A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Рекомендації по обрізці плодових дерев навесні

Дата: 31.03.2021 08:57
Кількість переглядів: 521

Фото без опису   Весняний догляд за садом вимагає особливої уважності від садівника. Весняну обрізку плодових дерев найкраще проводити, коли дерево ще спить – нічого нового ще не встигло вирости або зацвісти, але вже не так холодно. У всякому разі потрібно встигнути до того часу, коли дерево почне формувати бруньки. Це дуже важлива частина догляду за деревами. Так вони будуть рости здоровими і розширюватися. Також обрізка дуже впливає на можливість рослин плодоносити. Варто пам'ятати про неї, якщо хочете отримати великий і хороший урожай.

   Після танення снігового покриву обов’язково потрібно зібрати та знищити опале листя та бур’яни, де можуть зберігатися збудники хвороб такі як парша, борошниста роса. Розпушення ґрунту у пристовбурових колах на глибину 15-20 см (рано весною, після відтавання ґрунту) знищує личинок пильщиків, що перезимували та частину популяції яблуневої і грушевої плодожерок, які залялькувалися у ґрунті. Перекопування сприятливо діє на кореневу систему дерев, поліпшуючи проникнення вологи й повітря.

   А також дерева потребують санітарного та формуючого обрізування: необхідно прорідити крону, щоб наситити її сонячним світлом і повітрям, обрізати промерзлі за зиму кінці гілок, видалити хворі і поламані пагони. Роботи в саду проводять при температурі не нижче мінус 4°С. Крім того, весняне обрізування гарне тим, що в цю пору всі рани на дереві заживають швидше. Видаляють зайві гілки, що ростуть усередину крони, а також відростки, що йдуть паралельно зростаючій гілці. Обрізують переплетені між собою гілки, а якщо потрібно вибрати між ними, перевага надається молодшій. Усі сучки, розташовані на стовбурі чи в основі гілок, а також поламані або тріснуті гілки.

    Обрізка саду - процедура, що має велике значення для стану рослин та якості врожаю. Вона регулює обмінні процеси всередині дерева, перерозподіляючи життєві ресурси і направляючи їх по необхідних частинах дерева. Завдяки правильному обрізанню кожна гілка дерева отримує необхідну кількість світла й власного простору, не заважаючи іншим. Також обрізка застосовується як лікувальна міра при різних захворюваннях, зламах внаслідок природних процесів.

    Скелетні гілки треба обрізати з таким розрахунком, щоб центральний провідник височів над верхніми з них на 20-25 см, а верхні гілки були коротшими від нижніх.

Пагони, які планується видалити повністю, необхідно обрізати на кільце, не залишаючи пеньків. Щоб не обламати кору при обрізанні товстої гілки, спочатку слід пиляти з нижньої сторони, а лише потім повністю спиляти гілку зверху.

   Проводити обрізку слід акуратно, щоб випадково не зачепити бруньки вістрям леза. При укороченні на бруньку секатор заводять з боку сусідньої гілки, тримаючи його під кутом 45 градусів у напрямку від основи до верхівки пагона. Ріжуче лезо повинно знаходитися на 1-2 мм нижче підстави бруньки, а друге – на 1-2 мм вище.

   Формуюча обрізка у молодих дерев проводиться (вік саджанця 1-6 років): видаляються зайві пагони, а річні (річний приріст) обрізуються на 3/4. Головне, не чіпати напрямні гілки. Але можна добре обрізати ті, які безпосередньо від них відходять. Передбачається, що під час обрізання для «омолодження» має залишатися тільки близько 2/3 всіх гілок.

   Не слід забувати про садовий вар — ним обов’язково обробляються зрізи і спили діаметром від 2-х см. Проводять видалення моху та лишайників. Для цього приготуйте 5% - ний розчин залізного купоросу в пропорції 50 г на 1 л води і обробіть стовбури і скелетні гілки дерев. Через тиждень лишайники і мохи повинні відпасти самостійно. Також не забудьте обробити землю під деревами, адже залізний купорос – відмінний засіб профілактики різних хвороб плодових дерев. Якщо ваші садові дерева не сильно покриті наростами, то можна скористатися більш простим методом очищення: змішайте 1 кг солі, 2 кг деревної золи, натріть в цю суміш 2 шматка господарського мила, залийте 10 л гарячої води, доведіть до кипіння, охолодіть і змастіть отриманим складом стовбури дерев. Чи обробіть твердою щіткою, одночасно зачищаючи, збираючи та знищуючи стару відмерлу кору, замазуючи садовим варом тріщини та дупла, де також зимують кліщі, попелиці, гусінь яблуневої плодожерки. Якщо лишайники в вашому саду з’являються періодично, то скористайтеся профілактичними антигрибковими препаратами.

       Після очищення необхідно провести вапняну побілку стовбурів дерев.

  Вищезазначені заходи захисту багаторічних плодових насаджень, відіграють переважно профілактичну роль, тобто не виключають застосування пестицидів у весняно – літній період, але все ж таки уможливлюють зменшення кількості хімічних обробок, що позитивно відобразиться на якості плодів.

Врахуйте ці рекомендації, щоб правильно обрізати фруктові дерева. Тоді вони стануть здоровими, будуть добре рости - і приносити багато плодів, які ви зможете легко зривати.

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області  Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь