A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Вічна шана Українським Захисникам!

Дата: 24.02.2024 11:42
Кількість переглядів: 167

Фото без опису

   20 лютого 2014 року. 24 лютого 2022 року. Дві дати початку російської окупації українських територій. Війна довжиною у 10 років. Згадуємо сьогодні кожного, хто у цій війні віддав своє життя за Україну. І пам’ятаємо завжди.

Баранівський старостинський округ

Віталій БІЛИЧ був призваний до лав української армії у березні 2015 року. Отримав поранення. 31 січня 2016 року 33-річний воїн помер на Одещині. Похований у Баранівці.

31 жовтня 2022 року у Донецькій області загинув колишній житель Баранівки 32-річний Ігор ВОТА. В останні роки проживав з родиною на Київщині. Воював і під час АТО, і після початку повномасштабної війни. Похований у селі Малі Лисівці Сквирської територіальної громади Київської області. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Великобузівський старостинський округ

Олег МУДРАК народився у Тищенках. Захищав Україну від російського окупанта в зоні проведення антитерористичної операції. Помер 49-річний воїн 29 грудня 2015 року. Похований у Тищенках.

Уродженець Одещини Георгій ХАЛІКОВ проживав на Шишаччині. Майстер-сержант загинув внаслідок артобстрілу на Донеччині 26 жовтня 2021 року. Похований в Одеській області. За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

16 серпня 2022 року 41-річний солдат Роман МАРЧЕНКО помер у лікарні. 3 серпня він отримав поранення внаслідок артилерійського обстрілу на території Харківської області. Роман Марченко народився 17 травня 1977 року. Деякий час жив у Великобузівському старостинському округу, потім - у Полтаві. Похований у селі Затурине, що біля обласного центру.

Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ народився 1986 року в Тищенках, в останні роки проживав на Сумщині. Воював за Україну з 2016 року. Загинув 23 червня 2023 року на Луганщині. Похований воїн у Тищенках. У пам’ять про нього на фасаді Великобузівської школи встановлено меморіальну дошку, а в Тищенках з’явилася вулиця імені Володимира Крушельницького.

Уродженець Великої Бузови Іван ОМЕЛЮТА проживав на Тернопільщині. Був учасником АТО і в перших рядах став на захист рідної держави після 24 лютого 2022 року. Загинув 49-річний захисник 13 вересня 2023 року на Донеччині. Похований у селі Тростянець, де жив з родиною.

12 січня 2024 року на Донеччині загинув Володимир КОРЕЦЬКИЙ. 27-річний захисник народився і проживав у Тищенках, навчався у Великобузівській школі. На захист Вітчизни став з листопада 2023 року. Похований у рідному селі.

Великоперевізький старостинський округ

На Донеччині 7 травня 2022 року обірвалося життя 21-річного захисника Андрія ОЛЕНІНА з Великого Перевозу. Після закінчення строкової служби у Збройних Силах України юнак підписав контракт. Тож одним із перших став на захист Батьківщини після повномасштабного вторгнення росії. Похований воїн у Великому Перевозі.

Володимир ФЕДЬКО з Великого Перевозу став на захист держави від російських загарбників на початку осені 2022 року. Пів року обороняв країну на передових позиціях фронту. 49-річний воїн загинув в Донецькій області 4 березня 2023 року. Похований у рідному селі.

Воскобійницький старостинський округ

21-річний старший солдат, механік-водій Андрій КУЛЯГІН загинув 21 липня 2014 року у Донецькій області. Похований у рідному селі Носи. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. У квітні 2017 року нагороджений відзнакою «Народний Герой України» (посмертно). У Воскобійницькій школі на знак шани і пам’яті про Андрія Кулягіна відкрито меморіальну дошку.

Геннадій ШВАЦЬКИЙ народився 1982 року у Воскобійниках. Майор Збройних Сил України, учасник АТО. Загинув під час виконання бойового завдання 23 травня 2015 року. Похований у рідному селі.

2 липня 2022 року на Луганщині обірвалося життя 44-річного воїна з Воскобійників Сергія ГЕРАСИМОВА. Уродженець Криму переїхав на Шишаччину у 1991 році. Проживав у селі Вертелецьке, працював у місцевому господарстві. Встиг захищати Батьківщину під час антитерористичної операції на сході країни. З початком повномасштабного вторгнення знову став у стрій. Похований у Воскобійниках.

21 липня 2022 року на Донеччині обірвалося життя досвідченого воїна – 34-річного Артура СТЕЦИКА з Вертелецьок. Воїн встиг двічі служити за контрактом, мав медалі та бойові відзнаки, а ще – поранення і контузію. Боєць став на захист Вітчизни з перших днів повномасштабного вторгнення росії. Похований у Вертелецьках. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Олександр НЕРУБЕНКО родом з Харківщини. Проживав з родиною у селі Носи. У 2018 році уклав контракт на службу в Збройних Силах України. 26 лютого 2022 року повернувся на службу. Загинув на Херсонщині 29 серпня 2022 року у віці 24 років. Похований у Носах. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Валентин КУРІНЕВСЬКИЙ народився у 1986 році у Щербанях під Полтавою. З дружиною проживав у Воскобійниках. З 2015 по 2017 рік брав участь в антитерористичній операції на Донеччині. Вдруге став на захист України у серпні 2022 року. Молодший сержант загинув 25 грудня 2022 року під час бою з російськими загарбниками у Донецькій області. Похований у селі Остап’є Решетилівської громади, де проживають його рідні.

Роман ГРИЩЕНКО народився 1984 року. На захист країни був мобілізований у квітні 2022 року. На початку 2023 року був поранений. Помер внаслідок хвороби 27 жовтня 2023 року в Миргороді. Похований в Носах.

Гоголівський старостинський округ

Віталій ПАСЮРА - уродженець села Маликівщина. Певний час проживав у Кобеляцькому районі, потім у Полтаві. Був мобілізований до лав української армії 18 жовтня 2022 року. Загинув 23-річний воїн 18 березня 2023 року на Донеччині. Похований у Маликівщині. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Жоржівський старостинський округ

Ворожий обстріл у Луганській області 26 березня 2022 року забрав життя 21-річного жителя Жоржівки Миколи ЦАЛКА. 2019 року він призваний на службу у Збройні Сили України. Після підписання контракту служив в десантно-штурмових військах, став на захист Батьківщини у найскладніший для неї час. Поховали Миколу Цалка у Жоржівці. Односельці вшанували пам’ять земляка встановленням меморіальної дошки на фасаді школи, в якій навчався воїн.

Ковердинобалківський старостинський округ

В’ячеслав ГИРА народився на Черкащині. Проживав у Ковердиній Балці. Наприкінці січня 2023 року був мобілізований до лав Збройних Сил України. Життя 24-річного захисника, оператора безпілотного літального апарата, обірвалося 3 грудня 2023 року на Запоріжжі. Похований у Ковердиній Балці.

Михайликівський старостинський округ

Вороже бомбардування Харкова 1 березня 2022 року забрало життя 28-річної уродженки Михайликів Ярослави КРИВОНІС. Старший лейтенант повітряних сил, командир роти першого курсу з перших днів віроломного нападу росії відповідала за безпеку сотні курсантів. Своє завдання вона виконала – забезпечила захист сотні життів… Похована у Михайликах. За особисту мужність, вірність військовій присязі посмертно нагороджена медаллю «Захиснику Вітчизни». Іменем захисниці названа вулиця у її рідних Михайликах.

Володимир ГАВРИЛЯК родом із Львівщини. Народився 1984 року. Проживав з родиною у Михайликах, трудився в місцевому господарстві. У липні 2023 року був мобілізований на захист України. Загинув 4 листопада 2023 року в Харківській області. Похований воїн у Михайликах.

Покровський старостинський округ

Владислав НОВИНСЬКИЙ народився у 1994 році у Покровському. Солдат, стрілець загинув 30 січня 2015 року під час виконання бойового завдання в зоні проведення АТО у Донецькій області. Похований у селі Сулими Воскобійницького старостинського округу.

Пришибський старостинський округ

9 травня 2022 року на Донеччині загинув 22-річний житель Пришиба Назар ПОЛОЖІЙ. З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України юнак, не роздумуючи, став на захист Батьківщини. Похований у рідному селі. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку солдата Назара Положія посмертно нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня. На честь захисника у Пришибі відкрили меморіальну дошку, розміщену на фасаді школи, де навчався воїн.

Роман ЯРЕСЬКО з Пришиба був мобілізований на службу у Збройні Сили України у червні 2022 року. Загинув 26-річний воїн 9 лютого 2023 року на Бахмутському напрямку. Похований у Пришибі. Пам’ять воїна вшановано меморіальною дошкою на фасаді місцевої школи.

Ярослав (Роман) ЯКІБЧУК народився 1973 року в амурській області росії. Дитинство та юність минули на Івано-Франківщині. Потім проживав у селі Коляди. Із травня 2022 року був мобілізований на захист України. Помер від тяжкої хвороби 11 березня 2023 року. Похований у Колядах.

Сагайдацький старостинський округ

11 червня 2022 року не витримало, зупинилося серце 47-річного воїна з Сагайдака Олександра НАУМЕНКА. На захист Батьківщини чоловік став ще у 2014 році у складі 92-ї механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ, був поранений. Одним із перших воїн став на захист України під час повномасштабного вторгнення росії. Похований у Сагайдаку.

Військовослужбовець ЗСУ Олександр МАРТЬОХА загинув 9 вересня 2022 року. Олександр народився у 1980 році у селі Сагайдак, звідки пішов захищати Батьківщину у 2015 році, під час проведення антитерористичної операції. Вдруге вирушив на фронт з початком повномасштабного вторгнення. Неодноразово був на передовій. Похований у рідному Сагайдаку.

Микола ПЛОХАНЬ, 1993 року народження, разом з родиною з 2019 року проживав у Сагайдаку. Із 15 грудня 2022 року захищав суверенітет та незалежність України. Загинув 2 березня 2023 року у Донецькій області. Похований на батьківщині – у с.Солонці Великосорочинської громади.

Юрій ВЛАСЕНКО із Сагайдака захищав України від ворога з 2014 року. З початком повномасштабного вторгнення повернувся на службу. Загинув 30-річний захисник 14 квітня 2023 року на Луганщині. Похований у Сагайдаку.

Федунський старостинський округ

Молодший сержант, 34-річний уродженець Білашів Максим ФЕСЕНКО загинув 15 травня 2022 року у Запорізькій області. Протягом чотирьох років був учасником антитерористичної операції на сході нашої країни, з перших днів повномасштабного вторгнення росії став на захист Батьківщини. Похований Максим Фесенко у Полтаві на Затуринському кладовищі.

36-річний військовослужбовець 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний яр» Дмитро КИВА загинув 12 жовтня 2022 року на Донеччині. Народився Дмитро Кива у Полтаві, але з 2000 року його родина переїхала у Федунку, де він навчався, працював. Похований у рідному селі. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку Дмитра Киву посмертно нагороджено орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Роман НЕПОМ’ЯЩИЙ з Федунки народився 2002 року. У 2021 році пішов на строкову службу до армії. Після повномашстабного вторгнення росії разом з побратимами та односельцями у травні 2023 року продовжив службу за контрактом в Національній гвардії України. Розвідник-кулеметник загинув 7 серпня 2023 року на Запоріжжі. Похований у Федунці.

Шишацький округ

Максим КУЧІН проживав у Шишаках. Сержант, командир відділення. Загинув 39-річний воїн 6 листопада 2014 року на території Харківської області при виконанні службових обов’язків на пункті пропуску на кордоні з росією. Похований у Шишаках.

На Донеччині 12 липня 2022 року загинув 51-річний шишачанин Олександр РУЖИЛЕНКО. Повномасштабна війна змусила змінити мирну професію на військову форму. Олександр Ружиленко був людиною сучасних технологій, майстром у будівельній галузі. Похований захисник у рідних йому Шишаках. На честь Олександра Ружиленка названа вулиця у селищі.

19 серпня 2022 року від прямого влучання ворожого снаряду загинув 22-річний донеччанин Богдан ФОМІН. З початком повномасштабного вторгнення родина Богдана була змушена переїхати з рідної Донеччини на Шишаччину. Богдан же без роздумів став на захист Батьківщини, адже мав бойовий досвід. У 2019 році він підписав контракт і служив у розвідувальному батальйоні на посаді механіка-водія БМП. З початком повномасштабного вторгнення ніс службу у окремому штурмовому батальйоні «Айдар». Похований у Шишаках, в яких за життя йому так і не судилося побувати.

Микола ВОЛИК з села Товсте народився 1980 року. У 2014-2015 роках був учасником антитерористичної операції. Після 24 лютого 2022 року був призваний на захист Батьківщини вдруге. За тривалу й неодноразову службу мав відзнаки і нагороди від держави. Загинув 20 травня 2023 року на Донеччині. Похований у рідному селі. За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

Олексій ФЕДОТОВ народився 1988 року. Дитинство, юність і певна частина дорослого життя минули у Товстому. Загинув 16 липня 2023 року на Донеччині. Похований 35-річний воїн у селі Рижин Хорошівської громади на Житомирщині, де проживав з родиною.

Шишачанин Сергій ЛЕНЬ народився 1982 року. Вперше став на захист України у 2019 році. Вдруге – влітку 2023 року. Помер внаслідок хвороби 28 серпня 2023 року. Похований в Шишаках.

Роман Меєр народився у Шишаках 1988 року. У 2015 році брав участь в антитерористичній операції . Вдруге став на захист країни в березні 2022 року. Воював на Донеччині. Був двічі поранений. Серце захисника зупинилося 18 грудня 2023 року. Похований у Шишаках.

15 лютого 2024 року під час виконання бойового завдання на Донеччині загинув шишачанин, 26-річний захисник Едуард Купавцев. У 2018 році він підписав контракт на службу в ЗСУ. За відмінну службу неодноразово був відзначений нагородами та грамотами. Поховали воїна у рідних Шишаках.

Яреськівський старостинський округ

Віталій ДМИТРЕНКО проживав у селі Яреськи. Військовослужбовець був мобілізований 3 вересня 2014 року. 9 вересня 2014 року 24-річний солдат загинув на території військової частини у Кропивницькому. Похований у Яреськах.

У перший день повномасштабного вторгнення росії ракетний обстріл по Очаківському воєнному порту забрав життя 33-річного Романа РЯБКА. Заступник командира військової частини, капітан третього рангу з перших днів повномасштабної війни обороняв Маріуполь. Вірний присязі, ще 2014 року вийшовши з окупованого Криму. Роман Рябко був неодноразовим учасником Параду Військово-морських сил у столиці до Дня незалежності. Похований у Яреськах. За особисту мужність під час виконання бойових завдань, самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Сергій КОБЗІЙ загинув 17 травня 2022 року внаслідок влучання російської ракети по навчальному центру «Десна» на Чернігівщині. Народився Сергій Кобзій у Яреськах, тут жив, працював. Вперше на захист Вітчизни став у 2014 році. Обороняв кордони на Маріупольському напрямку. Після 24 лютого 2022 року повернувся до ЗСУ. Похований 40-річний воїн у рідних Яреськах.

47-річний солдат, водій-механік евакуаційного відділення взводу технічного забезпечення танкового батальйону Віктор ТУЛІНОВ загинув 7 вересня 2022 року на Харківщині. На початку березня став на захист України у лавах Збройних Сил України. Похований у Яреськах, де народився і проживав.

18 листопада 2022 року від отриманих поранень помер 45-річний захисник Михайло ОШУРКО з Яресьок. Родом воїн із Рівненщини, у 2008 році переїхав до Яресьок, де живуть його батьки. Мобілізований 12 липня 2022 року. Поховали захисника в Яреськах.

28 листопада 2022 року зупинилося серце військовослужбовця Олександра ЛИСЕНКА з Бухунів. 38-річний чоловік був мобілізований до ЗСУ з перших днів повномасштабного вторгнення, уже маючи за плечима бойовий досвід участі в АТО у 2015-2016 роках. Служив на Донеччині. Похований Олександр Лисенко у рідних Бухунах.

Сергій ЯВТУШЕНКО народився 1970 року в Яреськах. Захищав нашу державу з 2017 року. Повернувся до лав Збройних Сил України навесні 2022 року. 19 грудня 2022 року штаб-сержант Сергій Явтушенко був поранений під час бою на Донеччині. Внаслідок ускладнень від поранення помер 2 лютого 2023 року. Похований в Яреськах.

Володимир СІБІЛЬОВ народився 1988 року в Яреськах. Захищав Україну з 2014 року. У квітні 2022 року вдруге пішов обороняти рідну землю. Загинув 15 лютого 2023 року в Донецькій області. Похований в Яреськах.

Анатолій СЕМЕНКО, 1981 року народження, був родом з Хвальок. Воював з 2014 року на Донеччині. На початку повномасштабного вторгнення росії на територію України Анатолій був за кордоном, але відразу ж повернувся на Батьківщину і став на її захист. Був тяжко поранений. Помер 18 березня 2023 року. Похований у Хвальках.

Яреськівець Руслан ЗАЯРА родом з Харенків Михайликівського старостинського округу. Народився 1980 року. З перших днів повномасштабної війни був мобілізований на захист України у складі Національної гвардії. Загинув 17 травня 2023 року на Луганщині. Похований в Яреськах. За мужність і відвагу, самовіддані дії, виявлені у захисті державних інтересів України, посмертно нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

Юрій КРАВЧЕНКО народився в Яреськах 1984 року. До лав ЗСУ пішов добровольцем навесні 2023 року. Проходив службу в десантно-штурмовому батальйоні. Загинув 22 серпня 2023 року на Запоріжжі, під час проведення штурмової операції. Похований у рідному селі.

Віктор ОМЕЛЯНЕНКО з Яресьок обороняв нашу країну з 2015 року. Вдруге став на захист держави у січні 2023 року. Проходив спеціальне навчання в Іспанії, служив у бригаді морських піхотинців. Життя 49-річного захисника обірвалося 21 вересня 2023 року в Донецькій області. Похований в Яреськах.

Руслан РОМАНЕНКО народився 1977 року в Шишаках. Проживав в Яреськах. Служив у Міністерстві внутрішніх справ України, працював у державній кримінально-виконавчій службі. За роки праці у цій галузі відзначений медаллю Міністерства оборони України “За сумлінну службу” ІІІ ступеня. Був мобілізований на захист країни від російських загарбників у червні 2023 року. Помер 10 жовтня 2023 року на Сумщині. Похований в Яреськах.

27 грудня 2023 року на Донеччині загинув наш воїн-земляк Костянтин САМОЙЛЕНКО. 41-річний уродженець Яресьок був мобілізований у лютому 2022 року. Проживав і трудився у рідних Яреськах. Тут знайшов і останній спочинок.

15 січня 2024 року обірвалося життя військовослужбовця, уродженця Яресьок, Анатолія ОМЕЛЬЧУКА. Учасник АТО, нагороджений медалями і нагрудними знаками за оборону «Маріуполя». Після одруження разом із сім’єю проживав у смт Білики. Похований там на місцевому кладовищі.

Вічна шана Українським Захисникам!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь