A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

День української писемності та мови у Гоголівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені М. В. Гоголя

Дата: 13.11.2017 19:12
Кількість переглядів: 766

  День української писемності та мови, який відзначають 9 листопада – свято, спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності.

  З метою вшанування величі та значення рідної мови 9 листопада учні та вчителі Гоголівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені М. В. Гоголя взяли участь у написанні XVII Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

  Продовженням відзначення Дня української писемності та мови стала літературно-музична композиція «Мова моя солов’їна», підготовлена учнями 6-8 класів під керівництвом учителів української мови та літератури Мотрій М. П., Висоцької Н. І., Скочко Н. О.

  Із вступним словом до учнів, батьків та вчителів звернулася учителька української мови та літератури Мотрій М. П. Вона зазначила, що День української писемності та мови, яке відзначають 9 листопада, було встановлено указом президента України в 1997 році і відзначають щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Мова – найбільший скарб будь-якого народу. Досвід людства упродовж тисячоліть переконливо доводить, що занепад мови – це зникнення нації. Якщо ж мова стає необхідною і вживається насамперед національною елітою – сильною і високорозвиненою стає нація.

  Основною метою свята було формування в учнів розуміння того, що рідна    мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава; розширення знань про красу і багатство українського слова , виховання любові до рідної мови, рідного краю, його традицій, поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою.

  Учениця 9 класу Владислава Демченко звернулася до всіх присутніх чудовими словами, наголосивши про значення писемності та мови в житті кожної людини. Потрібно пишатися і плекати кожне слово рідної мови, передане нам у спадок від наших предків. Треба вивчати, розвивати, берегти свою мову, бо без неї народ перестає бути самостійним, незалежним і багатим.

  Ведучі заходу учні 6 класу, Білан Артем та Юхименко Анастасія, наголосили, що сучасна українська мова є багатовіковим надбанням українського народу. Досконале знання мови є важливим показником розумового розвитку людини та її культурного рівня.

  Учні 7 класу вдало інсценізували казку про українську мову. Неперевершеними артистами на святі були: Яковлєва Анастасія, Темченко Христина, Левченко Віталій, Юхименко Валерія, Лубенець Вадим, Данілко Владислав.

  У сценарії свята мало місце і питання культури мовлення. Адже основою мовленнєвої культури є грамотність. Мовлення має бути не тільки правильним, а й лексично багатим. Якщо людина ясно, логічно мислить, то й мовлення в неї точне, емоційне, живе, яскраве. Саме в діалозі сучасних молодих хлопців і дівчат (сценки «На дискотеці») юні актори Данілко Владислав, Коляда Артем, Яковлєва Анастасія примусили глядачів замислитись над тим, що мовна культура є свідченням вихованості та розумового інтелекту молодої людини.

  А як ніжно та лагідно повчає мати свою доню любові до рідного краю, до Батьківщини «… і сиротою станеш, як забудеш мову…». Адже цілий світ визнає, що українська мова – чудова, мелодійна, багата (інсценізація вірша «Як би тобі, доню…»).

  Учні 6 класу, а саме: Тищицький Артем, Омелюта Кирило, Пасічніченко Софія, Воробець Анастасія, Левченко Анастасія, Остяк Данило, Косіцина Анастасія, Верднєва Влада, Білан Артем, Юхименко Анастасія та Бондаренко Віталій зворушливими словами звернулися до присутніх гостей про важливість спілкування рідною мовою. Бо це мова, яку ми всі чуємо змалку, якою ми промовляємо перші слова. Ця мова зрозуміла і рідна всім нам. А на підтвердження цьому діти заспівали пісню «Україна – це ми». Всі українці, незалежно від того, де вони живуть, повинні відчувати в повній мірі, що всі    ми – єдиний народ, у якого є одна велика спільна цінність, яка нас об’єднує. І ця цінність – рідна мова, якою ми володіємо.

  Впродовж свята були продемонстровані відео про писемність та мову, де наголошувалося, що як у кожної людини є одна мама, так і мова рідна лише одна. Людина може знати дві, три і більше мов, але рідною залишається материнська мова, якою ми обов’язково повинні спілкуватися і свято вірити в те, що не зміліє ріка нашої мови ніколи, слово рідне заграє новими гранями краси і довершеності!

  На завершення свята всі учасники зі свічками в руках прочитали молитву за мову, закликаючи Бога зберегти українську мову.

  У такі дні ми ще раз замислюємося над нашим святим обов’язком: шанувати своїх геніїв і пророків, вивчати їх спадщину, постійно пам’ятати їх заповіти. Але не тільки пам’ятати, а ще й виконувати їх, жити гідно і працювати невтомно для рідного краю і добра народу. Мусимо усвідомити серцем і розумом, доводити щоденною працею, що вже «пора для України жити».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь