A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Депутати призупинили підвищення тарифу на воду

Дата: 15.02.2024 14:19
Кількість переглядів: 129

Фото без опису   Важливим питанням порядку денного чергової сесії селищної ради був розгляд запиту депутатів Шишацької селищної ради Олени Кіріченко та Наталії Чуб щодо тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Звернення депутатів стосувалося перегляду цих тарифів та пошуку можливості відшкодування із селищного бюджету різниці між економічно обгрунтованими витратами на надання послуг та цінами для населення.

   Зазначимо, що тарифи на водопостачання для споживачів КП «Техкомунбуд» та водовідведення для споживачів ПП «Комбінат комунальних підприємств с.Яреськи» зросли восени минулого року.

   При цьому на водопостачання, відповідно до рішення однієї з попередніх сесій селищної ради, тариф для населення мав зростати і далі упродовж цього року і до 1 липня вийти на економічно обгрунтовану ціну – 48,56 гривні за кубічний метр.

   Затрати на послуги з водопостачання зростають, бо у рази зросла вартість електроенергії, мінімальна заробітна плата, пально-мастильні матеріали та інші складові тарифу. Аби не підвищувати тариф для населення, але забезпечити безперебійне водопостачання у селах громади, у селищній раді діє відповідна програма, згідно з якою комунальному підприємству компенсується різниця між економічно обгрунтованими витратами та цінами, які сплачує населення. Однак, на думку більшості депутатів селищної ради, таке відшкодування нераціональне та несправедливе. Кошти селищного бюджету, які використовуються на цей вид підтримки діяльності комунального підприємства, варто спрямувати на поліпшення якості водопостачання, модернізацію водомережі тощо. Крім цього, послугами КП «Техкомунбуд» користується лише частина жителів громади. Іншу частину забезпечує водою «Полтававодоканал», також в окремих селах діють кооперативи, члени яких – жителі відповідного села – самі відповідають за постачання води у свої домогосподарства. А в деяких населених пунктах, на жаль, взагалі відсутнє централізоване водозабезпечення. Чи правильно надавати перевагу одним мешканцям громади перед іншими, компенсуючи витрати лише «Техкомунбуду»?

   На сесії були присутні жителі Яреськівського старостинського округу, котрі зібрали підписи щодо непідвищення тарифу. Вони в черговий раз висловили свою позицію, вкотре мали можливість почути аргументи керівництва громади, депутатів селищної ради, директора комунального підприємства. Представники Яресьок наводили приклади інших громад, обурювалися якістю послуг з водозабезпечення і цінами на ці послуги в нашій громаді.

   Було прийняте рішення залишити чинний тариф  — 29,14 гривні — і не переглядати його до 1 квітня 2024 року. Чому лише до 1 квітня? Бо нині складна ситуація з водопостачанням не лише у «Техкомунбуді». «Полтававодоканал» теж став заручником складних економічних обставин, накопичив мільйонні борги і на сьогодні не зрозуміло, як працюватиме підприємство далі, що буде з цінами на його послуги, якими користуються жителі багатьох громад Полтавщини і нашої зокрема.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь