A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

50 років операції «Дунай»

Дата: 28.08.2018 09:29
Кількість переглядів: 1209

Фото без опису   Всі ми шишачани, щиро закохані в свій рідний край, пишаємося його сьогоденням і творимо його майбутнє. Але найбільша наша гордість – героїчне минуле, наші славні земляки – ветерани Великої Вітчизняної війни, воїни-інтернаціоналісти, яким довелося на жаль у мирний час, бачити війни та збройні конфлікти в країнах Азії та Європи, наші сучасники-захисники України, воїни АТО, що ціною життя відстоюють кордони на Сході України.

   За роки свого існування Радянський Союз брав участь практично в усіх військових конфліктах. Політики розпочинали війни, а кров’ю своїх синів розплачувався народ.

    Не вдячна це справа – воювати на чужій землі за щастя іншого народу. Тим паче, що цього ніколи до кінця не оцінять «звільнені», котрі нерідко забувають тих, хто їм допомагав боротися за свою волю. Але існує таке коротке і безапеляційне для військових слово – наказ. І вони його виконували.

Фото без опису    Ці війни не пройшлися кованим чоботом по наших пшеницях і житах, не осіли сірим попелом на яблунях та вишнях. Але іноді, зраненим птахом прилітала в українську хату звістка, розбиваючи серця рідних, близьких і друзів: «загинув при виконанні інтернаціонального обов’язку». Іноді солдати й офіцери, перебуваючи на борту літака чи корабля, не знали навіть країни, куди їх направляли.

    Пройшли бойове випробування і наші земляки: 6 – в Угорщині, 4 – в Єгипті, 2 – в Югославії та Іраку, по одному в Ефіопії та Кубі, найбільше – 61 юнак воював в Афганістані.

     20 наших земляків, приймали участь у військових заворушення в Чехословаччині, а саме в операції «Дунай».

   Для придушення народних протестів, що тривали в Чехословаччині з січня по серпень 1968р., були введені війська країн Варшавського Договору. В цій військовій операції, що мала назву «Дунай» приймали участь і 20 наших земляків.

   50 років тому, військові заворушення, що проходили в Чехословаччині припинилися. Дякуючи Богу та щасливій долі всі наші земляки, що приймали участь у цих заворушеннях, повернулися додому живими і неушкодженим

Фото без опису   21 серпня цього року в 50-річний ювілей операції «Дунай» в Шишацькому краєзнавчому музеї відбулася зустріч з учасниками, нашими земляками, які безпосередньо приймали участь в цій операції. З щирими вітальними словами виступили перед воїнами-інтернаціоналістами голова Шишацької об’єднаної територіальної громади Олександр Тутка, перший заступник голови районної державної адміністрації Іван Павелко, голова районної організації ветеранів Афганістану Станіслав Миколенко. За мужність і героїзм, воїнам-інтернаціоналістам: Василю Бабичу, Івану Забарі, Василю Зливку, Петру Капліну, Івану Волосі, Григорію Хохі були вручені нагороди – медалі «50 років спільної операції країн Варшавського Договору «Дунай». За бойові заслуги в операції «Дунай», Почесна грамота райдержадміністрації вручена Василю Вовконичу.

    Свій патріотичний обов’язок наші земляки виконали з честю і гідністю та стали вірними продовжувачами бойової слави старшого покоління.

Директор Шишацького

краєзнавчого музею

Наталія Прасольченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь