A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

ХІ Всеукраїнські Педагогічні Читання

Дата: 17.11.2016 11:42
Кількість переглядів: 930

«Живе той, хто поспішає наблизити

 майбутнє в сьогодення, не

 затримуючись у минулому» 

(Шалва Амонашвілі)

      Нещодавно в Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова відбулися ХІ Всеукраїнські читання з гуманної педагогіки «Полюбіть майбутнє – крила виростуть».

         Майбутнє – це створення такого простору, в якому живуть нові сенси. У роботі ХІ Всеукраїнських Читань брали участь учителі Гоголівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів імені М.В. Гоголя, Великобузівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Шишацької селищної ради та учителі Човно-Федорівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Зіньківського району.  Одинадцяті Читання – це спільна робота однодумців, спрямована на розкриття і усвідомлення духовних основ гуманної педагогіки і створення простору майбутнього в сучасному житті.

      Гуманна педагогіка, так скорочено називається гуманно-особистісний підхід до дітей в освітньому процесі, розроблений і науково обґрунтований академіком, доктором психологічних наук, професором Ш. О. Амонашвілі ще в 60-70 роках минулого століття. Нині цей підхід здобув величезну популярність. І це не випадково.

        Жорстока техногенна цивілізація з її відвертим цинізмом у ставленні до людини, руйнуючи культурні та моральні вікові цінності народів, в першу чергу завдає відчутного удару по дітях. Сучасне становище ускладнюється ще й тим, що виховання дітей у школах виявилося витісненим з предметного навчання, і для складного процесу становлення людської особистості залишилися лише  позаурочні виховні години. Гуманна педагогіка, що спирається на ідеї і практичний досвід класиків світової педагогіки, філософів і мудреців, пропонує на перше місце висунути виховання особистості дитини. Головною метою гуманної педагогіки є виховання благородної людини.

       Ідеї гуманної педагогіки не нові, вони містяться у творчій спадщині класиків світової педагогіки: Г. Сковороди, К. Ушинського, М. Пирогова, Л. Толстого, А. Макаренка, В. Сухомлинського, Я. Коменського, І. Песталоцці Д. Узнадзе, М. Монтессорі, С. Гессена і багатьох інших мислителів людства. Ш. О. Амонашвілі надав їм сучасного звучання, пов'язав із проблемами сьогодення, розробив відповідні методики та рекомендації.

       В Україні розробки Ш. О. Амонашвілі і рух гуманної педагогіки отримали підтримку і поширення понад 12 років тому, після перших семінарів і майстер-класів, проведених Шалвою Олександровичем на запрошення окремих організацій та педагогічних колективів Україні.

       Гуманна педагогіка пропонує не засвоювати мертві знання, а пізнавати світ в нерозривній єдності та цілісності, змінити свій спосіб життя, вчитися відчувати красу, спрямовуватися до радості творчості, накопичувати досвід вдосконалення, виховувати любов до мудрості. Для цього потрібні не тільки пам'ять, розум та інтелект, а й розвиток духу і розкриття серця, як обителі безмежних можливостей.

         Шалва Олександрович Амонашвілі та його послідовник Паата Шалвович Амонашвілі провели навчальний семінар «Психолого – педагогічне забезпечення особистісно – орієнтованої освіти на засадах гуманної педагогіки». Надзвичайно цікавими були практичні заняття, майстер – класи. Кожен із учасників ще раз глибоко усвідомив духовний сенс гуманної педагогіки та продовжить застосовувати здобуті знання у щоденному вчительському житті.

         Сьогодні ідеї педагогіки Ш.О. Амонашвілі натхненно сприйняті учителями, творча праця яких оновлює освітню практику. Ми добре розуміємо, що від нас – учителів, вихователів, батьків залежить дуже багато, бо ми є основною силою у світі освіти, і тому долі наших дітей у наших руках. Кожен із нас є творцем свого суб’єктивного освітнього поля навколо себе. Гуманна педагогіка є вищим рівнем думки і практики.

         Усі учасники педагогічних Читань мали можливість придбати книги Ш.О. Амонашвілі та П.Ш. Амонашвілі. Ці книги з гуманної педагогіки є неоціненним скарбом, бо кожна із них дає цінні поради учителям для оновлення освіти. Саме в цих книгах ми можемо прочитати про те, що є найціннішим насправді, про те, що любов і повага до людей набагато важливіші, ніж речі, достаток чи влада і це на переконливих прикладах особистого життя доводить автор. Любов завжди виховується любов’ю, доброта виховується добротою, успіх плекається успіхом.  Тож, щоб ми не робили, дуже важливо використовувати наші знання та можливості на благо людей.

         Участь педагогічних працівників Шишаччини та Зіньківщини у Всеукраїнських педагогічних Читаннях стала можливою лише за сприяння керівництва агрофірми імені Довженка. Висловлюємо щиру вдячність всім, хто допоміг учителям шкіл Полтавщини взяти участь у цьому проекті. Хто вкладає гроші в освіту, той вкладає їх у майбутнє.

Н. О. Скочко, директор Гоголівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів імені М. В. Гоголя


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь