A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Олександр Тутка взяв участь у Всеукраїнському з’їзді територіальних громад

Дата: 08.07.2021 15:13
Кількість переглядів: 496

Фото без опису   Шишацький селищний голова Олександр Тутка побував у Києві на Всеукраїнському з'їзді територіальних громад, де зібралися сотні учасників – голови тергромад, народні депутати України, посадовці центральних органів державної влади,  представники міжнародних організацій та проектів технічної допомоги, експертне середовище.

   Учасники з’їзду обговорили конституційне закріплення результатів реформи місцевого самоврядування, зміни до Закону про місцеве самоврядування в Україні, нову редакцію Закону про службу в органах місцевого самоврядування; підходи до розмежування повноважень між рівнями місцевого самоврядування та органами державної влади, ресурсне забезпечення повноважень (освіта, медицина, соціальний захист, цивільний захист та інше).

   Нині завершився процес публічного обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації, який тривав більше року.

   Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних  територіальних громад», членом якої є і Шишацька ОТГ, брала активну участь в усіх етапах публічних обговорень змін до Конституції України та, серед іншого, відстоювала наступні позиції:

два рівні місцевого самоврядування - базовий та субрегіональний (без районних рад);

акти органів місцевого самоврядування можуть бути зупинені за зверненням префекта виключно в судовому порядку;

держава забезпечує співмірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування, визначених Конституцією та законами України;

зміна компетенції органу місцевого самоврядування здійснюється з одночасними відповідними змінами у розподілі фінансових ресурсів;

держава компенсує витрати місцевого самоврядування, спричинені рішеннями органів державної влади;

громади можуть вільно вирішувати будь-яке питання місцевого значення, яке не вилучене зі сфери їхньої компетенції і вирішення якого не доручене жодному іншому органу.

  У результаті обговорення підписано Резолюцію учасників Всеукраїнського З’їзду територіальних громад України та Загальних зборів Всеукраїнської Асоціації ОТГ.

Головним пріоритетом у впровадженні децентралізації залишається розвиток спроможності територіальних громад.  Асоціація об’єднаних територіальних громад наполягає на необхідності зміцнення фінансової основи органів місцевого самоврядування, зокрема, через внесення змін до Податкового та Бюджетного кодексів України в частині фінансового забезпечення повноважень органів місцевого самоврядування; перегляд механізму сплати та зарахування податку на доходи фізичних осіб за місцем здійснення діяльності тощо.

   Підсумовуючи хід та результат цього зібрання, голова Шишацької громади і Полтавського регіонального відділення Асоціації ОТГ Олександр Тутка відзначає, що подібні зустрічі сприяють важливій меті - формуванню єдиного голосу місцевого самоврядування. Щоб захистити інтереси жителів громад, цей голос має бути потужним, переконані його колеги, учасники з'їзду.

 

На фото: одна із зустрічей Асоціації ОТГ, що передувала з'їзду. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь