ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Поради любителям квітникарям: чому не квітують іриси?

Дата: 14.06.2021 09:17
Кількість переглядів: 375

Фото без опису  Які красиві квіти ірисів (називають, ще їх - півники), різнокольоровими барвами квітують в даний час. У любителів квітникарів душа радіє від їх квітування, але в останні роки бутони ірисів на деяких квітконосах не розквітають. З цим питанням до нас часто звертаються любителі квітникарі, щоб розказали, що відбувається з ірисами і розповіли про заходи уникнення цього явища.

   Це іриси бородаті пошкоджує шкідник Ірисова муха - комаха дуже схожа на звичну для нас кімнатну муху. Зимує комаха в землі, тому ранньою весною, вона з’являється на рослині незадовго до початку цвітіння, тобто в період формування бутонів. Сама муха не завдає загрози, а ось личинки, які вилуплюються з відкладених яєць, є причиною гниття бутонів. Зовні рослина виглядає міцною і здоровою, але якщо вчасно не прийняти заходів, то можна так і не дізнатися, які квітки у ваших ірисів.

   Як тільки розпочнеться вегетація, рослини в квітнику необхідно обробити любим інсектицидом (таким, як препарат від колорадського жука): Актара – 1,4г на 10л води, або Актеллік – 12 мл на 10л води, Конфідор -1,5 мл на 8л води. Коли з’являться квітконоси, ще до появи бутонів з пазух листків, іриси слід обприскати вдруге змінивши препарати чередуючи різні діючі речовини для боротьби, препаратами: Моспілан – 0,5г на 4л води, або Каліпсо -1мл на 4-5л води, Енжіо – 1,8 мл  на 5 л води. А з запізненням обприскування, якщо бутони вже добре вийшли з пазух рослини і їх кінці зафарбовані, то їх уже не спасти, якщо ірисова муха встигла відкласти в них яйця.

  Всі пошкоджені ірисовою мухою бутони необхідно зібрати і спалити разом з личинками мухи – це зменшить чисельність шкідників.

   При проведенні вчасної боротьби на ірисах, ви будете милуватися своїми розквітлими насадженнями ірисів.

 

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Лариса Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь