A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Нарада по запобіганню отруєння бджіл внаслідок застосування пестицидів

Дата: 04.03.2021 15:01
Кількість переглядів: 753

Фото без опису   За ініціювання Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області 01 березня 2021 року в смт. Шишаки відбулася нарада про «Проведення Заходів по запобіганню отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами на території Шишацької  об’єднаної територіальної громади». Відбулася нарада у залі засідань адмінбудинку Шишацької ОТГ за головування селищного голови Шишацької селищної ради Тутки О.І. 

  У роботі наради взяли участь старости Шишацької  об’єднаної територіальної громади,  заступники селищного голови, державний фітосанітарний інспектор Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Білокіз Л.М. та начальник Шишацької районної державної лікарні ветеринарної медицини Сердюк Н.О.

   Розпочався захід зі вступного слова Білокіз Л.М., державного фітосанітарного інспектора Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, яка наголосила, про важливу роль бджільництва в сільському господарстві і метою проведення цього заходу, це проведення роз’яснювальної роботи по налагодженню дієвого діалогу між аграріями та пасічниками задля запобігання випадкам отруєння бджіл, внаслідок застосування пестицидів. Наголошено на заходи, вжиття яких дасть можливість уникнути загибелі бджіл, про дії пасічників і органів місцевого самоврядування у випадку отруєння бджіл. Крім того розповіла про дії пасічників і аграріїв в період обробітку сільгоспугідь пестицидами та зразки заяв і повідомлень підприємствам, які дадуть можливість зафіксувати факт існування пасіки, постановки кочової пасіки на певній території.

   В ході проведення наради було наголошено по проведенню роз’яснювальної роботи пасічникам про обов’язкову реєстрацію пасік та своєчасному інформуванні органів місцевого самоврядування і користувачів сільськогосподарських угідь про місце розміщення своїх пасік. Особливу увагу було акцентовано на те, що суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 - ти кілометрів від оброблюваних площ. В повідомленні вказується дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності. Всі роботи з пестицидами і агрохімікатами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Відповідно до «Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл» не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Усі проведені хімічні обробки потрібно фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів. 

   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області для Шишацької ОТГ розробило «Порядок проведення заходів по виключенню випадків отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами». Виконуючи його положення є можливість у пасічників та аграріїв уникнути отруєння бджіл пестицидами.

  Порядок буде розісланий на селищну раду, всі старостинські округи та на сільськогосподарські підприємства. 

    Також державний фітосанітарний інспектор наголосила, що основними принципами державної політики у сфері діяльності, пов’язаної з пестицидами і агрохімікатами, є пріоритетність збереження здоров’я людини і охорони навколишнього природного середовища по відношенню до економічного ефекту від застосування пестицидів і агрохімікатів. Проте, які саме пестициди використовують агропідприємства і в якій кількості, чи законно вони ввезені до країни і чи не використовуються заборонені або з вичерпаним строком придатності проконтролювати важко, як наслідок – гинуть бджоли, знищуються посіви сільськогосподарських культур. В даний час використання фальсифікованих препаратів – одна з найактуальніших проблем на ринку засобів захисту рослин. 

   Окрім згаданого, також було наголошено на нараді про особливості застосування пестицидів та агрохімікатів під час цвітіння медоносних рослин з метою забезпечення охорони бджіл від отруєнь.

Начальник Шишацької районної державної лікарні ветеринарної медицини Сердюк Н.О. детально роз’яснила, що реєстрацію пасік проводиться на підставі заяви фізичної чи юридичної особи незалежно від форми власності. У заяві про реєстрацію пасіки зазначаються назва та адреса заявника, кількість бджолосімей. Під час реєстрації пасік проводиться їх обстеження районними лікарнями державної ветеринарної медицини. Також наголосила про алгоритм дій у випадку отруєння бджіл хімічними засобами захисту рослин. Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити орган місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання, Держпродспоживслужбу, звернутися до національної поліції із заявою. Після цього проводиться невідкладне обстеження пасіки комісією, складання акту та відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів. Протягом 24 годин направити на проведення аналізу проби. Маючи акти комісійного обстеження та результати досліджень, що підтверджують факт отруєння, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків. Якщо згоди не досягнуто – слід звертатися до суду. Також було роз’яснено присутнім, які документи необхідно мати, щоб отримати державну дотацію по зареєстрованим бджолосім’ям, так відповідно до «Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції», у 2020 році з державного бюджету вперше було передбачено дотацію для підтримки бджолярів. Дотація за наявні бджолосім’ї надавалась на безповоротній основі фізичним особам, які є власниками бджолосімей, за наявні в поточному році від 10 до 300 бджолосімей, у розмірі 200 гривень за бджолосім’ю.

Селищний голова Тутка О.І. наголосив, що питання проведення заходів з боку аграріїв та пасічників щодо захисту бджіл від хімічного токсикозу актуальне і дуже важливе. Питання налагодження конструктивної співпраці пасічників, аграріїв та органів влади буде впроваджуватися в Шишацькій ОТГ та стане запорукою успішного розвитку бджільництва.

   Заступник селищного голови Дерій Ф.М. висловив побажання в проведенні робіт щодо обов’язкового інформування сільгоспвиробниками про здійснення обробітків пестицидами полів здійснивши цю можливість з вказанням поля на карті, також в свою чергу і пасічники щоб вказували своє розміщення пасік по полям.

Під час роботи наради між учасниками відбувся конструктивний обмін думками та інформацією. На всі порушені питання спеціалісти Держпродспоживслужби надали вичерпні та кваліфіковані роз’яснення.

   В ході наради прийнято рішення продовжувати роботу спільно із пасічниками, сільськогосподарськими підприємствами і фермерськими господарствами та селищною радою, старостами ОТГ, щодо забезпечення ефективного виконання заходів та спільних дій на 2021 рік направлених на забезпечення посилення роз’яснювальної роботи – по попередженню отруєння бджіл при застосуванні пестицидів в Шишацькій селищній раді ОТГ.

   Також на нараді начальник Шишацької районної державної лікарні ветеринарної медицини Сердюк Н.О. проінформувала присутніх по роз’ясненню профілактики африканської чуми свиней та пташиного грипу птиці.

Кожен учасник наради отримав Буклети, Листівки, Методичні рекомендації, щодо попередження отруєння бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами та листівки про застереження від Пташиного грипу.

   По завершенню заходу, було прийнято рішення щодо необхідності посилення роз’яснювальної роботи серед осіб, які займаються бджільництвом з метою запобігання отруєння бджолосімей та дотримання як бджоляру так і аграріям правил, що встановлені законодавством України відповідно Державних санітарних і Державних ветеринарних правил, Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та «Про бджільництво».

 

 

Державний фітосанітарний інспектор Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь