A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Відзначаємо 15-й Всесвітній день вишиванки!

Дата: 20.05.2021 09:34
Кількість переглядів: 423

Фото без опису   День вишиванки відзначається щороку в третій четвер травня. Це не офіційне, але доволі популярне свято. І молоде, сучасне, яке виникло як ідея невеличкої спільноти, а поширилося не тільки всією Україною, але й за її межами.

   15 років тому студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку цю ініціативу підтримали декілька студентів та викладачів, а наступного року – вже кілька освітніх закладів, далі долучилися міста, області, інші країни, де цінують українські традиції.

   Українська вишиванка має дуже давнє походження. Спочатку вишиванки були не просто одягом, а оберегом для їхніх власників. Тому узори наносили на рукави, комір і поділ сорочок. Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки.

   Нині найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Вишивка білими нитками по білій тканині – це візитівка Полтавщини. Суто власною і прадавньою особливістю наших вишивок також є поєднання рослинного та геометричного орнаментів. Кажуть, що на полтавську вишивку треба дивитися пильно і довго, адже лише так можна побачити неймовірне сполучення мотивів і образів, виконаних з ювелірною майстерністю.

   Вишиванка – це краса. Це мистецтво. Це історія. А ще – це духовна сила, що об'єднує нас, українців, навколо всього нашого, українського. Це той важливий момент, коли своїм варто пишатися. Підтримувати. Берегти. Плекати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь