A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Коронавірус наступає, а сімейний лікар застерігає: "Не ставте самі собі діагнози"

Дата: 24.09.2020 15:51
Кількість переглядів: 1539

Фото без опису   Нині у Шишацькому районі зареєстровано 35 випадків захворювань на COVID-19. Щотижня добавляються по кілька людей. А з ними розширюється коло контактних осіб і зростає небезпека поширення коронавірусної інфекції.

   На передовій боротьби з недугою – сімейні лікарі, колективи закладів первинної  медичної допомоги та швидкої допомоги. Перші виявляють потенційних хворих, другі – за гострого перебігу хвороби доставляють їх до інфекційного відділення Миргородської лікарні.

   Нелегко працюється сімейникам в умовах карантину. Оскільки треба дотримуватися численних вимог, вести прийом пацієнтів різними чергами. Окремо приймати людей без симптомів небезпечної інфекції, окремо – з підозрою на неї. Подібні розмежування створюють незручності і самим пацієнтам. Виникають такі небажані очікування прийому, люди нервують і інколи не контролюють своїх емоцій. З витримкою і розумінням ставитися до таких ситуацій – ще один незадекларований обов’язок лікаря. І єдине прохання у нього до пацієнта натомість: берегти себе.

   Завідуюча Шишацькою амбулаторією загальної практики сімейної медицини Центру ПМСД Шишацької селищної ради Наталія Омеляненко так коментує найбільші ризики сьогоднішніх обставин:

   - Найгірше – коли пацієнт починає сам собі ставити діагноз і займатися самолікуванням. Як би ви не вивчали характеристики звичайного ГРЗ, грипу чи коронавірусної інфекції, без лікарського огляду і відповідного лабораторного обстеження правильного діагнозу не буде. У кожної людини симптоми і перебіг хвороби індивідуальні. Немає загальних стовідсоткових показників COVID-19. Наші пацієнти, у котрих він підтвердився, почувалися по-різному. Найчастіше – як при звичайних гострих респіраторних захворюваннях чи грипові. А їх теж кожен переносить по-своєму. Не в усіх випадках спостерігалася відсутність смаку чи нюху. А інколи траплялися випадки, коли цей симптом був, а коронавірусної  інфекції - не було.

   Із 35 випадків виявлення COVID-19: 25 відсотків людей перехворіли тяжкою формою пневмонії, 45 - легкою формою захворювання, а решта - безсимптомно. До відома: інфекційний період коронавірусу у пацієнтів  із симптомами становить близько двох днів перед початком появи симптомів і зберігається протягом 7 - 10 днів. Кількість активних реплікацій вірусних частинок швидко знижується після першого  тижня і обсягу вірусу недостатньо для інфікування на другому тижні хвороби.

   У будь-якому випадку – звертайтеся до лікаря. Особливо не зволікайте з високою температурою і болем у грудях та важким диханням. Це може бути запалення легенів, яке й без COVID-19 доволі небезпечне для вашого здоров’я і життя.

   Загалом нині на Шишаччині спостерігається сезонний ріст  захворюваності на гострі респіраторні захворювання. Але він цілком у межах минулорічних показників. Якщо ви дотримуєтеся протиепідемічних вимог, то маєте шанс вберегтися не тільки від коронавірусу, але й від інших інфекцій та вірусів.

   Подбайте про самоізоляцію при мінімальній підозрі на захворювання та негайно звертайтеся за медичною допомогою. Одягайте захисні маски у громадських місцях; мийте руки з милом, користуйтеся антисептиками; обмежте спілкування; проводьте вологе прибирання з дезінфекцією та провітрюванням на роботі і вдома; не виїжджайте без нагальної потреби за межі місця проживання. Будьте відповідальними у ставленні до власного здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь