A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Олександр Тутка взяв участь у Загальних Зборах Асоціації ОТГ

Дата: 18.08.2020 13:03
Кількість переглядів: 645

   Голова Шишацької ОТГ Олександр Тутка як керівник Полтавського регіонального відділення Асоціації об'єднаних  територіальних громад взяв участь у Загальних Зборах Асоціації, що відбулися в Києві. 

   Крім керівників ОТГ, на заході були присутні народні депутати, представники міністерств, експерти. Зокрема подвижник децентралізації, з котрим у Шишацької громади тісна співпраця ще з початку реформи, нині директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

   Учасники Зборів обговорили підсумки реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, а також виклики, які стоять сьогодні на черговому етапі реформи та постануть перед ОТГ після місцевих виборів. Голова Асоціації, члени Правління та Ревізійна комісія прозвітували про результати діяльності Асоціації в 2019 році. Переобрали голову Асоціації ОТГ – довіру колег знову підтвердив Новоукраїнський міський голова Олександр Курінний.

   Крім цього, керівники громад мали нагоду поспілкуватися з колегами з-за кордону, з якими Асоціація підписала меморандуми про співпрацю: представниками Шведської асоціації місцевих влад і регіонів та Міжнародною асоціацією управління містами і округами.

   Голови об'єднаних територіальних громад вкотре скористалися можливістю озвучити перед урядовцями проблеми, котрі треба розглядати на законодавчому рівні найближчим часом.

   - Сьогодні наша увага прикута до ключових моментів завершення реформи децентралізації: чи вона виконає свою місію на сто відсотків. Тобто реформа повинна створити дієві структури органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, - підсумовує ділову поїздку Олександр Тутка. – Чітко розмежувати між ними території відповідальності і створити умови, аби ця відповідальність була підкріплена повноцінними можливостями. На кожну структуру влади – чи представництво державних органів на місцях, чи громаду, район, область – повинно бути конкретне навантаження з відповідними надходженнями до бюджету, які б ці навантаження витримували. Наприклад, доля укрупнених райрад: з чого вони житимуть, за що відповідатимуть? Якщо, наприклад, передати в їхнє відання теперішні районні лікарні, але не передбачити під це кошти, то ситуація буде нагадувати замкнене коло: вони знову адресуватимуть недофінансування лікарень на громади, апелюватимуть, що це на вашій території – ви й вирішуйте, шантажуватимуть закриттям. І така ситуація буде і в інших питаннях. Тому завершення реформи набагато важливіше за її початок.

   Наша Асоціація бере активну участь в детальному аналізі законопроектів, що повинні стати підсумком децентралізації. Спільно з іншими всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування, народними депутатами, спеціальною робочою групою напрацьовуємо відповідні зміни до Конституції України.

   І хоча Асоціація має вагоме слово, на жаль, до нього не завжди дослухаються законотворці. Зокрема, Асоціація ОТГ виступала з вимогою утриматися від повсюдної партизації місцевого самоврядування. Для таких громад, як наша, дивним чином виглядає вимога балотуватися у депутати через партії. Було б логічніше, аби у громадах хоча б до 35 тисяч виборців людина мала право податися в депутати, не пристаючи ні до якої партії.  Але Верховна Рада залишила таке право лише громадам до 10 тисяч виборців.

   На грунті цих та інших зауважень Збори Асоціації прийняли звернення до Президента України, Голови ВРУ, народних депутатів та прем'єр-міністра. Асоціація ОТГ вимагає відповідального завершення реформи децентралізації та забезпечення проведення відкритих, прозорих, демократичних місцевих виборів 25 жовтня цього року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь