ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Попереджувальні заходи запобігання отруєння бджіл пестицидами

Дата: 19.04.2021 08:30
Кількість переглядів: 667

Фото без опису   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, у зв’язку з проведенням весняно-польових робіт  наголошує про необхідність дотримання вимог, щодо застосування пестицидів і агрохімікатів.

   З метою недопущення виникнення нещасних випадків, надзвичайних ситуацій, загибелі бджолосімей під час обробітку сільськогосподарських культур пестицидами необхідно дотримуватися законодавства України і відповідно Державних санітарних і Державних ветеринарних правил, Закону України «Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про захист рослин»  та Закону України «Про бджільництво».

   Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 19 лютого 2021 року N 338 затверджено Інструкцію з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, даний документ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021 р. за N 283/35905.

   Ця Інструкція встановлює основні причини отруєння бджіл, заходи щодо профілактики отруєння бджіл, установлення факту отруєння бджіл та допомоги постраждалим від отруєння бджолиним сім’ям, а також механізми визначення шкоди, заподіяної власникам пасік від отруєння бджіл та є обов’язковою для виконання всіма державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями незалежно від форми власності, юридичними особами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності та фізичними особами – підприємцями, зокрема сімейними фермерськими господарствами, що провадять діяльність у галузі бджільництва та фізичними особами.

Враховуючи вищезазначене Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області просить в чергове звернути увагу на наступне:

  Згідно статті 13 Закону України «Про бджільництво» власники пасік повинні обов’язково зареєструватись у селищній раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати селищні ради і старостинські округи, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевезеннях, а в селищній раді зобов'язані попередити аграріїв, що на даній території розташована пасіка.

   При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території селищної ради, де розміщена пасіка або в суміжних господарствах, бджоляр повинен ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. При ізоляції бджіл у вуликах гнізда розширюють до повного комплекту рамок або ставлять магазини. На двокорпусні або багатокорпусні вулики, у залежності від сили сімей, ставлять другі корпуси з половинною кількістю рамок, зверху надягають раму з металевою сіткою (розмір вічка 2,5 х 2,5 або 3 х 3 мм), сітку накривають полотнянкою і, якщо потрібно, кладуть подушку. У день обробки рано-вранці, до початку льоту бджіл, льотки щільно закривають, знімають з сітки утеплення. У жарку безвітряну погоду під кришку підкладають рейки завтовшки 1 - 2 см. У вулик дають воду в стільниках, годівницях або напувалках. На ніч льотки відчиняють.

  Строки ізоляції бджолиних сімей залежить від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Вони можуть збільшуватися на 1-2 дні при пониженні температури і збільшенні вологості повітря відносно прийнятих норм в даній зоні. Більшість пестицидів втрачають свою токсичність і стають безпечними для бджіл через 1-3 доби після обробки рослин і невелика група – через 5-7днів. Детоксикація через добу після застосування наступає, наприклад, для таких препаратів як: Бітоксибациллін, Діален, 2,4-Д амінна сіль, 2М-4Х, Трефлан, препарати на основі міді. Детоксикація на 3-7 добу наступає переважно після застосування інсектицидів. Найбільш небезпечною групою, що викликають порушення травлення у бджіл, а інколи і загибель всіх сімей на пасіці є інсектициди, доведено що приблизно в 95% випадках, а гербіциди в 4% випадках і 1% приходиться на інші групи пестицидів.

  Профілактика отруєнь бджіл базується на беззаперечному дотриманні вимог ст. 30 Закону України «Про бджільництво» від 22 лютого 2000 N 1492-III, суворому дотриманні регламентацій застосування в навколишньому середовищі токсичних для бджіл речовин.

   Сільськогосподарські виробники, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку хімобробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, власників пасік з зазначенням застосовуваного пестициду, дати, місця (у радіусі 7 км), часу і способу проведення обробки. Також вказують час ізоляції бджіл, та у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановлюють спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку сільськогосподарських угідь.

  На площах біля яких розташовані пасіки (у радіусі 7 км.) використовувати малотоксичні пестициди, такі інсектициди, як: Моспілан ВП; Біская 240 OD, м.д.; Маврік, ЕВ.; Каліпсо 480SC; Омайт 570, в.е.; Кораген 20, КС та інші.

   Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. Беручи до уваги токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу до цвітіння або після цвітіння.

Для попередження зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м/с (для дрібнокапельного) і 4 м/с (для крупнокапельного обприскування).

   Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл. Дотримання правил та прояв взаємоповаги один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників.

   Прошу з усією відповідальністю віднестися до даної інформації і усіляко сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл.

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління 

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь