ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Рекомендації по підготовці погребів до зберігання врожаю

Дата: 04.08.2022 08:23
Кількість переглядів: 2203

Фото без описуДля досягнення  високого врожаю на присадибних ділянках, огородниками було докладено чимало сил, часу,  тому важливо зберегти його без втрат в місцях зберігання. Але якщо не підготовити погріб, підвал як слід, то це може призвести до втрати смакових якостей урожаю або можна втратити всі запаси.

Грибок, сирість, мишоподібні гризуни, слимаки – головні проблеми місць зберігання, погребів. Для профілактики погребів необхідно проводити дезінфекцію раз в рік. Для початку погріб добре провітрюють. Всі дерев'яні елементи стелажів і полиць потрібно зачистити від цвілі, а прогнилі частини замінити на нові. Виносять і просушують на вулиці ящики і дошки призначені для закладання врожаю на зберігання. Якщо недостатньо провітрювання, проводять доповнюючі способи просушування погребу з використання відер з тліючим жаром вугілля, щоб абсорбувати зайву вологу і прибрати затхле повітря.

Самий простий спосіб дезінфекції погребів і підвалів - побілка стін та стелі негашеним вапном, це допоможе зменшити вологість повітря. Для того щоб підготувати погріб до врожаю і позбутися грибка, в розчин вапна добавляють мідний купорос. Також міцним розчином марганцю яскраво – червоного кольору обробляють всю поверхню в погребі.

В боротьбі з гризунами застосовують різні методи боротьби: запах сухої дикої м’яти відлякує гризунів, також можна використати старий спосіб – підпалити шматок шерсті. Миші і пацюки не витримують запаху горілої шерсті, тому вони зникають із підвалу надовго. Додатково можна використати отруйну приманку, одну з дозволених препаратів для роздрібного продажу населенню відповідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Принади розміщують через 2 метри одна від одної. За потреби повторне застосування проводять за 5-7 діб. Також для боротьби з мишами і пацюками промисловість виготовляє ультразвуковий відлякувач гризунів.

Зараз колонії слимаків із городів рушили до підвалів і погребів. Виявити присутність слимаків в погребі або підвалі та інших місцях зберігання овочів і картоплі,  можна  по наявності блискучого сліду, який залишається після них на підлозі або стінах. За допомогою деяких рекомендацій ви зможете швидко і надовго позбутися від слимаків.

- Розкладіть в приміщенні звичайні обрізки дощок або руберойду, лінолеуму, шматки вологих ганчірок - в них люблять забиратися шкідники. Систематично оглядайте «пастки» і знищуйте виявлених слимаків.

- Можна побілити стіни, стелю та підлогу міцним розчином солі, а місця скупчення слимаків полити їх розчином (200 г солі на 10 л води).

 - Також боротьбу зі слимаками проводять так: уздовж стін погреба, та двома - трьома поперечними рядками з відстанню між ними 15-20 см розмістити на підлозі стрічками гашене вапно, попіл, порошкоподібний суперфосфат або суху гірчицю (25-30 г препарату на кожен погонний метр). Можна брати не чисте вапно, а в суміші із золою або тютюновим пилом. Слимаки, перетинаючи такі перешкоди, гинуть. Якщо ж вам докучає багато особин, використовуйте слабкий розчин меленої кави (2 ч. л. на 1 л води).  Отриманим розчином обробіть при допомозі пульверизатора стіни і підлогу. Також слимаки бояться оцту і нашатирного спирту. Слимаки і равлики не можуть встояти перед пивом, навіть не зовсім свіжим. Таким чином, можна зробити пастку. Для цього необхідно змочити ганчірку пивом і розмістити на поліетиленовому пакеті в місці, в якому найчастіше з’являються слимаки або зарити в погребі в землю склянки й наполовину наповнивши їх пивом. Після залишається лише викинути їх. Оригінальний спосіб відлову слимаків за допомогою грейпфрутів. Достатньо взяти половинку шкірки грейпфрута, прорізати в ній маленький отвір і встановити цю куполоподібну пастку. Залучені запахом, черевоногі за ніч зберуться під шкіркою, і вранці залишиться тільки зібрати їх і знищити, помістивши в окріп або концентрований розчин кухонної солі.

Проробивши ряд нескладних робіт, які не понесуть за собою значних грошових витрат, Ви отримуєте підготовлений погріб чи підвал, в якому можна тривалий час зберігати продукти, аж до майбутнього врожаю. При цьому вони будуть зберігати не тільки свої смакові якості, але і користь для Вашого здоров'я.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь