроза від гусениць

Заходи

1

2

3

Поодинокий

(до 0,2)

Відсутня

Боротьба не проводиться

Слабкий

(0,2-1)

Нижче ЕПШ

Розпушування міжрядь просапних культур з присипанням зони рядка після відходу гусениць на заляльковування

Середній

(1,1-10)

Осередкова поява гусениць в чисельності вище ЕПШ*

Розпушування міжрядь просапних культур в період відкладання яєць метеликами, а також після відходу гусені на заляльковування - розпушування з присипанням зони рядка. Осередкове застосування інсектицидів проти гусені II -III віків

Сильний

(10-50)

Осередкове та суцільне

заселення гусеницями у високій чисельності

Застосування усього комплексу агротехнічних заходів, що обмежують шкодочинність і розмноження. Випуск трихограми, застосування біологічних і хімічних інсектицидів

Масовий

(>50)

 

Масова поява гусені на культурах

Посилене спостереження за ходом розвитку шкідника. Застосування повного комплексу агротехнічних, організаційно-господарських, біологічних та хімічних заходів, що обмежують розмноження шкідника. Суворе дотримання строків і норм витрати препаратів з урахуванням віку гусені. Обприскування дозволеними інсектицидами.

 

Економічні пороги шкідливості гусениць лучного метелика на основних сільськогосподарських культурах:

Друге покоління:

  1. цукрові буряки, кормові, столові: 15-20 екз./м2, у другій половині вегетації
  2. соняшник: 20 екз./м2 за формування корзинок, цвітіння
  3. овочеві культури: 12-16 екз./м2
  4. багаторічні трави (насінники, отава): 20 екз./м2
  5. кукурудза: 15-20 екз./м2 за викидання волоті

 

Організація захисних заходів

Складна біологія шкідника, своєрідний цикл розвитку, широкі адаптивні можливості потребують творчих, неординарних підходів під час проведення захисних заходів.

Перш за все, слід провести моніторинг лучного метелика, оскільки така інформація про його чисельність та концентрацію осередків дасть змогу застосувати найбільш дієві захисні заходи.

У виявлених вогнищах шкідника проводять глибоку зяблеву оранку, яка знищує кокони з зимуючими гусеницями. Навіть перевертання таких коконів льотним отвором вбік від поверхні ґрунту суттєво зменшує зимуючі запаси шкідника. Рихлення ґрунту в таких осередках шкідника варто повторити рано навесні, в т.ч. і на багаторічних травах важкими боронами.   Культури, які найбільше страждають влітку, після заповзання гусениць у ґрунт для заляльковування, міжряддя розпушують на глибину 4-5 см з використанням стрілчастих та плоскорізних лап культиватора. На посівах буряків, кукурудзи та інших просапних культур у місцях залягання великої кількості коконів слід провести ручне розпушення в рядках, що забезпечують більш повну загибель гусениць і лялечок у коконах.   Культури на зелений корм і сіно з великою кількістю яйцекладок та гусениць молодших віків, де застосування інсектицидів неприпустиме, краще скосити на сінаж або силос, а стерню відразу ж після збирання обробити інсектицидами. Багаторічні бобові трави (конюшина, люцерна) і навіть насінники встигають відрости, і втрати від пошкоджень будуть незначними.

На початку відкладання яєць метеликами слід випускати трихограму. Норми її випуску в кожному конкретному випадку треба встановлювати залежно від чисельності метеликів, їхньої плодючості та життєздатності трихограми. Випускати її краще в 2-3 прийоми з інтервалами між випусками 4-5 днів, оскільки період відкладання яєць метеликами тривалий. На посівах кукурудзи, проса та інших злакових культур обробка проти гусениць першої генерації збігається зі строками хімічного виполювання бур’янів гербіцидами. Ці роботи можна провадити одночасно.

 

Частина Препаратів для боротьби з гусінню лучного метелика

 на сільськогосподарських культурах та можна застосовувати і інші дозволені інсектициди «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

 

№ п/п

Назва препарату (діюча речовина, фірма)

Норма витрати, л/га

Спосіб, час обробок

Соя

1

Галіл, КС

0,2 – 0,3

обприскування в період вегетації

2

Фастак,КЕ

0,1 - 0,3

Цукрові буряки

1

Альтекс, КЕ

0,1 - 0,25

обприскування в період вегетації

2

Децис F-Люкс 25 ЕС, КЕ

0,25 - 0,5

3

Том, КЕ

0,1 - 0,25

4

Та інші дозволені інсектициди

 

Кукурудза

1

Альфа супер, КЕ

0,1 - 0,3

обприскування в період вегетації

2

Бомбардир Дуо, КС

0,15 – 0,25

3

Вантекс, М к.с.

0,15

4

Децис F-Люкс 25 ЕС, КЕ

0,4 – 0,7

5

Пірінекс Супер, КЕ

0,75 – 1,25

6

Престо, КС

0,3 – 0,4

7

Протеус 110 OD, МД

0,5 - 1

8

Фастак, КЕ

0,1 – 0,3

9

Та інші дозволені інсектициди

 

Соняшник

1

Альфа супер, КЕ

0,1 - 0,3

обприскування в період вегетації

2

Вантекс, М к.с.

0,1

3

Децис F-Люкс 25 ЕС, КЕ

0,3 – 0,5

4

Кораген 20, КС/ Корпріма 20, КС

0,15

5

Пірінекс Супер, КЕ

0,75 – 1,25

6

Хлорпірівіт – Агро, КЕ

0,8 – 1,5

7

Шокер, КС

0,1 – 0,25

8

Циркуль, КЕ

0,15 – 0,2

9

Та інші дозволені інсектициди

 

Інсектициди від комплексу шкідників

1

Армор, КС  - на кукурудзу

0,06  – 0,1

обприскування в період вегетації

2

Блискавка, КЕ – на горох, ріпак

0,15 – 0,165

3

Данадим мікс, КЕ  на кукурудзу, соняшник, сою, томати

0,8 – 1,5

4

Контадор Дуо, КС – на сою

На ріпак

На кукурудзу

0,07

0,06

0,07

5

Хлорпірівіт – Агро, Ке – на цукрові буряки

1

6

Та інші дозволені інсектициди

 

Біопрепарати і ентомофаги

1

АгріІнсекта, р (марки АгріІнсекта Плюс та АгріІнсекта ТРІОМАКС)

0,5 – 0,3

 

2

ТМ «Губернаторська» марки «Фітодоктор - Гарбо» (Habrobracon hebetor Say – на одну личинку воскової молі в еквіваленті міститься до 45 шт. відкладених яєць габробракона), ПП «Агрономіка», Україна -  на кукурудзу, томати – 500 – 5000 шт/га

 

Розселення спеціалістами

 100 – 200 особин у 5 точках на 1 га

3

Біоінсектицид Скарадо – М (тип «С», тип «L»), ЗП - На овочеві(томати, картопля) – листогризучі шкідники

2,0 - 3,0

обприскування в період вегетації

4

Біопрепарат «Лепідоцид», в.р. – на овочеві культури –  на кукурудзу – (проти гусениць 1 – 3 віку більш ніж як 40 видів лускокрилих шкідників)

3,0 - 4,0

4,0 – 5,0

обприскування в період вегетації

5

Та інші дозволені біопрепарати

   

 

Обробітки інсектицидами проводити в тиху безвітряну погоду у вранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби, про час та місце проведення обробітків необхідно обов`язково попереджувати Голів селищних рад ОТГ, старостинські округи, населення села та пасічників. На оброблених ділянках обов’язково виставляють попереджувальні знаки.

Під час проведення захисних міроприємств слід дотримуватись регламентів застосування пестицидів та вимог законодавства у сфері захисту рослин, бджільництва та з дотриманням Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Враховуючи особливості проведення комплексу літніх польових робіт у 2022 році, пов’язаних з введенням воєнного стану в Україні, перед здійсненням застосування пестицидів рекомендовано додатково повідомити про це представництва Національної поліції України, військової складової територіальної оборони в відповідній територіальній громаді.

 

Державний фітосанітарний інспекторГоловного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь