A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Голови громад Полтавщини зустрілися в Шишацькій ОТГ

Дата: 18.04.2019 15:35
Кількість переглядів: 1700

Фото без опису   Близько тридцяти голів об’єднаних територіальних громад області зустрілися на Шишаччині, аби обговорити найактуальніші проблеми місцевого самоврядування і обрати Раду Полтавського Регіонального відділення Асоціації ОТГ.

   Власне сама Асоціація об’єднаних територіальних громад створена ще наприкінці 2016 року для вирішення нагальних питань громад та поліпшення міжсамоврядної комунікації. Ініціювали її створення керівники трьох ОТГ.         Асоціація поширює найкращі практики сучасного управління громадами, а також захищає їхні законні права та інтереси. Окрім того, вона покликана забезпечити практичне впровадження реформ і позитивних змін в кожній громаді.

   З моменту створення Асоціація вже об’єднала понад 300 нових громад з усіх регіонів України. Нині вона активно розвиває мережу своїх відділень в областях. Очолити Полтавське Регіональне відділення Асоціації ОТГ довірили голові Шишацької громади Олександру Тутці. Тому не дивно, що зустріч представників Асоціації відбулася саме в Шишаках.

   Напередодні Олександр Іванович та його колеги з інших куточків України взяли участь у Загальних Зборах Асоціації об’єднаних територіальних громад, що відбулися в Києві. Учасники заходу обговорили черговий етап децентралізації, що передбачає не тільки зміни до Конституції України, новий адміністративно-територіальний устрій і передачу повноважень органам місцевого самоврядування, а й питання підсилення фінансового ресурсу громад, його забезпечення на законодавчому рівні.

   Ці питання стали предметом виступів голів ОТГ і в Шишаках. Найперше до колег звернувся один з ініціаторів створення Асоціації об’єднаних територіальних громад, заступник голови Асоціації, керівник Пирятинської громади Олексій Рябоконь. Олексій Петрович та представники колективу Пирятинської міської ради беруть активну участь в роботі Асоціації. Це гарна школа демократії, школа партнерства, зазначив він. А демократії і партнерства забагато не буває. Тому закликав усіх скористатися перевагами Асоціації, де можна вчитися і навчати, розвиватися і розвивати, говорити і слухати.

   Детальніше з можливостями, що дає членство в Асоціації, присутніх ознайомив заступник виконавчого директора, координатор регіонального розвитку Тарас Добрівський. Він зауважив, що Асоціація – це дієвий інструмент самоврядування. Її функції базуються на європейському досвіді, зокрема шведському. Подібна організація існує у Швеції понад сотню років і саме на неї спирається держава, координуючи свої дії з місцевою владою.

   Тарас Добрівський представив десять платформ Асоціації, в роботі яких беруть участь представники ОТГ: це й медицина, й освіта, соціальні й адміністративні послуги та інше. Таким чином люди збагачують одне одного досвідом, мають простір для професійного росту. Крім цього, до участі в напрацюваннях по різних проблематиках залучаються й представники міністерств, відповідних управлінь та служб найвищого рівня. Тобто є можливість донести своє бачення того чи іншого напрямку безпосередньо тим, хто цей напрямок у державі курує.

   Радник з питань децентралізації Полтавського центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Ісип у своєму виступі підсумував: ніхто з політиків державного рівня вже не спростовує, що сніг білий. Усі, хто був «за» чи «проти» реформи децентралізації вчора, сьогодні одностайні в тому, що її треба продовжувати. І нині саме об’єднані громади повинні вийти до держави з конкретними пропозиціями перспективного розвитку.

   Бути потужною рушійною силою закликали колег і Миргородський міський голова Сергій Соломаха, і голова Омельницької ОТГ Олександра Шереметьєва, й інші учасники заходу.

   Під головуванням керівника Шишацької громади Олександра Тутки збори Полтавського Регіонального відділення Асоціації об’єднаних територіальних громад одностайним голосуванням обрали Раду відділення, прийняли звернення про співпрацю до народних депутатів України від Полтавської області, керівників регіональних представництв органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, неурядових організацій та асоціацій, погодили план дій на 2019 рік, серед важливих подій якого – Форум місцевого самоврядування, що відбудеться на початку червня.

   Олександр Іванович подякував колегам за участь у зборах і запевнив, що Шишацька громада відкрита до партнерства з іншими громадами, до роботи в Асоціації, яка створена, найперше, з метою узагальнення досвіду й проблем. А проблеми в усіх спільні – тож і вирішувати їх простіше спільними зусиллями.

Прес-служба Шишацької селищної ради.

 

   Голова шведського муніципалітету та член Ради Асоціації місцевих органів влади та регіонів Швеції Карола Гуннарссон:

   «Завдяки реформі децентралізації, яка почалася в 1971 році і триває досі, нашій країні вдалося вибудувати оптимальну модель розвитку, не обмежуючи місцеву ініціативу та впроваджуючи ефективне місцеве самоврядування. Відтоді більшість соціальних послуг надають саме муніципальні утворення, у яких працюють майже 60% державних службовців цілої країни. При цьому муніципалітети мають високий рівень автономності. Питання представництва державної влади у місцевих органах Швеція вирішила шляхом створення національних відомств, що працюють на правах громадських об’єднань. З одного боку, вони співпрацюють з урядом, розробляючи спільні рекомендації з того чи іншого питання, що вирішується на місцевому рівні. З іншого боку, вони безпосередньо не впливають на рішення місцевих рад. Незважаючи на це, зазвичай усі рекомендації представників цих відомств знаходять підтримку на місцевому рівні. Час від часу котрийсь із політиків виголошує тези щодо змін, які фактично послабили б владу муніципалітетів та посилили б центр у певній галузі чи у певному напрямку. Мовляв, давайте змінимо ось це: урядове управління у цьому окремо взятому напрямку буде ефективнішим, ніж місцеве. Але ніхто ні за що не зізнається, що стоїть за централізацію. Бо децентралізація буквально вкорінена у ментальність шведів».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь