A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Небезпечний шкідник в саду - яблунева плодожерка та методи боротьби

Дата: 26.05.2022 06:46
Кількість переглядів: 330

Фото без описуФітосанітарними спеціалістами Головного управління Держпрод-споживслужби в Полтавській області відмічено початок  масового льоту метеликів  яблуневої плодожерки І покоління.

Яблунева плодожерка – найбільш відомий та поширений шкідник садів, які плодоносять. Уражені плодожеркою плоди не тільки втрачають свій товарний вигляд, але і обсипаються, ще не дозрівши. Також шкідник розносить на собі віруси і бактерії, сприяючи розвитку різних захворювань садових культур. 

Кожний метелик яблуневої плодожерки  відкладає від 40 до 150 яєць. Вони відкладають їх на листочках, причому не роблять загальну кладку, розкидаючи по кілька на різних листках. За суми ефективних температур 230C (понад 10 С) відбувається відродження гусениць І покоління, що зазвичай буває приблизно через 17 днів після цвітіння пізніх сортів  яблуні. Після виходу гусениць з яєць, вони деякий час тримаються на поверхні плоду, потім вгризаються в м'якуш, заплітаючи вхідний отвір павутиною і недогризками. Гусениці прогризають звивистий хід, до насіннєвої камери, де живляться насінням. Після цього вони переходять у другий, а іноді й у третій плід.

При сильному ураженні 80-90% урожаю буде лежати у вас просто під яблунею, якщо не приймати ніяких заходів. 

Першу обробку краще робити хімічними інсектицидами, але головне правильно вибрати момент. В той момент коли вилуплюються гусениці зі своїх яєчок і ще не впровадилися в яблуко - ось це найефективніший період для обробки. 

Від пошкодження плодових насаджень гусеницями яблуневої плодожерки захистять обприскування саду інсектицидами в приватному секторі, застосовуючи препарати дозволені для роздрібного продажу населенню: бомбардир, в.г. 0,7г на 10 л води, децис профі 25 , в.г. 1 г на 10 л води, каліпсо, кс 2 мл на 10 л води, карате зеон мк.с. 4 мл на 10 л води, люфокс, к.е. 10 мл на 10 л води, рімон 10, к.е. 6 мл на 10 л води, танрек, рк 2,5 мл на 10 л води, цезар, к.е. 4-6 мл на 10 л води.

Проводячи обробки проти яблуневої плодожерки ми одночасно  боремося з іншими шкідниками саду в період його вегетації, такими як попелиці, листовійки, мінуючи молі та інші.

Метелики другого покоління яблуневої плодожерки з’являються в червні-липні. Літ їх розтягнутий та триває до осені. Гусениці з’являються, як правило в липні. Особливо шкодочинні  гусениці другого покоління.

Якщо стоїть спекотна погода, а плодожерка літає усе літо та сильно пошкоджує плоди, проводять 4-5 обприскувань використовуючи по черзі різними інсектицидами.

Пам’ятайте, що потрібно надати вчасний комплекс заходів боротьби до потрапляння гусениці в плід.

Обов’язково слід дотримуватися усіх регламентів використання препаратів, які указані на етикетці кожного засобу захисту рослин.

Всі роботи із застосуванням хімічних засобів захисту рослин на присадибних ділянках необхідно проводити з дотриманням заходів особистої безпеки та санітарно-гігієнічних правил для запобігання отруєння та іншим пошкодженням.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління 

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь