A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Проведення робіт по захисту винограду від хвороб і шкідників в липні і серпні

Дата: 28.07.2021 11:32
Кількість переглядів: 377

Фото без опису   Чудові солодкі грона винограду – справжня гордість садівника і ласощі для сім'ї. Столовий виноград вирощувати досить нескладно. Виноград і смачними ягодами нагодує, і стане відмінним вертикальним озелененням. Однак, не завжди садівники отримують бажаний результат через хвороби, які знищують виноградники. Щоб зберегти урожай винограду необхідно проводити його захист від пошкоджень хвороботворними організмами й шкідниками, які послаблюють рослини, пошкоджують ягоди, а без лікування – можуть знищити не тільки урожай, але і всі кущі.

   Бактеріальні, грибкові та навіть вірусні захворювання можуть нашкодити винограду. Вони переносяться за вітром, розносяться комахами, переносяться садовим інструментом. Сподіватися на те, що ваш виноград ніколи не захворіє – даремно гаяти час. Найбільш поширені хвороби винограду – мілдью, оїдіум, антракноз, сіра та біла гнилі.

   Мільдью або несправжня борошниста роса – хвороба вражає всі зелені ділянки куща, тим самим викликаючи загнивання або засихання листя, китиць і суцвіть. До речі, мільдью найбільш небезпечна в роки з більшою кількістю опадів. Якщо з хворобою не боротися, вона здатна повністю знищити врожай.

   Оїдіум (борошниста роса) – хвороба винограду, що вражає всі зелені ділянки рослини. Ознаки: сірувато - білуватий або борошнистий, схожий на попіл наліт, найбільш часто проявляється на поверхні листя. Пошкоджені хворобою тканини починають всихати, а пагони — не розвиваються. Якщо ураження хворобою відбулося під час формування ягід і суцвіть, то ягоди починають розтріскуватися і згнивають. Найбільш ідеальними умовами для розвитку хвороби є температура 21-25°C і підвищена вологість повітря.

   Сіра гниль – хвороба вражає дозрілі та зрілі ягоди. Найбільше шкоди приносить у роки підвищеного випадіння опадів, під час дозрівання винограду. Ознаки: на ураженій частині тканини з’являється сірий наліт спороношення гриба. Збудник має величезну репродуктивну здатністю. Ягоди, уражені сірою гниллю, стають джерелом загнивання китиці.

   Антракноз поширена грибкова хвороба винограду. У результаті зараження страждають листя, суцвіття, китиці й пагони. Ознаки: на листках – плями з незрозумілою темною облямівкою; на пагонах бурі плями, які перетворюються у виразки; на ягодах — бурі плями вдавлені, у результаті яких ягоди чорніють, всихають або згнивають.

   За 20-30-50 днів до збору врожаю припиняють хімобробки пестицидами, це залежить від використаного препарату.

   В липні та серпні проводять захист винограду від хвороб фунгіцидами: Тіовіт Джет – 50-80г на 10л води, (остання обробка за 30 днів до збирання врожаю); Захисник – 20мл на 10л води, (остання обробка за 30 днів до збирання врожаю); системні фунгіциди: Стробі – 3г на 10л води, (остання обробка за 50 днів до збирання врожаю); Хорус - 6г на 5л води на 1 сотку, (остання обробка за 7 днів до збирання врожаю). Обприскування винограду проводять зверху куща вниз, із захопленням стовбурової і прикореневої частини.

   Також застосовують Біофунгіциди: Мікосан – В – 100мл на 4-8л води на 1 сотку. Системні фунгіциди проникають всередину клітин рослин і вбивають спори грибів всередині рослини, дощі не послаблюють ефективність дії препаратів, а Біофунгіциди містять спори грибів або штами мікроорганізмів, які сильніше патогенної мікрофлори.

   У випадках екстреної необхідності можна вдатися до народних засобів із застосуванням харчової соди, колоїдної сірки, розчинів золи або господарського мила, марганцівки.

   В даний час з шкідників можуть загрожувати винограду: кліщі та листокрутка. Павутинний кліщ, повстяний кліщ, листовий кліщ – з задоволення зіпсують життя вашому винограднику. Вони дрібні, і розгледіти їх не просто. Влітку на листках з'являються плями, горби, кулясті дрібні нарости та інші пошкодження кліщами. Важливо знати, що якщо з кліщами не боротися, то можна втратити не тільки урожай, але і весь виноградник.

   Гусениці виноградної, дволітної та гронової листокрутки – здатні залишити від вашого винограду – одні лози, без листя і плодів.

   Цих шкідників можна перемогти, обробляючи виноградник інсектицидами: Люфокс -5 – 10мл/сотку на 10л води; Матч – 8мл на 5л води; Танрек -2,5мл/сотку на 10л води; Тіовіт Джет – 50-80г на 10л води; (остання обробка цими препаратами за 30 днів до збирання врожаю).

   Під час дозрівання грон – оси та шершні здатні значно зіпсувати урожай. Оси просто з'їдають ягоди, ранки загнивають і грона зіпсовані безнадійно. З цим ворогом борються задовго до дозрівання грон. Знищуйте гнізда, ставте пастки, не давайте осам розмножитися.

   Своєчасне проведення заходів боротьби з шкідливими організмами створює умови для отримання багатого врожаю солодких ягід винограду. Не чекайте поки хвороба проявиться – профілактичні обприскування найкоротший шлях до хорошого винограднику.

   Увага! Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що захисні обробки пестицидами потрібно проводити в тиху безвітряну погоду та під час роботи працюючі повинні користуватися засобами індивідуального захисту (захисний одяг, респіратор, гумові рукавички, захисні окуляри), дотримуючись правил особистої гігієни та інструкції застосування препарату.

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь