A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

СКАСОВАНО КАРАНТИННІ ОБМЕЖЕННЯ ЩОДО АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ

Дата: 07.03.2017 09:46
Кількість переглядів: 826

      06 березня рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії  при Шишацькій РДА скасовано карантинні обмеження щодо африканської чуми свиней на території сел.Шишаки та с.Ходосиха.

     Нагадаємо, що з  24.01.2017 року було оголошено територію господарства мешканця смт. Шишаки неблагополучною щодо африканської чуми свиней та встановлений карантин,  визначено неблагополучний осередок по АЧС, «зона захисту»  в радіусі 3 км та «зону нагляду» в радіусі 20 км від епізоотичного вогнища в межах території району та прилеглих населених пунктах  сусідніх районів.

     Рішенням комісії було затверджено План заходів щодо ліквідації африканської чуми свиней та проведено відповідну роботу, зокрема:

     З семи в’їздів та виїздів в населені пункти «зони захисту»  смт Шишаки та с. Ходосиха, три шляхи були обладнані дезбар'єрами, встановлені стаціонарні карантинні ветеринарно-поліцейські  пости,  чотири шляхи перекриті залізо-бетонними блоками. Ветеринарно-поліцейські  пости забезпечені КУНГами і всім необхідним для цілодобового чергування. До роботи на ветеринарно-поліцейських постах були залучені спеціалісти служби державної ветеринарної медицини районів Полтавської області, поліцейські Шишацького відділення поліції та Миргородського відділу поліції. За період карантину було залучено 360 осіб, піддано дезінфекції 57647 транспортних засобів. На під’їздах до «зони захисту» встановлювались обмежувальні дорожні знаки та інформаційні таблички з написом «Карантин». Рух автотранспорту, що виїжджав із зони захисту був забезпечений лише через дезбар'єри.

     Проведений облік та умертвіння безкровним методом свинопоголів'я  «зони захисту»,  належного  власникам карантинної зони Шишацького району. Всі вилучені свині піддані евтаназії та спалені у спеціально облаштованій ямі,  за межами населеного пункту. В місцях знищення трупів тварин було проведено ретельне миття, дезінфекція транспортних засобів. Весь спецодяг та спецвзуття спеціалістів, задіяних в проведенні заходів,  дезінфіковано, а  після завершення робіт спалено.

     За період з 26.01.2017 року по 08.02.2017 року в неблагополучному  осередку «зоні захисту»,  спільно з представниками Шишацької селищної ради  було проведено подвірний обхід в результаті якого   у 23 громадян вилучено 62 голови свиней, загальною вагою 7801 кг. Оформлено необхідні документи, Шишацькою селищною радою виділено кошти в сумі  188238,13 грн. та проведено  відшкодування збитків особам, які постраждали внаслідок знищення тварин.

     В 20 кілометровій «зоні нагляду» населених пунктів Шишацького району проведений обхід населення для моніторингу клінічного стану свинопоголів'я та проведена роз’яснювальна робота серед населення з питань запобігання розповсюдження і боротьби з африканською чумою свиней.

     В результаті проведення основних  заходів з ліквідації осередку  АЧС та у зв’язку із відсутністю загибелі домашніх та диких свиней на території неблагополучній по АЧС, було вирішено скасувати карантин, але слід звернути увагу, що після скасування карантину зберігаються обмеження:

  •  в термін 6 місяців, після зняття карантиних обмежень, в неблагополучному осередку та в «зоні захисту» забороняється вивезення та завезення свинопоголів’я, утримання, розведення, продаж свинопоголів’я, а також  реалізація живих свиней на Шишацькому селищному комунальному ринку, який входив в «зону захисту».
  • недопускається торгівля продуктами харчування та сировини тваринного походження у невстановлених місцях, стихійних ринках на території району.

 Завершення  карантину не може повністю гарантувати безпеку. Маємо приклад сусідніх районів де АЧС через якийсь проміжок часу була зафіксована повторно, або виявлена в ближніх населених пунктах. Необхідно не забувати про профілактику.

Задля недопущення занесення збудника африканської чуми свиней до особистого підсобного господарства потрібно дотримуватимуся простих, але важливих правил:

  • в особистих підсобних господарствах  приміщення де утримуються свині повинно бути закритим, надійно ізольованим, без доступу сторонніх осіб. 
  • заходити в приміщення де утримуються свині в змінному одягу та взутті.
  • у приміщеннях де утримуються тварини, потрібно обов’язково проводити  регулярне прибирання, дезінфекцію,  дезінсекцію, а також знищувати гризунів.
  • не використовувати харчові відходи для годівлі свиней без обов’язкової термічної обробки (кип’ятіння понад 30 хвилин).
  • не використовувати для пиття тварин воду з річок, що течуть через лісові масиви, де можуть жити дикі кабани.
  • в жодному разі не купувати м’ясні продукти на стихійних ринках. 
  • в жодному разі не купувати тварин у не встановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів.
  • забій  тварини проводити тільки після клінічного огляду лікарем ветеринарної медицини.
  • для свиноферм забезпечити закритий режим роботи.                                               

При виявленні хворих або загиблих тварин негайно повідомляйте державну службу ветеринарної медицини району за телефоном  9-15-66,   9-16-26.

Якщо людина не в змозі забезпечити відповідні умови утримання поголів’я, вона наражає на небезпеку не лише своє господарство, тож сподіваємося на розуміння та відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь