A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Штрафи за спалювання сухостою значно зросли

Дата: 12.03.2021 15:14
Кількість переглядів: 1084

   4 березня поточного року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

   Вказаний закон значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної і техногенної безпеки.

  Наразі згідно ст. 175 КУпАП, порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки тягне за собою накладення на громадян штрафу у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 700 до 3 тис. 400 грн), а для посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

  Відповідно до статті 175-2 КУпАП здійснення суб'єктом господарювання господарської діяльності без декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства у сфері пожежної безпеки тягне за собою накладення штрафу у розмірі від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 2 тис. 550 до 3 тис. 400 грн).

  Крім цього згаданий вище закон значно розширив повноваження державних інспекторів у сфері пожежної та техногенної безпеки. Відтепер вказані інспектори наділені повноваження складати протоколи та розглядати справи про адміністративні правопорушення за статтями 77 та 77-1 КУпАП, що встановлюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків.

   Нагадуємо, що згідно ст. 77 КУпАП, порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу на громадян від дев’яноста до двохсот сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 1 тис. 530 грн до 4 тис. 590 грн.) та на посадових осіб - від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн).

   Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот сімдесяти до дев’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 4 тис. 590 грн. до 15 тис. 300 грн) та на посадових осіб - від шістсот тридцяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 10 тис. 710 грн. до 30 тис. 600 грн).

   Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 3 тис. 600 грн. до 6 тис. 120 грн) і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 15 тис. 300 грн. до 21 тис. 420 грн).

   Враховуючи викладене, Головне управління ДСНС України у Полтавській області закликає громадян суворо дотримуватися вимог пожежної безпеки. Відповідно до ст. 3 Конституції, людина, її життя, здоров’я та безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

   


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь