A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Наші ФАПи і сімейні амбулаторії – кращі в області

Дата: 14.09.2018 10:24
Кількість переглядів: 693

   У цьому переконаний головний лікар Центру первинної медико-жсанітарної допомоги Олександр Іващенко. З ним кореспонденти “Сільського життя” спілкуються нині часто, оскільки тема медичної реформи не сходить з людських уст.

  - Які перші підсумки видозміненої первинної ланки медичного обслуговування? – запитуємо в Олександра Володимировича. 

  - Ми впритул підійшли до нової системи фінансування. З 1 жовтня сімейні лікарі, відповідно до кількості укладених з населенням угод, наповнюватимуть бюджет нашого закладу, фактично, утримуватимуть первинку.

    - Чи вистачатиме цих коштів для функціонування такої розгалуженої мережі?

  - Державних грошей, що виділятимуться виключно за кількістю підписаних декларацій між лікарем і пацієнтом, буде недостатньо. При цьому ми ще не використали повністю цей державний ресурс, оскільки нині жителями району укладено лише 13195 декларацій. А потенціал – хоча б 17-18 тисяч. Тому ще раз усім наголошуємо: поспішайте обрати сімейного лікаря, бо це – у ваших інтересах. Незабаром без направлення сімейного лікаря ви не зможете отримати безкоштовне обслуговування на вторинній ланці – у районній лікарні. Тим паче, що з 2019 року реформа розпочнеться і там. Полтавська область обрана пілотним регіоном, де стартують зміни вторинної ланки.

     – Повернімося до первинки. Якщо державних коштів не Наші ФАПи і сімейні амбулаторії – кращі в області вистачатиме, чи залишаться медичні заклади у селах?

      – Аналізу цієї ситуації, розрахункам, узагальненню і перспективному плануванню ми присвячуємо чимало часу. Залишити людей без медичної допомоги у селах категорично не можна. Тим паче, що показники діяльності наших закладів за останні роки свідчать про зростання кількості пацієнтів. Усе більше людей можуть пройти лікування на місцях, адже для цього створені всі умови. Тому розроблена програма фінансової підтримки первинної медичної допомоги з місцевого бюджету. Не сумніваюся в тому, що керівництво і депутати Шишацької селищної ради, як і раніше, спрямовуватимуть необхідні кошти на сільську медицину. Наш Центр первинної медико-санітарної допомоги створений ще у 2013 році, але розвиток він отримав тільки після створення об’єднаної громади. У 2016 році ми отримали державної субвенції лише чотири мільйони, а залучили з місцевого бюджету, від агроформувань та за проектами Мінрегіону 12 мільйонів! За три роки під крилом громади матеріально-технічне забезпечення наших закладів зросло з 16 до 86 відсотків! Не збавляємо темпів і нині. До кінця року у нас повинна запрацювати служба невідкладної допомоги з цілодобовим чергуванням. Продовжуємо ремонти приміщень, залучаємо інвестиції, робимо усе для того, аби зміни в медицині, які так лякають людей, дійсно пішли їм на користь. А без підтримки місцевого бюджету це неможливо.

Прес-служба селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь