A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Про культурне життя нашої громади

Дата: 09.11.2021 09:04
Кількість переглядів: 403

Фото без опису   Коронавірусна пандемія – це випробування для багатьох галузей. Карантинні обмеження неабияк впливають і на творчий графік культпрацівників. Однак вони продовжують натхненно трудитися, втілюючи у життя найцікавіші ідеї, аби жителі Шишаччини мали можливість духовно розвиватися. У період суворих заборон на проведення різних мистецьких заходів наші артисти організовували для земляків конкурси та фестивалі онлайн, а також самі брали участь у подібних обласних і всеукраїнських проектах. А цьогорічна літня «зелена зона» дала можливість провести довгождані Дні села та інші улюблені свята жителів громади. Тож у день професійного свята є що згадати…

  - Про успіхи нашої музичної школи упродовж минулого навчального року ми вже розповідали, - говорить директор Олена ЧЕРКАС. – Однак і за останні місяці теж маємо приємні новини. Крім навчального процесу, учні школи разом зі своїми наставниками брали активну участь у конкурсах різних рівнів.

Влітку, перед початком навчального року, учні класу сольного співу, викладач Валентина Миколаївна Луценко, брали участь у VII Відкритому Міжнародному конкурсі мистецтв «Чорноморські вітрила». Ірина Верещук нагороджена Дипломом лауреата І ступеня, а Злата Подобна отримала Диплом лауреата ІІІ ступеня.

   Учні класу образотворчого мистецтва, викладач Людмила Анатоліївна Темносагата, брали участь у відкритому Всеукраїнському конкурсі «Його величність натюрморт». Всі роботи, які були представлені на конкурс, високо поціновані журі. Дипломом І ступеня нагороджені Марія Сахарова та Варвара Діхтяр, Дипломом ІІ ступеня – Антоніна Білаш, Оксана Темносагата, Вікторія Темносагата, Дипломом ІІІ ступеня - Поліна Барабаш, Диплом за участь отримала Софія Ткаченко.

   На початку навчального року, наповненого новими враженнями та знаннями, в стінах закладу відбувся культурно-мистецький захід, присвячений Міжнародному дню музики «Музика – яке це справжнє диво». А 14 жовтня наша школа взяла участь у відкритому фестивалі-конкурсі вокально-хорового мистецтва пам’яті Раїси Кириченко «Пісенні крила Чураївни», який проходив онлайн. Дипломом за ІІ місце нагороджені викладач класу сольного співу Наталія Анатоліївна Коверда і Злата Подобна, викладач Валентина Миколаївна Луценко.

   Досягнення учнів – це досягнення школи, це успіхи усієї нашої громади. Вітаю колег та вихованців з перемогами, а також – з професійним святом! Міцного здоров’я усім і натхнення!

   - Публічна бібліотека Шишацької громади проводить актуальну соціокультурну діяльність, йдучи у ногу з часом, - ділиться думками директор Надія ГОЛЯКОВА. – Наш заклад та його користувачі - активні учасники обласних конкурсів. А також – організатори численних місцевих заходів. Зокрема нашого головного свята – Дня громади, де були представлені і колоритні презентації народних умільців. У стінах закладу постійно відбуваються літературні вернісажі, виставки на різноманітну тематику – історичну, правову, мистецьку… Для школярів і дошкільнят організовуємо екскурсії, проводимо у світ книги, подорожуємо історичними місцями рідного краю онлайн.

Докладають зусиль, аби урізноманітнити і наповнити духовним змістом життя односельців і в сільських бібліотеках-філіях. Цікава фотовиставка «Моє село – краплиночка на карті» організована в Баранівській сільській бібліотеці-філії. До Дня незалежності України проведено годину державності «Суверенній Україні слава нині і повік» у Великій Бузові, організовано тематичні книжкові експозиції у Великому Перевозі, Воскобійниках та Жоржівці. З нагоди Дня визволення Полтавщини від нацистських окупантів в Гоголівській СБФ організовано виставку квітів та експозицію – у Покровському. У затишній обстановці проходять засідання клубів за інтересами «Пізнайко» в Михайликівській сільській бібліотеці-філії. Відеохвилинка пам'яті «Згадай Героїв святий політ» відбулася у Пришибі. Змістовна робота з дітьми проводиться у Федунській СБФ.

   А з нагоди ювілею нашої державності всі бібліотечні працівники - і Публічної бібліотеки для дорослих, і Публічної бібліотеки для дітей та сільських бібліотек-філій - об’єдналися у поетичному флешмобі «Незалежна Україна – на всі, на всі часи».

  Користуючись нагодою, щиро вітаю наш колектив і читачів, а також усіх колег та ветеранів галузі з Днем працівників культури і аматорів народного мистецтва! Гарної вам осінньої днини сьогодні та щасливого майбутнього!

   - Можу поділитися не тільки незабутніми трудовими буднями свого колективу, а й колег з осередків культури у старостинських округах, - розповідає директор Шишацького селищного будинку культури Валентина МАТВІЄНКО. - В умовах жорсткого карантину, онлайн чи напівонлайн, минули наші заходи на початку року. Однак, упевнена, і новорічно-різдвяний фестиваль «Щедрий вечір», і конкурс «Весна жіночої краси і таланту», і фестиваль «Подарунок мамі» запам’ятається жителям нашої громади, адже вони активно долучилися до них – і як учасники, і як глядачі та слухачі, які оцінювали земляків.

   Наші артисти були раді не тільки виступати для жителів громади, але й творчо зустрітися одне з одним. Зокрема у Сагайдацькому старостинському округу відбувся місцевий онлайн-фестиваль «Гумор продовжує життя», в якому взяли участь більшість аматорів будинків культури старостинських округів.

   Маємо й переможців-гумористів. В обласному онлайн-фестивалі «Гумор продовжує життя» взяли участь Алла Петрова з Шафранівки та Людмила Герасименко з Сагайдака, а шишачанин Михайло Ростовський відзначений дипломом ІІ ступеня. Дипломи І та ІІ ступенів привезли з фестивалю-конкурсу гумору та жартів «Хрущ» у Заводському дует «Колоритні жіночки» у складі Оксани Щербань та Лариси Макаренко і ансамбль «Зорецвіт» з Покровського. Переможцем обласного конкурсу родинних та сімейних колективів «Роде наш, красний» став дует «Примха» Сагайдацького СБК у складі Зінаїди Маруняк і Людмили Герасименко.

   За можливості, коли дозволяли карантинні обмеження, у закладах культури проходили вшанування жителів громади з нагоди державних та професійних свят. Долучилися наші працівники та аматори і до проведення Днів сіл та Дня Шишацької громади.

   З сумом і шаною відбулося цьогоріч відкриття меморіальної дошки нашому колезі Володимиру Михайлецю у Михайликах. Урочистий захід поєднали з фестивалем гітаристів «Чарівні струни» - у пам’ять про Володимира Олексійовича, талановитого земляка, ініціатора та активного учасника цього фестивалю.

   Приємними моментами для артистів стають не тільки вдячні оплески глядачів, але й підтримка спонсорів – як визнання важливості нашої праці. Цьогоріч подарунки від меценатів отримали колективи Сагайдацького сільського будинку культури та Шафранівського клубу. Агрофірма імені Довженка під керівництвом Сергія Вікторовича Жиліна придбала сагайдачанам сценічні головні убори, а Віктор Миколайович Скочко відзначив грошовою винагородою артистів Шафранівки.

   Бажаю колегам, аби і духовної, і матеріальної підтримки у них було якомога більше. Щоб з людської вдячності ви черпали натхнення, як з глибокої криниці, якій не видно кінця-краю. Будьте, як завжди, на висоті!

   - Очолюю Шишацький краєзнавчий музей лише із середини липня, - говорить директор закладу Юрій ОНАЦЬКО. – Але можу з упевненістю стверджувати, що робота в культурі загалом і в нашому музеї зокрема кипить. Прагну зберегти всі добрі музейні починання і традиції, що були до мене, і водночас розширити можливості, урізноманітнити заходи, зацікавити відвідувачів новими формами музейної справи. Наш заклад був, є і завжди буде місцем мистецьких зустрічей, знайомства з неординарними особистостями, скарбницею нашої історії.

   За останні місяці відвідувачі музею могли познайомитися з новими виставками та експонатами як безпосередньо у закладі, так і під час їхньої презентації на Дні громади чи інших заходах. Зокрема Шишацька школа передала нам цінні речі зі шкільного музейного осередку "Бабусина світлиця".

   А нещодавно в Шишацькому краєзнавчому музеї стартувала акція "Виїзний музей", присвячена 77-й річниці визволення України від нацистських загарбників. З численними вишивками шишацьких майстринь, фотовиставкою, присвяченою учасникам бойових дій – Героям АТО та ООС, власне речами – свідченнями війни ми відвідали Чернишівку і Жоржівку. Під час цих зустрічей розповідаю про історію визволення нашого краю від нацистів під час Другої світової війни, про наших легендарних воїнів. Акція "Виїзний музей" запланована у кожному старостинському округу.

   Колегам з нагоди професійного свята бажаю найголовнішого – оптимізму і впевненості у завтрашньому дні! Щасливої життєвої історії кожному!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь