A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

ЗАХИСТІТЬ ТОМАТИ ВІД ФІТОФТОРИ

Дата: 21.07.2021 10:48
Кількість переглядів: 450

  Збудником хвороби фітофторозу томатів є грибок, що вражає плоди, листя і стебла. Спочатку захворювання з’являється на листках картоплі, а через 10–15 днів інфекція може з’явитися і на томатах. Ознакою хвороби є темно-коричневі плями, без чіткої межі, які однією зі сторін завжди прилягають до краю листа. На стеблах фітофтороз проявляється у вигляді великих бурих плям невизначеної форми. При подальшому розвитку інфекції стебло в зоні плями може переламатися. На плодах утворюються бурі або темно-коричневі плями, які потім збільшуються у розмірах і охоплюють весь плід. Часто при епіфітотійному розвиткові хвороби  огородники залишаються без урожаю.

   Фітофтороз має декілька способів розповсюдження: через насіння, рослинні залишки та повітряно-крапельним шляхом. Небезпечним є зараження через рослинні залишки, коли гриб перезимовує у бульбах, що залишилися в ґрунті після збирання картоплі. Гриб вражає рослину, що утворилась з бульби, що перезимувала, потім навколо хворої рослини формується первинний осередок інфекції. Тож враховуйте де ви розміщуєте ділянки томатів, щоб ні в якому разі попередником не були пасльонові культури.

  Також хвороба поширюється повітряно-крапельним шляхом і викликає масове зараження  посадок картоплі і томатів. Повітряно-крапельний процес перенесення збудника фітофторозу є основним і найбільш небезпечним каналом поширення інфекції. У цьому випадку неважливо, де локалізовано первинні осередки. Спори з повітрям можуть переноситися на відстань до 300 км.

   Хвороба набирає характер епіфітотії (епідемії) у вологі безсонячні періоди з помірною денною (17–22 °C) і зниженою нічною температурою. При настанні теплої сухої сонячної погоди фітофтороз припиняє свою активність.

   Критичним для спалаху фітофторозу зазвичай буває ранковий туман або випадання рясної роси. Також його розвитку сприяє дефіцит у томатів калію, міді та йоду. На органогенних ґрунтах може також відігравати роль дефіциту марганцю.

  На розвиток фітофторозу сприяють загущеність посадок, недостатнє обрізування листя, інші порушення агротехніки.

  Основний фактор, що провокує ранню появу фітофторозу та його перебіг у важкій формі, — це недостатнє і неповноцінне живлення плодоносних томатів. Там, де підгодівлі проводять епізодично, не розміряючи підживлення з істинними потребами плодоносної культури, фітофтороз виникає щороку, навіть при досить не сприятливих погодних умовах.

   З народних заходів боротьби рекомендуємо спробувати обприскування рослин настоєм часнику в період зав’язування плодів кожні 10-15днів. Взяти під контроль цю хворобу можна також за умови суворого дотримання технології захисту з використанням високоефективних фунгіцидів. На сьогодні в Україні є можливість застосовувати новітні розробки та препарати, які забезпечують максимальний захист і водночас є безпечними для навколишнього середовища, але при застосуванні хімічних препаратів на томатах необхідно дотримуватися строку останньої обробки до збирання врожаю. В даний час можна обробити фунгіцидами томати пізніх сортів, пізні посадки, такими препаратами: Захист, ЗП – 15-20г на 1 сотку; Квадріс Топ 325 – 6 мл на 5л води на 1 сотку; Купроксат, КС - 30-50 мл на 1 сотку; Ридоміл Голд – 25 мл на 5л води на 1 сотку; Скор – 5 мл на 5л води на 1 сотку; Танос - 15 г на 10л води на 2,5 сотки; Фітофторин – 15-20г на 5л води на 1 сотку; Чемпіон, ЗП - 20 г на 5л води на 1 сотку або інші дозволені препарати Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні для роздрібного продажу населення.

   Строк останньої обробки до збирання врожаю томатів препаратами: Захист, ЗП; Квадріс Топ 325; Ридоміл Голд; Скор; Фітофторин; Чемпіон, ЗП – 14 днів, а фунгіцидом Купроксат, КС – 8 днів; Танос 7 днів.

   Ефективний від фітофторозу також біопрепаратФітоДоктор – 20-30г/100м². ФітоДоктор безпечний для людини, тому його можна застосовувати до та під час збору урожаю, а продукцію дозволяється вживати без періоду очікування після обробок. Період застосування препарату – від посіву до дозрівання. Обробку рослин по вегетації проводити в періоди мінімальної сонячної активності (ранок, вечір, ніч, хмарність). Робочий розчин використати протягом 6 годин.

   Захисні обробки пестицидами потрібно проводити в тиху безвітряну погоду. Під час роботи працюючі повинні користуватися засобами індивідуального захисту, дотримуючись правил особистої гігієни та інструкції застосування препарату.

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь