A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 11.05.2018 08:49
Кількість переглядів: 587

   8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення

   Нове свято встановлене задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».

   Офіційне гасло пам’ятних заходів – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Новим символом Дня пам’яті є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

   Друга світова війна залишила свій слід практично в кожній родині. Це найтрагічніший і жорстокий період в сучасній історії.

   Це особливий для кожного день, день, в який ми згадуємо подвиг солдатів, шануємо пам'ять героїв, які віддали свої життя за мир і наше майбутнє. 

   Шлях до перемоги над фашистами тривав 1418 днів і коштував десятків мільйонів людських життів.

  Святкування 8 та 9 травня в Україні традиційно проходить у всіх містах країни з урочистим покладанням квітів до пам'ятників і могил солдатів і вшануванням ветеранів.

   Шишацький край не став виключенням. Так, на центральній площі селища в рамках національних урочистостей 8 травня відбувся вечір-реквієм "Їхні імена навічно у граніті".

   О 19:15 від селищної ради вирушила колона у складі  прапороносців, які несли Державний Прапір України, прапір району та прапір АТО, юнака і дівчини, які несли Книгу Вічної Слави, дівчата з корзиною живих квітів, учні з гірляндами, керівники шишацької громади та району, учасники АТО, учні з Рушником Миру та єднання, який був вишитий шишацькими майстринями до 65-річчя Перемоги, учні з рушником «Слава України» та Герб України вишитий шишацькими майстринями клубу «Берегиня».

   Квіти були покладені до Меморіалу Слави, гірлянди до стел меморіального комплексу, вінок памяті від випускників 1960 року випуску Шишацької середньої школи полеглим землякам , Гірлянди Слави від вдячних шишачан до памятного знаку визволителям Шишаччини, до памятника командиру партизанського загону Дмитру Даниловичу Корнілічу, до памятника комісару партизанського загону Купріяну Йосиповичу Тутці, до памятника жертвам фашизму, який знаходиться на місці розстрілу німцями військовополонених та патріотів, поховання біля музею.

  З вітальним словом зі сцени виступили Селищний голова Олександр Іванович Тутка, голова Шишацької районної ради Владислав Геннадійович Сафонов,перший заступник голови райдержадміністрації Іван Вікторович Павелко, військовий комісар Дмитро Володимирович Папудько, голова районної організації ветреранів Любов Миколаївна Канівець та учень Шишацької обласної гімназії-інтернату для обдарованих дітей Юрій Соляник.

   Ведучі вечора Тетяна Александрова та Михайло Курочка зачитали імена полеглих земляків, всіх тих, хто поклав своє життя за нашу з Вами Батьківщину і хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто не повернувся з війни до своїх осель, до своїх сімей.

   73 роки… ця пам'ятна дата віддаляється з кожним роком, її цінність невблаганна, а слава героїв ніколи не повинна потьмяніти. Тож давайте не забувати дякувати дорогим ветеранам за таку Велику Перемогу. В Шишацькому районі таких героїв залишилося 10. Це:

  1. Василь Андрійович Мельник-Мірошниченко – єдиний присутній на святі
  2. Степан Іванович Ярош
  3. Іван Петрович Зінченко
  4. Микола Пилипович Омельченко
  5. Сергій Хомич Коржов
  6. Микола Терентійович Андрійко
  7. Олена Петрівна Корольова
  8. Ніна Йосипівна Омельченко
  9. Олександра Василівна Куришко
  10. Петро Михайлович Хоменко.

   Низький уклін вам, ветерани! Ми низько схиляємо голови перед Вашою мужністю, відвагою, героїзмом та патріотизмом.

   Після урочистостей шишачан та гостей краю пригощали козацькою кашою та всі мали змогу насолодитися святковим концертом.

   Селищний будинок культури підготував чудову програму «Квітуча весна Перемоги!».

   Для всіх присутніх вокальні виступи дарували Народний хор «Явір» (керівник Заслужений працівник культури України Валентина Луценко), Наталія Пасічниченко, Аміна Дмитренко, Ілона та Артур Мураховські, Анастасія Борова, Наталія Береза, Сергій Костенко, Антоніна Міненко, Світлана Рябко, Вікторія Гарасюта, Ансамбль «Юність», Даря Луценко, Народний ансамбль «Дівчата» (керівник Тетяна Александрова), Володимир Плаксін. Неперевершене декламування вірша «Ода Івановій правиці» продемонструвала Любов Титаренко, свою хореографічну майсерність показав танцювальний колектив «Ритм» (керівник-Відмінник освіти Інна Темерова). По закінченню концерту відбувся святковий феєрверк.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   9-го травня відбувся урочистий мітинг «Весна Перемоги», присвячений 73-річниці Перемоги над нацизмом. Колону очолили прапороносці, які несли Державний Прапір України та Прапор району, як символ добробуту, багатства і родючості, славного козацького минулого, сучасного і майбутнього Шишаччини та прапор учасників АТО.

   Урочистий мітинг з вітальним словом відкрив селищний голова Олександр Тутка. Далі присутніх привітав директор опорного закладу «Шишацька спеціалізована школа ім. В.І.Вернадського», депутат селищної ради Віталій Іваниця.

   Нехай мир і злагода панують в кожному серці, в кожній оселі, а всі побажання, висловлені в адресу ветеранів з Днем Перемоги ще раз їм нагадають, що їхній подвиг вічно житиме в серцях майбутніх поколінь!

Вклоняємося Вічному вогню,
Вклоняємось доземно всім солдатам,
Що міряли дороги крізь війну,
Щоб нам сьогодні мріяти й кохати!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь