ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Усе, що потрібно знати про вакцинацію від COVID-19 на Полтавщині

Дата: 27.07.2021 16:18
Кількість переглядів: 438

Фото без опису   Вакцинація – це єдиний спосіб, який дасть змогу швидко побороти коронавірус, захистити себе та свої родини й повернутися до звичного життя. Всі вакцини безпечні й ефективні. Щеплення – добровільні та безкоштовні.

Як проводять вакцинацію у Полтавській області

 

   Зараз на Полтавщині, як і в усій Україні, триває п’ятий і найбільш масштабний етап вакцинації проти COVID-19. Це означає, що будь-хто від 18 років доступно й легко може отримати щеплення.

 

Щеплення у центрах вакцинації

   У найбільших містах на Полтавщині відкриті центри вакцинації. Вони працюють щодня з 9:00 до 18:00.

 

Адреси й телефони центрів вакцинації:

 

– Полтава, Торгово-розважальний центр «Київ», вулиця Зіньківська, 6/1а, тел. 0951286662;

– Полтава, Палац дозвілля «Листопад», вулиця Соборності, 58, тел. 0951286662;

– Полтава, відокремлений корпус кардіологічного диспансеру, вулиця Івана Мазепи, 21, тел. 0951286662;

– Кременчук, Кременчуцький ліцей №11 «Гарант», вулиця Першотравнева, 53, тел. 0633379150;

– Кременчук, колишнє приміщення поліклініки №4, проспект Лесі Українки, 80, тел. 0635391521;

– Миргород, Міський будинок культури, вулиця Гоголя, 141/1, тел. 0995490091;

– Лубни, кінотеатр «Київська Русь», проспект Володимирський, 16, тел. 0954171117;

– Горішні Плавні, відокремлений адмінкорпус ПрАТ «ГЗК», вулиця Будівельників, 16, тел. 0675309331.

 

Чи треба записуватися на щеплення у центрі вакцинації та що з собою мати

   На щеплення до центру вакцинації попередньо записуватися необов’язково. Достатньо мати з собою паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код. Тестуватися на антитіла чи антигени до COVID-19 перед чи після щеплення не потрібно.

   Вакцинація від COVID-19 є добровільною. Перед щепленням необхідно заповнити згоду безпосередньо в центрі вакцинації.

 

Вакцинація у пунктах щеплень

   Жителям невеликих селищ і сіл зручно буде вакцинуватися в пунктах щеплення. Їх в області 93. Розташовані вони в амбулаторіях. Адреси й телефони пунктів вакцинації шукайте в розділі «Полтавська область» за посиланням https://list.covid19.gov.ua/. Записуватися на вакцинацію необхідно за вказаними телефонами. Якщо контакти не відповідають, необхідно повідомити за номером Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА – 0800505032. Із собою необхідно мати паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код.

 

Вакцинація за допомогою мобільних бригад

  Мобільні бригади щеплюють професійні групи (медиків, освітян, військових, соціальних працівників, працівників органів державної влади та ін.); організовані колективи із більше ніж 50 людьми; маломобільних громадян. Із собою необхідно мати паспорт, декларацію з сімейним лікарем або ідентифікаційний код. На щеплення вас запише роботодавець. Маломобільні громадяни можуть звернутися до контакт-центру за номером 0 800 60 20 19.

 

Щеплення в пересувних пунктах вакцинації

   У Полтаві й на території інших громад працює пересувний комплекс для вакцинації проти коронавірусу. Час роботи й місце розташування автівок можна дізнатися на офіційному сайті Полтавської ОДА – https://www.adm-pl.gov.ua.

 

Чим вакцинують у Полтавській області

   Наразі для вакцинації в Україні використовують та планують використовувати вакцини знаних у світі розробників і виробників.

 

AstraZeneca

AstraZeneca (Covishield, SKBio) індійського, корейського та італійського виробництва – це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 12 тижнів. Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Докладніше про вакцину – https://vaccination.covid19.gov.ua/articles/astrazeneca

 

Coronavac

CoronaVac – це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Докладніше про вакцину – https://vaccination.covid19.gov.ua/articles/sinovac

 

Comirnaty

Comirnaty – це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 21 день. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Докладніше про вакцину – https://vaccination.covid19.gov.ua/articles/pfizer

 

Moderna

Moderna – це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna. Потрібні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. Схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Докладніше про вакцину – https://vaccination.covid19.gov.ua/articles/moderna

 

Які бувають реакції на вакцину

   Після отримання вакцини дехто може відчувати побічні реакції. Вони є нормальними й минають за кілька годин/днів після вакцинації. Після введення вакцини організм певним чином формує імунну відповідь, яка захистить від важкого перебігу та ускладнень від хвороби.

 

  Після вакцинації пацієнт має залишатися у місці проведення вакцинації для спостереження принаймні протягом 30 хвилин на випадок виникнення алергічної реакції.

 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

   Це український документ про зроблені дві дози щеплення, який відповідає міжнародним медико-санітарним нормам. Таке свідоцтво можна отримати лише в паперовому форматі українською та англійською мовами. Щоб одержати сертифікат, достатньо звернутися до свого сімейного лікаря. Можна використати для перетину державних кордонів відповідно до міжнародних медико-санітарних правил.

 

БІЛЬШЕ ІНФОРМАЦІЇ

https://vaccination.covid19.gov.ua/

«Гаряча лінія» МОЗ →  0800 60 20 19


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь