ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Поради, як позбутися мишей в будівлях

Дата: 14.01.2022 08:56
Кількість переглядів: 229

Фото без опису   Миші - дуже докучливі гризуни. Вони пробираються в приватні будинки, сараї, погреби та псують зібраний восени врожай овочів та фруктів, гризуть меблі, електропроводку, стіни, псують продукти харчування, але цим небезпека не обмежується. Гризуни переносять серйозні хвороби, з ними поширюються бактерії та віруси, які викликають чуму, холеру, тиф.

   Серед мишоподібних гризунів в будівлях переважає - миша хатня. Через них може виникати неприємний запах в приміщеннях.

   Миша хатня – це невеликий, однокольоровий, сірий, з світлішим черевцем гризун. Миші виживають при температурі від 5 до 40° С. Тривалість життя миші до 4-ох років. Гризуни розмножуються швидко. У сприятливих умовах, і доброму харчуванню доросла самиця протягом року може вивести до 45 мишенят. За один виводок самиця народжує до семи мишенят. Народившись, мишенята харчуються молоком матері. Згодом, самиця короткий час приносить мишам їжу, поки вони не стануть самостійними.

   Ринок хімічних засобів для боротьби з мишами (родентицидів) дуже різноманітний, але є інші, менш безпечні методи боротьби які першочергово необхідно застосовувати.

Біологічний метод. Препарати – приманки, на яких вирощені бактерії мишиного тифу. Препарати мають чітку вибіркову патогенність. Ефективність проти багатьох мишоподібних гризунів:

  • хатньої
  • щурів і нешкідливий для домашніх тварин.

Біологічний метод боротьби включає в себе знищення мишей і пацюків за допомогою їх же ворогів – котів.

Механічний метод. Включає в себе всілякі пастки, мишоловки, і досі користується певною популярністю. Головне в даному випадку – правильно підібрати приманку. Сир, зерно і шматочок хліба, змочений в рослинному маслі, приваблює мишей, а на сало і ковбасу поведуться вже щури. З переваг можна відзначити невисоку ціну і можливість виготовити пастку навіть самостійно. Так встановлюють одноразові клейові пастки з липкими ділянками, в центрі яких кріпиться приманка. Намагаючись наблизитись до ласощів, тваринка приклеюється до пастки і залишається там аж до моменту, доки її не знайдуть та не викинуть разом із самим виробом, також застосовують саморобні пастки з приманкою: з пластикової пляшки з налитим трохи рослинним маслом, які ставляться під невеликим кутом. Коли миша туди полізе на запах олії, то впаде в пляшку, а тому вилізти не зможе через ковзання лапками по маслу. Пастки слід міняти кожні 5-10 днів і регулярно перевіряти. Якщо миші не виявляють інтересу до приманок або навчилися діставати їх з пастки, цей спосіб марний.

Звичайна трилітрова скляна банка здатна допомогти позбутися від миші. Для цього, бутель поміщають в ящик де зберігаються овочі так, щоб горловина визирала на пару сантиметрів від рівня розміщених овочів. Горловина повинна бути відкритою. На дно ємності поміщають приманку з сильним ароматом. Миші, що потрапили всередину банки, ніяк не зможуть вибратися.

Важливо знати, що миші чують людський запах і уникають його, тому при виготовленні приманок треба використовувати гумові рукавички. Необхідно розсипати хлібні крихти поруч з приманкою і в неї безпосередньо, щоб миші зацікавилися даним місцем.

  • Метод розкладання приманки, суміші негашеного вапна і цукру, привертає увагу миші своєю солодкістю, вбиває її першим компонентом, який нагрівається при з'єднанні з шлунковим соком. Суміш борошна з алебастром (або шпаклівкою) і поставленої поруч миски з водою діє наступним чином: після з’їдання приманки і випивання твариною води, суміш перетворюється в камінь і викликає загибель мишей.
  • Також використовують бите скло, шматочки якого обліплюють запашним милом, натертим на тертці, при ковтанні миша пошкоджує шлунково-кишковий тракт і гине, та застосування винної пробки, обмазаної нерафінованою соняшниковою олією і нарізаною дрібними шматочками. Пробка розбухає усередині тварини, в його кишечнику, і застряє там. Одним з найпопулярніших і старовинних засобів для боротьби з пацюками вважається зола. Посипання підлоги деревною золою, яка прилипаючи до лапок звірків, викликає у них роздратування. Вилизуючи їх, миша з’їдає золу, яка провокує шлункові болі, внаслідок чого гризуни йдуть з підвалу.

Мускатний горіх, риб'ячий жир, болотна м'ята - ці та багато інших речовин будуть однаково корисні в боротьбі з мишами і пацюками, які заполонили погреба і підвали. Ганчірки, просочені ефірною олією цих рослин або риб’ячим жиром, кладуть по периметру погреба чи у нори. Ще миші і щури дуже не люблять запаху бузини. Наріжте гілки бузини і розкладіть їх в погребі, підвалі.

Інноваційні методи боротьби з гризунами. До даної категорії можна віднести ультразвукові прилади. Це цілком гуманний і безпечний для оточуючих метод боротьби з мишами і щурами. Тварини не виносять ультразвуку і залишають дім, а не гинуть у важкодоступних місцях. Людина не сприймає ці хвилі, а ось на щурів і мишей вони діють так само, як сигнал пожежної тривоги на людину. Мінусом роботи таких приладів є поява перешкод в роботі апаратури і побутових приладів. Також не рекомендується ставити такі апарати в приміщеннях, де є домашні тварини – хом’яки, наприклад.

Хімічний метод боротьби – хімічна обробка приміщень родентицидами. Подібний метод боротьби рекомендується застосовувати в тих випадках, коли популяція мишей занадто велика, і звичайні пастки не справляються.

У господарських приміщеннях боротьба з мишоподібними гризунами ведеться за допомогою препаратів у формі воскових та парафінових брикетів, тістоподібної маси, гранульованих принад тощо. Це такі дозволені препарати - родентициди як: Бромакем -20-100г/10м², Капкан - принада №1 проти гризунів -15г в нірку зернової суміші або 1-2 парафінових брикета в нірку, Рат Кіллер Супер - від пацюків 3пакети(30г), Талон RB (гранули і воскові брикети) - 5-50г (через 2-5м в залежності від чисельності гризунів), Шторм, 0,005% воскові брикети – 0,7 мг/100м². Принади розкладають на підложки у місцях локалізації гризунів. Норми витрати принад беруть згідно регламентів та рекомендацій виробника. Головне не перенасичувати принадою приміщення, а розташовувати її з інтервалом 2-3 м, при використанні зернових принад, та 10-15 м при використанні брикетів. Це дозволяє уникнути настороженості гризунів.

Позбутися від мишей в будівлях нескладно: як правило, досить вибрати найбільш ефективний засіб, а ще краще - комбінувати їх.

Дані прийоми боротьби дозволяють зменшити шкоду від гризунів та знизити їх чисельність у зимовий період.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь