ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Про позитиви і проблеми освіти

Дата: 11.10.2021 12:44
Кількість переглядів: 1665

Фото без опису   розповідає начальник відділу освіти Шишацької селищної ради Наталія Караваєва.

   - Наталіє Миколаївно, з якими підсумками завершили минулий навчальний рік? Як влаштувалися наші випускники?

   - Маємо у закладах освіти Шишацької громади сім золотих медалей. Підтвердили свої відмінні знання випускниці Шишацької школи Каріна Шупик, Ілона Величко і Валерія Гордієнко, Воскобійницької – Юлія Гузема і Людмила Бужин, Великобузівської – Юлія Рибченко, Гоголівської – Христина Темченко. Більшість наших випускників (усього їх 114) серед вузів надали перевагу Полтавському аграрному університету – 14 юнаків та юнок, восьмеро – стали студентами університету імені Кондратюка, шестеро – Короленка. 33 випускники обрали для продовження навчання коледжі, ліцеї тощо.  

   - Як минуло літо для наших наймолодших учнів, яким ще до вступних іспитів далеко?

   - Вони, як завжди, оздоровлювалися у пришкільних таборах. У нашій громаді працювало 13 пришкільних таборів з денним перебуванням дітей і п'ять закладів праці та відпочинку. У них відпочили відповідно 485 та 121 дитина. Для дітей було організовано різноманітне дозвілля: конкурси, бліц-турніри, спортивні змагання, тренінги, квести, пленери, флешмоби, майже щодня відбувалися місцеві і немісцеві екскурсії. Також діти в ігровій формі отримували знання з комп’ютерної грамотності, працювали тематичні гуртки. Для цього було залучено вчителів образотворчого мистецтва, музики та інформатики.

   Для дошкільнят улітку збільшили вартість харчування, щоб забезпечити їхній раціон овочами, фруктами, соками. Загалом із селищного бюджету на відпочинок та оздоровлення учнів та вихованців закладів освіти використано близько 300 тисяч гривень.

   Особлива увага, як і в попередні роки, приділялася оздоровленню дітей пільгових категорій. Путівки були запропоновані у першу чергу дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, а також дітям учасників  бойових дій, дітям із складними життєвими обставинами.

- Як організовано харчування дітей у навчальний період?

   -1-4 класи забезпечуються харчуванням за кошти місцевого бюджету. Цьгоріч на це передбачено два мільйони 170 тисяч гривень. Закупівля продуктів відбувається через тендерні процедури у системі "Прозоро". Для підтримки соціально вразливих громадян рішенням сесії розширено перелік пільгових категорій.

   - Скільки дітей нині навчається у закладах загальної середньої освіти нашої громади?

   - В 11 школах та трьох філіях  - 1559 учнів. У 15 дитсадках – 418 вихованців.

   - Чи є проблеми з кадрами у цих закладах?

   - Вакансій як таких ми не маємо. Є потреба у вузьких спеціалістах, однак на кілька годин зайнятості знайти охочих важко. Тому по деяких предметах працюють сумісники.

   Більша проблема у нас – не з кількістю вчителів, а з кількістю учнів та дошкільнят. Про малокомплектність шкіл ми говоримо багато, але починається ця проблема – з дитсадків. Чи може наповнитися школа, якщо в дитсадку один-три-шість дітей?.. І перспектива у найближчому майбутньому – не краща? А скрізь – великі приміщення, розраховані на десятки і сотні дітей. І ці приміщення треба якось утримувати.

   - Які заклади освіти Шишацької громадина сьогодні мають опалення, альтернативне газовому?

   - Дровами обігріваються Яреськівська та Гоголівська школи, початкова школа у Покровському, дитсадки у Михайликах та Воскобійниках.

   - Яка ситуація нині з опаленням закладів освіти?

   - Минулого року куб газу нам коштував шість гривень. Така ціна сформувалася у результаті тендерних торгів. А зараз постачальники не хочуть укладати договір навіть за ціною у шість разів вищою! Ось такі реалії маємо. І це проблема не тільки у закладах освіти і не тільки у нашій громаді. Зараз це проблема усієї України і всіх галузей. Усі сподіваються на врегулювання чи хоча б послаблення ситуації згори – на державному рівні.

   - А тим часом…

   - Поки що опалюваний сезон не розпочато, триває процес підготовки. Але всі заклади освіти, крім Шишацької школи, функціонують. У Шишацькій школі навчання 5-11 класів проходить дистанційно через малий відсоток вакцинації працівників закладу. Лише 45 відсотків колективу отримали щеплення. Наразі вакцинування у нас добровільне, тому й маємо таку ситуацію.

   - Другий рік у Шишацькому опорному закладі триває капітальний ремонт внутрішніх приміщень, що створює незручності для дітей і змушує нервувати їхніх батьків. Як проходять ремонтні роботи?

   - У минулі руки ми провели термомодернізацію – зовнішнє утеплення - приміщення старшої школи. Цей проект завершено повністю. А наприкінці вересня 2020 року розпочали інший - капітальний внутрішній ремонт.

   Про те, що Шишацькій школі (якій від роду майже шість десятків літ) потрібне фундаментальне оновлення, гадаю, ніхто сперечатися не буде. Але й зробити його в один момент, щоб це нікому не заважало, не можливо.

   Проект по капітальному ремонту внутрішніх приміщень розпочали 28 вересня минулого року з харчоблоку та корпусу молодшої школи. Реалізація проекту здійснюється в рамках Угоди між Європейським інвестиційним банком та Урядом України «Надзвичайна кредитна Програма для відновлення України», за співфінансування з місцевого бюджету. Замовник проекту - Департамент будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської обласної державної адміністрації. Департамент ОДА проводить тендер і обирає підрядника. Всі кошти проходять через область. Ні селищна рада, ні відділ освіти не мають до цих коштів ніякого відношення, крім своєї обов'язкової частки співфінансування, яку теж передаємо на область. Тому на підрядників, на темпи виконання ремонтних робіт ми фактичного впливу не маємо. Хоча весь час ведемо переговори з відповідальними особами на всіх рівнях. Доводимо ситуацію до їхнього відома, намагаємося всіляко сприяти тому, аби ремонт був якісним і відповідав передбаченим часовим рамкам.

Фото без опису   Нині капітально оновлений харчоблок функціонує як належить. Побудовані нові приміщення, замінена система водопостачання та водовідведення, тепломережа, електрокомунікації, встановлена нова система вентиляції. Стіни та підлога частково облицьовані керамічною плиткою, змонтована стеля. Тут приємно і безпечно харчуватися дітям.

   На завершальному етапі - ремонт навчальних приміщень молодшого корпусу. Підрядник обіцяє здати приміщення в експлуатацію до 15 листопада цього року. А тим часом інша будівельна бригада повинна приступити до ремонту старшої школи. Оскільки цей ремонт розпочнеться із заміни системи опалення, відкладати його не можна. Треба переобладнати опалення, щоб мати можливість обігрівати приміщення взимку.

   Ми провели збори батьківського комітету молодшої школи. Пояснили ситуацію, що дітей тимчасово (до завершення ремонту у молодшій школі) треба переселити до іншого навчального закладу, або перевести на дистанційне навчання. Нікому ця ситуація не подобається: ні батькам, ні вчителям, ні керівництву селищної ради чи особисто мені як начальнику відділу освіти. Адже це додаткові складнощі для всіх. Та іншого виходу немає. В Яреськівській школі є вільні класні кімнати і всі умови для того, аби друго- і третьокласники з Шишаків почувалися як вдома, або навіть краще. Буде забезпечено підвезення, харчування, навчання і догляд. Перші і четверті класи навчатимуться у приміщенні інтернату на території Шишацької школи.

   На сьогодні ситуація така. Можливо, завтра будуть якісь зміни. Відділ освіти завжди готовий для відкритого діалогу і пошуку компромісу. Адже у нас єдина мета – подбати про дітей. У тих обставинах і можливостях, які ми маємо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь