A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Центр надання соціальних послуг – якісний багатофункціональний сервіс, створений для людей

Дата: 06.11.2021 15:48
Кількість переглядів: 304

   У першу недiлю листопaдa в Укрaїнi вiдзнaчaють День прaцiвникa соцiaльної сфери. Це свято людей, якi обрaли для себе спрaвою життя нелегку i гумaнiстичну мiсiю – постiйну, бaгaтогрaнну i всебiчну пiдтримку тa зaхист всiх, кому це нaйбiльше потрібно у нaшому суспiльствi.
Фото без опису   На сьогодні працівниками Комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» обслуговуються понад три тисячі мешканців Шишацької територіальної громади. До структури Центру входять шість відділень, що надають допомогу різним категоріям людей: ветеранам війни і праці, людям похилого віку, особам з інвалідністю, пенсіонерам, дітям-сиротам, підтримують малозабезпечені та багатодітні сім’ї, родини учасників бойових дій, тимчасово переселених українських громадян, допомагають їм здолати життєві труднощі, повірити в себе і свої можливості, знайти вихід з найскрутнішої ситуації.

   Найбільшою категорією у кількісному показнику є люди похилого віку. Так склалося, що сьогодні в нашій країні саме ця категорія населення є найменш захищеною. Особливо складно самотнім стареньким, які не здатні до самообслуговування, або таким, що залишились без піклування родини. Для таких людей при Центрі створено стаціонарне відділення для тимчасового та постійного проживання. Нині у відділенні проживають 16 стареньких, котрими опікуються чуйні та доброзичливі працівники відділення, які дбають про їхні належні умови проживання. 
   У селах громади працюють 42 соціальні робітники. Це висококваліфіковані спеціалісти, які надають соціальні послуги вдома, за місцем проживання громадян, котрі не здатні до самообслуговування через похилий вік чи інвалідність. Відділенням допомоги вдома охоплено 585 жителів громади.
Фото без опису   З турботою про здоров’я наших відвідувачів створена унікальна матеріальна база, що здатна поставити на ноги найбільшого скептика. Відділення денного перебування працює як центр для людей, який організовує та проводить оздоровчо-профілактичні заходи: заняття з лікувальної фізкультури; послуги фітотерапії; профілактичні заняття для поліпшення роботи серцево-судинної, дихальної, нервової та опорно-рухової систем з використанням реабілітаційного обладнання (тренажерів, соляної кімнати, масажерів, ліжка «Нуга-Бест»); послуги сестри медичної (вимір АТ тиску, проведення ЕКГ, замір глюкозометрії); сеанси аромотерапії, музикотерапії, кінотерапії, релаксації. На дому надаються послуги паліативної допомоги для ліжкохворих, виконуються фізіотерапевтичні  процедури з використанням портативної медичної техніки та здійснюється масаж.
   Для людей похилого віку, що не втратили жагу та інтерес до життя, при Центрі створено «Університет ІІІ віку», що діє як у Шишаках, так і по старостинських округах громади. Тут всі охочі можуть прослухати лекції на різну тематику, займатися рукоділлям, народною творчістю, є навіть бажаючі освоювати новітні технології - роботу з комп’ютером та смарттехнікою. Лектори «Університету ІІІ віку» - лікарі, психолог, педагоги, місцеві поети та художники,  волонтери,  а також працівники Центру. 
   Послуга «Соціальне таксі» - це автомобіль, облаштований спеціальною підйомною платформою, який працює для обслуговування маломобільних груп населення, зокрема інвалідів-візочників. Використовується для перевезення пенсіонерів, осіб з інвалідністю різних категорій до відділень Центру, під-приємств, установ та організацій різної форми власності, банківських установ, полі-клініки, до протезно-ортопедичних підприємств для придбання протезів, технічних та інших засобів реабілітації (за направленням лікаря) тощо. Виклик «Соціального таксі» можна попередньо замовити за телефоном 9-11-47, або дізнатися графік виїзду у старостинських округах.
   Для надання соціальних послуг населенню за місцем проживання організовано роботу «Мультидисциплінарної  команди», діяльність якої спрямована, перш за все, на повне охоплення обслуговуванням найвразливіших верств населення, переважно осіб ІV та V груп рухової активності, які проживають у віддалених населених пунктах громади. До роботи команди залучаються спеціалісти Центру: сестра медична, соціальний працівник, перукар, швачка, робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків, взуттьовик, психолог, спеціалісти відділу соцзабезпечення Шишацької селищної ради, спеціалісти відділу «Шишацьке бюро правової допомоги» з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
Фото без опису   Основний ресурс Шишацької громади - це її мешканці. На різних етапах життя будь-кому з них може знадобитися професійна соціальна підтримка. Складні життєві обставини можуть бути зумовлені такими чинниками, як невиліковна хвороба, інвалідність, безробіття, малозабезпеченість, домашнє насильство, ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, похилий вік чи шкода, завдана конфліктом, тощо. Тому ця категорія є пріоритетною для обслуговування у відділенні підтримки сімей в СЖО. На сьогодні відділенням надано допомогу 60 сім’ям. Це заняття з психологом, гуманітарна підтримка, консультації, допомога в оформленні/відновленні документів, проведення роботи із соціалізації цих людей. Для роботи з такими сім’ями створена «Школа свідомої самостійності», що навчає основам фінансової грамотності, освоєнню сучасних технологій та нормам суспільної поведінки. При відділенні діє Пункт прокату технічних  та інших засобів реабілітації, де можна отримати послуги на безоплатній основі. У тимчасове користування можна взяти ходунки, милиці, палиці, інвалідний візок, дитячі засоби реабілітації. 
   У відділенні «Реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю» облаштовано сучасну сенсорну кімнату, де із задоволенням займаються діти різного віку, розвиваючи сенсорне сприйняття навколишнього світу та отримуючи психологічне розвантаження і соціальну адаптацію. На подвір’ї встановлені ігрові майданчики, які в теплу пору року можуть відвідувати всі бажаючі.
   Відвідувачі Центру соціальної активності у Чернишівці задоволені різноманіттям можливостей закладу. Тут можна отримати оздоровчі послуги, допомогу в оформлення соціальних виплат, юридичну консультацію, а ще є можливість відремонтувати одяг та зробити зачіску, створено спеціальний конференц-зал для зібрань, а також простір з усіма необ-хідними зручностями для людей, які опинилися у складній ситуації та їм потрібен тимчасовий притулок. 
   Центр надання соціальних послуг постійно розширює територіальні межі своєї роботи, створюючи філії у віддалених населених пунктах громади. Нині філії Центру працюють у Пришибі, Яреськах, Сагайдаку, Михайликах, Воскобійниках. Планується відкриття у Жоржівці. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь