A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Хто має право на пільги по сплаті земельного податку?

Дата: 05.10.2020 16:56
Кількість переглядів: 386

   Конституцією України визначено, що земля є основним національним багатством. Майже кожен громадянин України має у власності земельну ділянку хоча б одного цільового призначення. Відтак актуальним питанням є наявність  пільг щодо сплати земельного податку для фізичних осіб.

   Відповідно до пп. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України земельний податок – це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів.

   Статтею 281 Податкового кодексу України передбачено, що від сплати земельного податку звільняються: 1) особи з інвалідністю першої і другої групи; 2) фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; 3)пенсіонери (за віком); 4) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; 5) фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

   Звільнення від сплати податку за земельні ділянки поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм: 1) для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари; 2) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0, 15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара; 3) для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара; 4) для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара; 5) для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара.

   Якщо фізична особа, яка згідно законодавства звільняється від сплати земельного податку, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до Державної фіскальної служби України за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

   Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

   У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

    Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до Державної фіскальної служби України за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

 

  Кваліфіковану правову допомогу з цього та інших питань можна отримати, звернувшись до Шишацького бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: смт. Шишаки, вул. Партизанська, 2. Телефон (05352) 92-4-13.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь