A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Дотримуйтесь регламентів застосування пестицидів!

Дата: 09.06.2022 14:14
Кількість переглядів: 300

Фото без опису

В даний час землекористувачі проводять захист своїх городів від шкідників, хвороб і бур’янів хімічними засобами захисту рослин і часто недотримуються і порушують державні санітарні правила і норми під час застосування пестицидів і агрохімікатів. Останнім часом почастішали випадки звернень населення з приводу порушення правил застосування пестицидів та агрохімікатів. Громадяни не дотримуються вимог санітарних норм щодо часу проведення обробки пестицидами, врахування погодних умов та напрямку вітру, обов’язкового попередження населення - власників  сусідніх ділянок про проведення обробки. В населених пунктах проводяться обробітки пестицидами городів, земельних наділів, забороненими для використання на даній території штанговими обприскувачами.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що з метою попередження виникнення отруєнь пестицидами і агрохімікатами та збереження здоров’я людей і навколишнього природного середовища відповідно Закону України «Про захист рослин» Стаття 18: Підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов'язані у сфері захисту рослин: виконувати  регламенти  зберігання,  транспортування  та  застосування  засобів захисту  рослин, та Закону України «Про пестициди і агрохімікати» Стаття 11: Транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження пестицидів і агрохімікатів та торгівля ними здійснюються відповідно до вимог, встановлених чинним законодавством, санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів і агрохімікатів та іншими нормативними актами.

Особи, діяльність яких пов'язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та торгівлею ними, повинні мати допуск (посвідчення) на право роботи із зазначеними пестицидами і агрохімікатами. Порядок одержання такого допуску визначається Постановою Кабінету Міністрів України від 18.09.1995р. №746.

Продаж населенню пестицидів і агрохімікатів здійснюється у дрібнофасованому вигляді та з обов'язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування. 

Згідно Державних санітарних правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві ДСП 8.8.1, 2.001-98 - вказано про додержання санітарних правил під час застосування пестицидів при обробці індивідуальних садів і городів в межах населеного пункту в пунктах:

1.9. Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в охороні здоров'я та побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" і доповненнями до нього. Вказані документи з визначенням науково обґрунтованих регламентів застосування (норм витрат, кратностей обробок, обмежень щодо способу, періоду обробок, строків останньої обробки до збирання урожаю) повинні бути погоджені Міністерством охорони здоров'я і є обов'язковими до дотримання на території країни.

Та в пункті  6.11.6 – Для обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

 (В "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" вказується використання для населення пестицидів в нормі тільки для ранцевого обприскувача в населених пунктах, тобто для обробки індивідуальних садів і городів в межі населеного пункту дозволяється застосовувати тільки ранцеві обприскувачі при швидкості вітру до 4 м/с)

 

«8.10 – При застосуванні пестицидів усередині населених пунктів або міста, для забезпечення санітарної охорони повітряного середовища необхідно керуватися правилами розділу 6.11.»

 

Застосування штангових обприскувачів в населеному пункті заборонено.

 

Додержання Державних санітарних правил при застосуванні пестицидів за межами населеного пункту:

 «6.1.7 – Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів……»

6.3.4 – «Зона санітарного розриву від населених пунктів. Тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при штанговому обприскуванні повинна бути не менше -300м. Обробка посівів допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту.»

«6.11.2 – Забороняється застосування пестицидів для захисту зелених насаджень на територіях лікувально - профілактичних і дитячих установ, спортивних майданчиків, підприємств харчової промисловості…….»

6.11.3. Застосування пестицидів для захисту зелених насаджень дозволяється тільки з 22 до 7 годин ранку.

(Кращий час для обприскування  – вечірні  години  та  рано  вранці,  коли  понижена  активність  живих  організмів  у безвітряну  суху  погоду  при  температурі  не  більше  +25°С.  Не  проводити обприскування  під  час  цвітіння,  для  запобігання  пошкодженню  квітів,  отруєнню бджіл та корисної ентомофауни.)

6.11.5. Забороняється обробка парків і зелених насаджень в населених пунктах і в радіусі 1000 м навколо них стійкими і високотоксичними пестицидами, а також препаратами, що мають неприємний запах і здатні змінювати колір оточуючих предметів.

 «6.11.7 Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих в межі або поблизу населених пунктів, необхідно встановити попереджувальні знаки та оповістити людей про майбутні роботи і строки, протягом яких забороняється перебування людей в обробленій зоні.»

7.1. Відповідна гігієнічним вимогам якість і безпечність продовольчої сировини, харчових продуктів рослинного і тваринного походження забезпечується суворим дотриманням технології застосування пестицидів та агрохімікатів (форма і концентрація препаратів, норми витрат, кратність, строки обробки і інші). Застосування пестицидів здійснюється у відповідності з "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні", а також переліком препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню.
Категорично забороняється застосування незареєстрованих пестицидів та агрохімікатів, а також препаратів, що придбані у неспеціалізованих магазинах або у окремих осіб без фірмової упаковки і інструкції по застосуванню.

9.2. При обробках установлюються санітарно-захисні зони від меж оброблюваних ділянок до водних джерел: при наземному методі обприскуванні - 500 м.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що всі роботи при застосуванні пестицидів та агрохімікатів слід проводити з дотриманням регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. БІЛОКІЗ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь