A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Як запобігти отруєнню бджіл пестицидами

Дата: 24.05.2022 10:59
Кількість переглядів: 416

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області в чергове закликає аграріїв і пасічників до співпраці заради недопущення масового отруєння бджіл, яке спостерігається у весняно-літній період при обробках сільськогосподарських посівів. Отруєння бджіл пестицидами можна уникнути шляхом налагодження комунікації між пасічниками та аграріями. В Шишацькій ОТГ в даний час проводиться роз’яснювальна робота по проведенню заходів по виключенню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами в весняно-літній період. Що потрібно робити обом сторонам для взаємовигідного співробітництва? Ось прості правила від Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, як зібрати мед, хороший урожай та попередити отруєння бджіл.

Правила для сільськогосподарських підприємств і фермерських господарств:

  1. Згідно з ст. 37 Закону України «Про бджільництво» не пізніше, ніж за три доби до обробки полів, повідомте органи місцевого самоврядування, сільські чи селищну ради та особисто через ЗМІ або СМС пасічників коли, що і чим оброблятимете поле.
  2. Розмістіть оголошення в людних місцях у найближчих населених пунктах, вказавши Назву господарства, культуру, місце проведення робіт, назву препарату, час ізоляції бджіл та контактну особу.
  3. Не допускайте обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
  4. Роботи з пестицидами проводьте в ранні ранкові або вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках.
  5. Не допускати знесення пестицидів на сусідні квітуючі медоноси  та культури. Швидкість вітру при цьому повинна бути не більше ніж 3-4 м/с.
  6. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік дозволених до застосування.
  7. На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди.

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року N 338 затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, даний документ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 283/35905.

Ця Інструкція встановлює основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл та є обов’язковою для виконання всіма державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, юридичними особами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичними особами – підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, що провадять діяльність у галузі бджільництва та фізичними особами.

Правила для пасічника:

  1. Зареєструйте пасіку за місцем проживання, в сільській (селищній) раді чи ОТГ із зазначення кількості бджолосімей та точного місця розташування, отримати ветеринарно - санітарний  паспорт на пасіку та утримувати бджоли без інфекційних захворювань ( в паспорті повинні бути щорічні відмітки про те, що бджоли є здорові і не мають інфекційних хвороб), під час кочівлі до медоносів пасічникам необхідно звернутись з проханням  в письмовій формі про розміщення пасіки в селищну  раду ОТГ або старостинський округ, до керівника підприємства або фермера на території якого ви збираєтесь розмісти пасіку, вказавши точне місце розташування пасіки кількість бджолосімей, термін перебування і залишити контактний номер телефону та надавши копію ветеринарного – санітарного паспорта, що пасіка здорова від інфекційних хвороб. Лише після отримання письмового дозволу можна вивозити свою пасіку на медозбір на території інших населених пунктів та господарств.
  2. Ізолюйте бджіл у вуликах або вивезіть пасіку у безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
  3. Вивезіть пасіку на період до 5 днів не менше, ніж на 5 км від зони обробки полів авіаційним методом. При наземній обробці пестицидами — на відстань від трьох до п’яти кілометрів.
  4. Повідомте власника або користувача земельної ділянки, якщо плануєте перевозити пасіку до медоносних угідь.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до всіх пасічників, не нехтуйте цими правилами бо в більшості випадків отруєння бджіл стається з вашої вини, бо ви не дотримуєтеся цих простих правил і не можете знайти спільну мову з керівниками сільськогосподарських підприємств та фермерами, які застосовують пестициди, вивозите пасіки без попередження навіть не залишаєте номер мобільного телефону, щоб в разі чого можна було б вам зателефонувати про обробіток пестицидами.

Дотримання цих простих правил дозволить уникнути непорозумінь та примножить ваші заробітки. Аграрне виробництво та бджільництво залежні одне від одного. Бджоли дають не лише мед чи пилок, але й збільшують врожайність сільгоспкультур на 30-40%, запилюючи їх. А пасічники матимуть кращий медозбір, якщо поля захищені від шкідників.

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління 

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь