ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Сьогодні - річниця Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2019 13:30
Кількість переглядів: 731

Фото без опису   У центрі селища відбувся урочистий мітинг, присвячений 33-й річниці техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

   26 квітня 1986 року о 1:23 ночі інженери вимкнули подачу струму до окремих систем реактора №4 ЧАЕС, щоб випробувати, як працюватиме реактор у разі втрати живлення. Втім, інженери не знали, що реактор уже був нестабільний. Вимкнення струму сповільнило роботу турбін, які подавали на реактор воду для охолодження. У меншій кількості вода стала швидко випаровуватись, що призвело до підвищення тиску всередині реактора. Коли працівники зрозуміли, що відбувається, і спробували відключити реактор, було вже надто пізно. Паровий вибух зірвав дах реактора, відкривши повітрю його активну зону. Двоє працівників загинули одразу, а вітер роздмухав пожежу, що палала десять днів. Хмари радіоактивного диму й пилу рознесло по всій Європі.

   Поки з реактора ширився смертоносний дим, до нього поспішали перші ліквідатори. У 134-х ліквідаторів діагностували гостру променеву хворобу; 28 із них померли протягом кількох місяців…

   Серед тих, хто рятував рідну країну і весь світ від страшних наслідків Чорнобильської аварії, - й наші земляки, котрі за свій надлюдський подвиг поплатилися здоров’ям. Чимало з них передчасно пішли з життя. Їхні імена зачитали на мітингу, а світлу пам’ять героїв вшанували хвилиною мовчання.

   Присутнім на заході ліквідаторам молодь вручила квіти як знак вдячності за безцінну самопожертву.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь