A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Карантинні рослини та бур’яни!

Дата: 19.05.2021 09:45
Кількість переглядів: 687

Фото без описуШановні мешканці Шишацької територіальної громади!

   З метою недопущення збільшення захворюваності на алергічні риніти, кон’юнктивіти, поліноз, бронхіальну астму що викликані розростанням карантинних рослин в населених пунктах Шишацької територіальної громади. На виконання листа МОЗ України від 28.02.2019 року № 919/5412, та виконання «Програми фітосанітарних заходів по ліквідації регульованих шкідливих організмів на території Полтавської області на 2019-2023 роки», Закону України “Про карантин рослин”, з метою захисту життя та здоров’я населення, покращення фітосанітарного  стану території громади.

Виконком Шишацької селищної ради інформує жителів громади про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами.

   Карантинні рослини це особливо шкідливі види, яких немає на території країни або вони наявні обмежено і чисельність яких регулюється спеціальними заходами. Знищувати карантинні рослини можна різними способами: скошування, виривання, виполювання поблизу своїх садиб, офісів та прилеглих територій.

Найбільш поширені на території громади рослини карантинних бур’янів амброзія полинолиста та ценхрус довгоголковий.

    Амброзія полинолиста – однорічна, рослина, за зовнішнім виглядом подібна до коноплі, а розміром і формою листків нагадує полин гіркий. Розмножується виключно насінням, утворюючи на одній рослині від 80 до 20000 насінин, які зберігають здатність до проростання від 10 до 40 років. Відзначається великою біологічною активністю та здатна пригнічувати та витісняти не тільки культурні, а і дикорослі рослини. Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. У період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію викликають білки — антигени, які містяться в пилку амброзії. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, відбувається різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

   Ценхрус довгоголовий – бур’ян, який несе загрозу людям і домашнім тваринам. Його, вкриті шипами плоди пошкоджують шкіру тварин, ранять шлунково-кишковий тракт та ротову порожнину. Шипи досить міцні і здатні травмувати шкіру людей і тварин. Колоски ценхрусу володіють аллелопатичним потенціалом, тобто в огортках містяться речовини, які пригнічують проростання насіння інших рослин. Ценхрус якірцевий (малоквітковий, довгоголковий) здатний рости на будь яких ґрунтах, але перевагу віддає піщаним ґрунтам. Він утворює цілі колонії на узбережжях водоймищ, відкосах залізниць та автомобільних доріг.

Шановні мешканці Шишацької громади, керівники підприємств, установ та організацій!

   Просимо Вас з великою відповідальністю поставитись до проблеми поширення карантинних рослин у нашій громаді, адже саме завдяки своєчасному виявленню та знешкодженню цих рослин зможемо вплинути на появу певних захворювань, та розвиток їх ускладнень серед населення.

                Виконком Шишацької селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь