ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Позбавляємося від бур’янів восени на городах присадибних ділянок

Дата: 02.10.2023 11:37
Кількість переглядів: 1152

Фото без опису

Один із головних ворогів садівника і городника являються бур’яни. Крім живлення бур'ян також забирає вологу, яку не встигають поглинути культурні рослини, також він є джерелом розмноження багатьох хвороб та шкідників сільськогосподарських культур. Важливим фактором у вирощуванні та отриманні високого урожаю сільськогосподарських культур на присадибних ділянках є їх захист від бур’янів. Бур'яни не просто знижують врожайність, але взагалі можуть призвести до загибелі культурних рослин. Деякі городники вважають, що перед зимівлею проводити процедуру боротьби з бур’янами на городах не обов'язково, але це не так, восени потрібно приділити час боротьбі з бур'янами. Зокрема, проти коренепаросткових та зимуючих бур'янів, сходи яких з'являються також і восени. Тому обов’язково в цей період необхідно з ними проводити  боротьбу, так як за теплої, вологої і тривалої осені обробки городів гербіцидами суцільної дії восени, ефективніші за весняні.

Якщо залишити на городах бур'яни, восени на рослинах сформується насіння, і весну доведеться починати з прополки грядок. Причому кількість бур'яну буде вища в кілька разів, адже з однієї рослини з'явиться відразу кілька. Видаляти бур'яни потрібно не тільки з грядок, а й біля дерев і кущів, стежок які на території городу.

Боротьба з бур’янами повинна здійснюватись агротехнічними, хімічними та іншими засобами. Найголовнішим, безумовно, є агротехнічний захід, а хімічні використовуються, як допоміжні, страхувальні.

Агротехнічний найпростіший спосіб – обробка верхніх шарів ґрунту.

Так механічний спосіб (видалення бур'янів руками, зрізання сапкою надземної частини) трудомісткий, оскільки займає багато сил і часу для людини - і сьогодні досить популярний серед городників.

Додаткові посадки - посів сидератів, ефективно пригнічують ріст бур’яну. Цей метод полягає у висаджуванні на вільних ділянках (міжряддя, звільнені після збору врожаю місця) інших корисних рослин. До таких рослин належать однорічники з потужною кореневою системою. Крім боротьби з бур'янами вони ще роблять ґрунт пухким, захищають культурні рослини від шкідників і хвороб. Для конкретного виду бур'яну висівають окремі сидерати. Так, проти берізки польової використовують гірчицю як сидерат, проти пирію - пшеницю. Засіявши ними ділянку, пирію не очікується на ній кілька років.

Народні методи боротьби

Боротьба з бур'янами на городі може вестися і народними методами. Городники по – різному до них відносяться: хтось скептично, а хтось використовує їх регулярно і задоволений результатом. Тільки вам вирішувати, вдаватися до цих порад чи ні, але ось популярні з них:

  • Сода — знайдеться на будь-якій кухні і пригнічує розростання бур'янів. Потрібно приготувати міцний содовий розчин і обприскати ним місця скупчення бур'яну.
  • Сіль — теж є в кожному домі. Сухою сіллю посипають ґрунт, не шкодуючи. Після дощу сіль вбереться в ґрунт і почне діяти. Але на городі і грядках використовувати сіль не можна, оскільки овочі будуть погано рости на такій землі. Цей варіант більше для стежок і садових доріжок.
  • Оцет — для робочого розчину змішують оцет і воду у співвідношенні 1:1 (2 склянки води і оцту), додають 2 ч.л. засоби для миття посуду і пакет лимонної кислоти. Розчином обприскують ґрунт із пульверизатора.
  • Бур'ян на доріжці можна видалити, поливши його окропом.
  • Приготуйте такий розчин: господарське мило натріть на тертці, додайте сіль і оцет в однаковій кількості. Обприскайте розчином бур'яни.

 

У жовтні найбільш відповідний час, щоб боротися з бур'янами на ділянці. Пирій повзучий, осот, берізка польова — злісні бур'яни, з якими стикалися майже всі городники, тому знають, наскільки вони живучі. Боротися з ними можна і впродовж росту культурних рослин, але восени можна підійти до проблеми більш комплексно. Як тільки зібрано врожай з грядок, можна приступати до боротьби з бур'янами хімічним методом. Адже якщо на ділянці вже не ростуть культурні рослини, можна використовувати більш сильні препарати – системні гербіциди проти бур'янів, які можуть нашкодити культурним рослинам.

Для боротьби з бур'янами з застосуванням гербіцидів вибирайте сухий день без вітру та дощу, якого не буде хоча б кілька годин після обприскування. При застосуванні гербіцидів варто пам’ятати таке: найкраще гербіциди діють під час активного росту бур’янів та температурі 18–20°С тепла. Враховуйте рекомендації виробника, адже деякі препарати знижують ефективність при середньодобовій температурі 10 С. А якщо стовпчик термометра наближається до 0, ефекту від препарату може не бути зовсім. Якщо на ділянці є пирій, його знищують гербіцидом коли бур’ян досягнув висоти 10-15 см.

Проти однорічних та багаторічних дводольних бур’янів застосовують хімічний метод - гербіциди які передбачені згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для роздрібного продажу населенню. Обприскування вегетуючих бур’янів восени проводять після збирання попередника (за три тижні до оранки) одним із гербіцидів ізопропіламінної солі гліфосатів – Вулкан Плюс 40-60мл на 5л води на сотку, Гліфовіт 40-80мл на 1 сотку, Раундап Макс 30-60 мл на 10 л води на 1 сотку, Отаман, РК – 40-60мл на 1 сотку, Ураган форте 15 мл на 5л води на сотку, Торнадо,500 - 40-50 мл на 3 л води або Напалм на площі під овочеві культури – 40 -80мл на 5л води на 1 сотку або інший препарат. Хороший ефект в боротьбі з берізкою при застосуванні гербіциду Антибур’ян та Протибур’ян або Федерал 30-50мл на 10л води на 1 сотку. Щоб підвищити дію препарату, рекомендується додати в робочий розчин прилипач Тандем. Обробляти бур'яни потрібно свіжоприготовленим розчином у день змішування. Рослини гинуть протягом 2-3-х тижнів. Також не можна 7–14 днів до і після обприскування рихлити ґрунт або перекопувати.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що при закупівлі пестицидів, звертайте увагу на оригінальні засоби захисту рослин і  убережіться від закупок фальсифікованих пестицидів.

Увага! В будь-якому випадку при проведенні обприскувань необхідно дотримуватись рекомендацій на упаковці та елементарних вимог із правил техніки безпеки, особистої гігієни при роботі з хімічними засобами захисту рослин - працювати в індивідуальних засобах захисту.

У всіх способів боротьби з бур'яном є як переваги, так і слабкі сторони. Й іноді для поліпшення ефекту їх поєднують або чергують.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби  в Полтавській області  Лариса  БІЛОКІЗ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь