ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Затвердили податки наступного року на цьогорічному рівні

Дата: 15.07.2021 15:15
Кількість переглядів: 591

Фото без опису   Щорічно до 15 липня депутати органу місцевого самоврядування мають встановити окремі податки для фізичних та юридичних осіб відповідної території. Податки, затверджені цього року, будуть чинними у наступному.

   Оприлюднення, обговорення і власне затвердження цих податків завжди відбувається з бурхливими дискусіями і пошуками компромісу. Адже на одній частині терезів – наповнення бюджету, з якого забезпечується життєдіяльність усієї громади, на іншій – стабільність функціонування малого бізнесу, що теж є її складовою.

   Не оминули суперечки навколо податків і чергову сесію селищної ради та засідання постійних комісій, що їй передували. Після  обговорень депутати проголосували за ставки податків, що діють нині, не збільшуючи їх.

   Отже, єдиний податок для фізичних осіб-підприємців першої групи (це ФОПи без найманих працівників з річним обсягом доходу не більше мільйона гривень) становить 7 відсотків від прожиткового мінімуму. Це 174 гривні. Попередньо пропонувалися 10 відсотків, що становило б 218 гривень.

  Єдиний податок для фізичних осіб-підприємців другої групи (ФОПи з найманими працівниками у кількості не більше 10 осіб та річним доходом до 5 мільйонів гривень) становить 10 відсотків від мінімальної заробітної плати. Це 650 гривень. Пропонувалося до розгляду 12 відсотків, або 780 гривень.

  Орієнтовна кількість ФОПів першої групи на території Шишацької громади – 50 осіб, другої групи – близько 230. Різниця у коштах між пропонованими і затвердженими ставками становить близько 45 тисяч та 400 тисяч гривень відповідно по кожній групі платників податків.

  Однак депутати вирішили, їх підтримав на засіданні сесії і селищний голова Олександр Тутка, дати можливість підприємцям оговтатися після затяжної пандемії, зберегти власний бізнес, а відтак – і добробут своїх родин, робочі місця, а також подбати про купівельну спроможність жителів громади: адже чим вищі податки – тим вищі ціни. І навпаки – стабільність податків повинна хоча б частково гарантувати стабільність цін.

  Також депутати ще минулоріч, зважаючи на наслідки коронавірусу, встановили пільгу для фізичних та юридичних осіб у сплаті податку за торговельні будівлі. Вона діяла на рівні 0,5 відсотка від мінімальної заробітної плати, а на період карантину зменшилася до 0,05 відсотка. З наступного року становитиме 0,3 відсотка для юридичних осіб та 0,2 відсотка – для фізичних осіб. У коштах це відповідно 19,50 та 13 гривень за квадратний метр площі. Нараховується такий податок раз у рік.

  Крім податків, депутати традиційно розглядали низку земельних питань. Але 87 з них було під загрозою вилучення з порядку денного. Оскільки, за новим законодавством, щоб прийняти рішення з окремих земельних питань, необхідно не менше 18 голосів.

  А в ситуації, що склалася останнім часом, це проблематично. Оскільки депутати слабо відвідують сесії. Деякі депутати одноосібно чи партійно ігнорують сесії. Керівництво селищної ради звертається до всього депутатського корпусу з проханням відповідально ставитися до своїх обов’язків. За підсумками певного періоду буде проведено й оприлюднено аналіз депутатської активності за відвідуваністю та участю у голосуваннях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь