ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Затвердили податки наступного року на цьогорічному рівні

Дата: 15.07.2021 15:15
Кількість переглядів: 583

Фото без опису   Щорічно до 15 липня депутати органу місцевого самоврядування мають встановити окремі податки для фізичних та юридичних осіб відповідної території. Податки, затверджені цього року, будуть чинними у наступному.

   Оприлюднення, обговорення і власне затвердження цих податків завжди відбувається з бурхливими дискусіями і пошуками компромісу. Адже на одній частині терезів – наповнення бюджету, з якого забезпечується життєдіяльність усієї громади, на іншій – стабільність функціонування малого бізнесу, що теж є її складовою.

   Не оминули суперечки навколо податків і чергову сесію селищної ради та засідання постійних комісій, що їй передували. Після  обговорень депутати проголосували за ставки податків, що діють нині, не збільшуючи їх.

   Отже, єдиний податок для фізичних осіб-підприємців першої групи (це ФОПи без найманих працівників з річним обсягом доходу не більше мільйона гривень) становить 7 відсотків від прожиткового мінімуму. Це 174 гривні. Попередньо пропонувалися 10 відсотків, що становило б 218 гривень.

  Єдиний податок для фізичних осіб-підприємців другої групи (ФОПи з найманими працівниками у кількості не більше 10 осіб та річним доходом до 5 мільйонів гривень) становить 10 відсотків від мінімальної заробітної плати. Це 650 гривень. Пропонувалося до розгляду 12 відсотків, або 780 гривень.

  Орієнтовна кількість ФОПів першої групи на території Шишацької громади – 50 осіб, другої групи – близько 230. Різниця у коштах між пропонованими і затвердженими ставками становить близько 45 тисяч та 400 тисяч гривень відповідно по кожній групі платників податків.

  Однак депутати вирішили, їх підтримав на засіданні сесії і селищний голова Олександр Тутка, дати можливість підприємцям оговтатися після затяжної пандемії, зберегти власний бізнес, а відтак – і добробут своїх родин, робочі місця, а також подбати про купівельну спроможність жителів громади: адже чим вищі податки – тим вищі ціни. І навпаки – стабільність податків повинна хоча б частково гарантувати стабільність цін.

  Також депутати ще минулоріч, зважаючи на наслідки коронавірусу, встановили пільгу для фізичних та юридичних осіб у сплаті податку за торговельні будівлі. Вона діяла на рівні 0,5 відсотка від мінімальної заробітної плати, а на період карантину зменшилася до 0,05 відсотка. З наступного року становитиме 0,3 відсотка для юридичних осіб та 0,2 відсотка – для фізичних осіб. У коштах це відповідно 19,50 та 13 гривень за квадратний метр площі. Нараховується такий податок раз у рік.

  Крім податків, депутати традиційно розглядали низку земельних питань. Але 87 з них було під загрозою вилучення з порядку денного. Оскільки, за новим законодавством, щоб прийняти рішення з окремих земельних питань, необхідно не менше 18 голосів.

  А в ситуації, що склалася останнім часом, це проблематично. Оскільки депутати слабо відвідують сесії. Деякі депутати одноосібно чи партійно ігнорують сесії. Керівництво селищної ради звертається до всього депутатського корпусу з проханням відповідально ставитися до своїх обов’язків. За підсумками певного періоду буде проведено й оприлюднено аналіз депутатської активності за відвідуваністю та участю у голосуваннях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь