A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Проведено семінар - нараду з пасічниками та аграріями Шишацької ОТГ

Дата: 22.03.2021 14:24
Кількість переглядів: 504

Фото без опису

  18 березня 2021 року Управлінням фітосанітарної безпеки спільно з Шишацьким управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області та Шишацькою районною державною лікарнею ветеринарної медицини і Шишацькою міжрайонною державною лабораторією Держпродспоживслужби за участю Шишацької Об’єднаної Територіальної Громади селищної ради у залі засідань адмінбудинку проведено семінар – нараду «Проведення заходів по запобіганню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами.»,  також розглянута тема: «Застереження про фальсифіковані пестициди, які небезпечні для здоровя людей, урожаю та довкілля

   У роботі заходу взяли участь пасічники району і громадська організація «Спілка пасічників», спеціалісти сільськогосподарських підприємств, голови фермерських господарств, старости старостинських округів Шишацької ОТГ. 

   Метою проведеного заходу було налагодження дієвого діалогу між аграріями та пасічниками задля запобігання випадкам отруєння бджіл, внаслідок застосування засобів захисту рослин.

   Розпочався захід зі вступного слова Білокіз Л.М., державного фітосанітарного інспектора Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, яка наголосила про важливу роль бджільництва в сільському господарстві. Також проінформувала учасників семінару - наради про порядок застосування пестицидів і наголошено на заходи, вжиття яких дасть можливість уникнути загибелі бджіл, про дії пасічників і органів місцевого самоврядування у випадку отруєння бджіл. Крім того розповіла про проведення заходів пасічниками і аграріями в період обробітку сільгоспугідь пестицидами та доведена інформація про існування безкоштовної Платформи «Гранд Експерт» для пасічників і аграріїв. Роз’яснено про зразки заяв і повідомлень підприємствам, які дадуть можливість зафіксувати факт існування пасіки, постановки кочової пасіки на певній території. Також детально ознайомила присутніх із «Інструкцією з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин» затвердженою Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 19 лютого 2021 року N338 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 04 березня 2021р. за № 283/35905. Окрім згаданого, також було наголошено на нараді про особливості застосування пестицидів та агрохімікатів під час цвітіння медоносних рослин з метою забезпечення охорони бджіл від отруєнь.

    Селищний голова Тутка О.І. наголосив, що питання проведення заходів з боку аграріїв та пасічників щодо захисту бджіл від хімічного токсикозу актуальне і дуже важливе. Питання налагодження конструктивної співпраці пасічників, аграріїв та органів влади буде впроваджуватися в Шишацькій ОТГ та стане запорукою успішного розвитку бджільництва. Однак, зазначив, що і пасічники у свою чергу повинні реєструвати пасіки, повідомляти про їх розташування органи місцевого самоврядування. А власники чи орендарі угідь використовувати зареєстровані і дозволені засоби захисту рослин, вчасно і повно інформувати про місце та строки проведення обробітку, дотримуватися санітарно-захисних зон і інших вимог при застосуванні пестицидів.

Начальник Шишацького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Григорчук О.В. поінформував про порядок реєстрації пасік, ветеринарно-санітарні вимоги до них та детально роз’яснив про попереджувальні заходи запобігання отруєння бджіл і довів до присутніх покроковий порадник для пасічника.

Начальник Шишацької районної державної лікарні ветеринарної медицини Сердюк Н.О. детально роз’яснила, що реєстрація пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними лікарнями державної ветеринарної медицини. Також роз’яснено про необхідність проведення щорічних весняних протиепізоотичних заходів на пасіках. Нею доведена інформація присутнім, про документи які необхідно мати, щоб отримати державну дотацію по зареєстрованим бджолосім’ям, так відповідно до «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції», у 2020 році з державного бюджету вперше було передбачено дотацію для підтримки бджолярів. Дотація за наявні бджолосім’ї надавалась на безповоротній основі фізичним особам, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей, у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю.

    Директор Шишацької міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби Панчошка Л.М. роз’яснила присутнім про необхідність проведення Лабораторних досліджень бджіл.

    Також державний фітосанітарний інспектор Білокіз Л.М. наголосила, що основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами, є пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів. Проте, які саме пестициди використовують агропідприємства і в якій кількості, чи законно вони ввезені до країни і чи не використовуються заборонені або з вичерпаним строком придатності проконтролювати важко, як наслідок – гинуть бджоли, знищуються посіви сільськогосподарських культур. В даний час використання фальсифікованих препаратів – одна з найактуальніших проблем на ринку засобів захисту рослин. Будьте пильні, захистіться від фальсифікату пестицидів!

    Під час роботи наради – семінару між учасниками відбувся конструктивний обмін думками та інформацією. На всі порушені питання спеціалісти Держпродспоживслужби надали вичерпні та кваліфіковані роз’яснення.

  Кожен учасник семінару отримав Пам’ятки, Буклети, Листівки і Методичні рекомендації, щодо попередження отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами.

    На семінарі продемонстровано відеофільми «Як уникнути отруєння бджіл» та «Стоп нелегальним засобам захисту рослин.».

    Під час проведеного заходу виносилися пропозиції, щодо більш тісної комунікації між агрономами агроформувань та власниками пасік – та необхідності створити групу у месенджах, використовувати безкоштовну програму типу «Гранд Експерт», використовувати телефонний зв’язок.

   Пасічникам, сільськогосподарським підприємствам і фермерським господарствам з усією відповідальністю необхідно віднестися до даної інформації і сприяти недопущенню випадків загибелі бджіл.

Тільки спільні дії пасічника і аграрія, направлені на вирішення даного питання, приведуть до позитивних результатів.

Виробництво меду, гарні врожаї сільськогосподарських культур, їх реалізація, будуть на користь кожній із сторін – пасічнику і аграріям.

   Тож дотримання правил та прояв взаємоповаги і розуміння один до одного є гарантом плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, того, що виконуючи положення «Порядку проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл  під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами в Шишацькій ОТГ» є можливість уникнути отруєння бджіл, що не лише забезпечить відсутність судових тяжб з приводу відшкодування завданої шкоди, а й принесе користь обом сторонам, пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику с/г підприємства і фермерського господарства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур не менш як на 25%, що запилені бджолами, а пересічним людям – продукти бджільництва для здоров’я та продукцію випущену сільськогосподарськими підприємствами на прилавках магазинів.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь