A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

ПРОВОДЬТЕ БОРОТЬБУ З ПОРТУЛАКОМ ГОРОДНІМ

Дата: 21.07.2021 10:43
Кількість переглядів: 408

Фото без опису   В останні роки бур'ян портулак городній зустрічається практично на кожному городі. Позбутися цього непрошеного гостя не просто, доводиться докладати чимало зусиль. Ця рослина дуже живуча, добре пристосовується і здатна пустити коріння навіть після прополювання.

   Щоб розпочати боротьбу з набридливим бур'яном або попередити його появу, слід "знати ворога в обличчя". Бур’ян портулак городній дводольна однорічна трав'яниста рослина. Відразу варто запастися терпінням, адже боротьба буде нелегкою. Справа в тому, що насіння портулаку дозріває два-три рази за сезон і кожен раз їх близько 40 тисяч. Не складно здогадатися, що в грунті їх накопичується дуже велика кількість. А вони починають проростати при температурі 25°С після поливу або дощу.

   Багато городників, самі того не підозрюючи, сприяють вегетативного розмноження бур'яну портулаку. Якщо ви механічно вирішили знищити рослину, виривати його потрібно тільки з коренем. Коли ви зрізуєте його сапою до рівня ґрунту, то з прикореневої нирки почнуть утворюватися нові пагони. Це перша порада, як знищити портулак городній. Важливо постійно прополювати грядки і не дати бур'яну зацвісти. Пам'ятайте, що на кожному суцвітті перебуває величезна кількість насіння і вони зберігають свою схожість до тридцяти років. Весь портулак городній слід дуже ретельно прополювати і повністю видаляти з ділянки. Викопаний бур'ян здатний знову прорости на рихлому грунті. В його стеблах досить тривалий час залишаються поживні речовини. З їх допомогою рослина може спокійно дочекатися цілющої вологи і знову відновитися. Навіть листочки не повинні залишатися.

   Другий "природний" спосіб, як боротися з городнім портулаком, заснований на мульчуванні ґрунту. Засипаємо ділянку шаром 3-4 см мульчею. Це може бути солома, сіно або інший органічний матеріал. Як тільки умови будуть досить сприятливими, спори шкідливих грибів почнуть підніматися нагору. Мульча їх призупинить і вони будуть впливати на бур'ян, що дасть можливість відмовитися від хімічних препаратів.

Ще один нехитрий варіант, як позбавитися від портулаку городнього, полягає в глибокому перекопуванні грунту. Насіння може зійти тільки з поверхні ґрунту або глибини 15 см. Після ретельної прополки ділянку перекопують і грунт культивують. Якщо насіння знаходиться на великій глибині, воно не має достатньо сил для проростання навіть при сприятливих умовах. Саме тому слід кожну весну і осінь гарненько перекопувати ділянку.

   Якщо ви не змогли усунути бур'ян портулак природним способом, доведеться вдатися до продукції хімічної промисловості. Сьогодні все більше власників ділянок стараються уникати використання хімікатів, але часом це єдиний спосіб боротьби.

   Після збирання врожаю восени ділянку обробляють гербіцидами. Та для таких живучих бур’янів, як портулак, брати треба гербіциди які передбачені для боротьби з однорічними та багаторічними дводольними бур’янами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для роздрібного продажу населенню, один із гербіцидів ізопропіламінної солі гліфосатів – "Раундап Макс"30-60 мл на 10 л води на 1 сотку, "Ураган форте" 15 мл на 5л води на сотку, "Торнадо" на площі під овочеві культури та картоплю -40-60 мл на 5 л води або "Напалм" на площі під овочеві культури – 40 мл на 5л води на 1 сотку або інший. Зібрані бур'яни також складають на купу і обробляють гербіцидами. Такий метод боротьби з портулаком найбільш радикальний і надійний. Але очевидним недоліком є подальше екологічний стан землі.

   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає, що при роботі із цими препаратами потрібно дотримуватися елементарних правил техніки безпеки та правил особистої гігієни: використовувати гумові рукавички, уникати потрапляння розчину на культурні рослини, а також на відкриті ділянки шкіри і слизову оболонку, не допускати дітей і тварин на оброблені ділянки впродовж кількох днів.

   При застосуванні гербіцидів варто пам’ятати таке: найкраще гербіциди діють при температурі 18–20°С тепла. Дія гербіцидів проявляється через 3 -5 днів. Рослини гинуть протягом 2-3-х тижнів

  Після зібраного врожаю можна засіяти грядки гірчицею наполовину з ріпаком. Портулак не розмножуватиметься. Заодно відбувається оздоровлення ґрунту.

Остання і основна порада щодо того, як боротися з городнім портулаком, полягає у видаленні з ділянки навіть викопаних рослин. Не можна портулак згодовувати  худобі, якщо рослина уже має насіння, воно не перетравлюється. Тож з гноєм знову повернеться на грядку.

  Хоча є прихильники кулінарних експериментів, дехто навіть примудряється "подружитися" з портулаком городнім, спеціально його розводять і готують прості страви. І не тільки для птиці або худоби. Багато роблять з нього салати, тушкують і смажать з овочами, маринують. Є навіть рецепти від різних недуг з використанням цієї рослини.

   Садівникові доведеться запастися терпінням і ретельно виконувати всі вказівки. Тільки так огородник зможе назавжди розпрощатися з портулаком!

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь