ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

З Днем медичного працівника!

Дата: 16.06.2019 09:21
Кількість переглядів: 1062

    Шановні представники медичної галузі! Щиро вітаємо вас зі святом!

   Ваша професійна когорта - одна з найчисельніших. І кожен з вас – від головного лікаря до технічного працівника, у центральному офісі чи на периферії – важлива ланка сфери охорони здоров’я. Ви лікуєте, допомагаєте, підтримуєте, розраджуєте, переконуєте, втішаєте… Ви – рятуєте. Від недуги, страху, безпорадності, фізичного і душевного болю. Ми нечасто говоримо вам слова вдячності, але в критичний момент саме ви – наше все: надія і спасіння.

   Тому міра вдячності, яку суспільство відчуває до тієї чи іншої професії, ніколи не буває співмірною з її значущістю. Нашого «Спасибі!» завжди буде замало. Але навряд чи ви розраховували на нього, обираючи такий складний життєво-професійний фах.

   Нині вам особливо складно, адже сфера охорони здоров’я переживає кардинальні зміни. Тож бажаємо вам  на цьому нелегкому шляху обов’язкового успіху, фізичної і моральної витримки, взаєморозуміння і підтримки – у колі колег, серед пацієнтів і, найголовніше, - в родинах! Міцного здоров’я, сімейних гараздів, щастя, благополуччя, сонця і миру – в душі й на Землі!

   Низький уклін усім ветеранам галузі!

З повагою— Шишацький селищний голова Олександр ТУТКА, виконавчий комітет, депутати Шишацької селищної ради.

 

Фото без опису   БІЛЬШІСТЬ З НАС обирає свій професійний фах задовго до того, як починає розуміти, чого власне хоче від життя. І лише у частини цей випадковий вибір вистрілює, як кажуть, в яблучко.

   Так було і в героїні цієї фоторозповіді Валентини ГОЛУБЕНКО. Після дев’ятирічки постало запитання: пед чи мед? Будні педагога ну зовсім не гріли серце дівчині. Тому погляд зупинився на медичному училищі.

   З часу того вибору, який визначив усе подальше професійне життя Валентини, минуло майже три десятиліття. Після здобуття освіти юна фельдшерка закріпляла знання на практиці  у пологовому відділенні Шишацької центральної районної лікарні: спочатку на посаді медсестри палати новонароджених, а згодом – акушерки. Двадцять років поспіль Валентина Миколаївна допомагала жінкам пережити найголовнішу мить їхнього буття – таку природну і водночас незбагненну появу на світ крихітної людської істоти. Мабуть, коли уперше береш на руки немовля, відчуваєш себе обраною. Обраною для особливої місії – бути відповідальною за народження нового життя. І ця відповідальність додає сенсу твоєму власному життю. Змішані почуття радості, хвилювання, впевненості і тривоги…

   Нині це лише спогади. Спогади про відчуття, яких так не вистачає... Наприкінці 2016 року пологове відділення закрили.

   Без роботи Валентина Миколаївна не залишилася. Адже професіонали в медицині – на вагу золота.

   Тепер акушерка оглядового кабінету Шишацької амбулаторії загальної практики сімейної медицини дбає про профілактику здоров’я жінок. Жінок, котрі народжували чи будуть народжувати. І відчуває не менше відповідальності за продовження роду людського. Зокрема на Шишаччині.

   Користуючись нагодою, Валентина Голубенко щиро вітає колег зі святом і зичить їм взаємної любові з обраним фахом: щоби вони були на своєму місці у житті і щоби це місце їх достойно винагороджувало за нелегкі труди.

   А ми у свою чергу, користуючись нагодою, запитуємо в акушерки з двадцятилітнім стажем, як вона ставиться до партнерських пологів: чи підтримує у такий важливий момент сильна стать слабку і яка стать насправді сильна?.. І отримуємо відповідь: так, підтримка чоловіка дуже важлива, особливо у перший період пологів. Мабуть, немає більшого одкровення, як пережити разом народження дитяти. І неважливо, хто при цьому сильний, а хто слабкий, головне – разом…

 

Фото без опису   РОЗГОВОРИТИ фельдшера кабінету невідкладної допомоги Центру первинної медико-санітарної допомоги Шишацької селищної ради Ігоря РИБЧЕНКА – справа не з легких.

   - Які особливі випадки з професійної практики запам’яталися? – запитуємо.

   - Ви знаєте, намагаюся нічого не запам’ятовувати. Щодня турботи, клопоти, людські страждання і недуги – просто неможливо тримати все у собі.

  - До того, як стати частиною бригади швидкої, екстреної, а тепер ще й  невідкладної допомоги, Ви протягом дванадцяти років працювали у Великобузівському фельдшерсько-акушерському пункті. Де легше чи важче трудитися?

   - У медика не буває легкої роботи. І на ФАПі – пішов і пішов, адже це не тільки прийом хворих стаціонарно, але й безкінечні виклики та виїзди, так і в чергових бригадах швидкої допомоги: будь готовим миттєво зреагувати, зорієнтуватися, допомогти. Навіть серед глупої ночі, в тих умовах, що маєш, коли розумієш, що ти, твої знання і вміння – єдине, на що людина в цей момент може сподіватися.

   І ніколи не передбачиш заздалегідь, коли твоя допомога буде необхідна. Якось, чергуючи в Гоголевому під час святкування Івана Купала, став свідком, як дитина ледь не потонула у ставку. Не розгубився. Врятував. І згадую цю подію все життя. Як урок про те, що у нашій професії не буває звичайних днів. Кожен може стати особливим – або радісним, або сумним…

   Зичу своїм колегам, аби в їхньому професійному та особистому житті були лише світлі дні і спокійні ночі. Миру усім, сімейного благополуччя, достойної нагороди за працю!

 

Фото без опису   З ЯКИМИ проблемами найчастіше нині звертаються жителі нашої громади до «сімейників», запитуємо у лікаря Анатолія КОСТЕНКА.

   - Найбільше непокоять людей серцево-судинні захворювання. Певною мірою це пов’язано з літньою спекою. Тому раджу усім – і хворим, і здоровим землякам - якомога менше перебувати на сонці, правильно харчуватися, пити багато рідини на добу, зробити регулярними піші вечірні прогулянки.

   Нині розпочався сезон свіжих овочів і фруктів. Саме час запасатися віта-мінами. Попутно можна скинути зайві кілограми, що теж піде на користь вашому організму. До речі, сімейний лікар – це не просто фахівець, який повинен рятувати вас від болячок. Найкращий порятунок – це своєчасна профілактика загострень. Тож на прийомі у сімейного лікаря ви можете отримати консультації щодо здорового способу життя, поради з раціону харчування із урахуванням особливостей вашого організму, почути іншу цінну інформацію. Не нехтуйте власним здоро-в’ям. Звертайтеся до лікаря заздалегідь. Він, як і ви, зацікавлений у вашому гарному самопочутті. Щоби вас ніщо не турбувало, а ви, у свою чергу, не турбували його.

   А своїм колегам з нагоди професійного свята Анатолій Андрійович баає побільше відповідальних за своє життя пацієнтів. А також міцного здоров’я, родинного благополуччя, достатку і гарного настрою, особливо – на Трійцю, у  День медичного працівника!

 

Фото без опису   ЯКЩО СЕРЦЕВО-судинні захворювання – це нині біда дорослих поколінь, то у дітей на першому місці за скаргами – простудні та кишкові захворювання, котрі також пов’язані з сезонною спекою та супутніми обставинами. Про це розповіла районний педіатр Ольга МАНОЙЛО, оглядаючи свого чергового маленького пацієнта.

   Найкращою профілактикою лікар вважає загартовування. Літній період – якраз підходящий для цього час. Тож батькам варто потурбуватися про те, аби сонце, повітря і вода стали друзями їхніх дітей, а не збудниками усіляких хвороб. Використайте максимально літні місяці для оздоровлення, відпочинку і приємних вражень. Проводьте якомога більше часу з дітьми, організовуючи для них корисне дозвілля. Вкладіть свої моральні, фізичні і фінансові ресурси у зміцнення здоров’я власних чад, аби потім не довелося витрачатися на їхнє лікування.

   З нагоди Дня медичного працівника Ольга Володимирівна зичить усім колегам дотримуватися своїх порад пацієнтам – гарно відпочити влітку, оздоровитися, набратися сил та енергії до наступного сезону відпусток!

Прес-служба Шишацької селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь