ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Проводьте боротьбу з омелою - напівпаразитом плодових дерев

Дата: 18.02.2021 09:21
Кількість переглядів: 932

Фото без опису   Омела біла – вкорінюється високо в гілках старих дерев, де розростається в вічнозелений напівпаразитний кулястий "кущ" родини санталових, діаметром до 90 (100) см. Вона являється одним із найлютіших ворогів зелених насаджень, який здатен з часом знищити навіть наймогутніше дерево. Запускаючи свої корені глибоко під кору «господаря» омела отримує воду і мінеральне живлення від нього (дерева, на якому живе), а органічні речовини синтезує самостійно. Розмножується насінням, яке поширюють птахи поїдаючи її клейкі жовтувато-білі ягоди.

   Заселяє переважно яблуні та можна побачити і на інших деревних породах, передусім – тополі, глоду, липах, каштанах, горобині, березі, акації, дубі й навіть на деяких хвойних породах, які мають м'яку кору і слабкий пробковий шар. При цьому значно погіршується декоративність рослин, пошкоджуються їхні гілки, а іноді й стовбур, зменшується вік. Омела, розвиваючись на культурних рослинах, запускає патологічні процеси і викликає у них захворювання, знижуючи життєздатність, деревина втрачає міцність, стає крихкою.

   Омела активно висмоктує соки з дерева, переводячи свого донора в буквальному сенсі на голодний пайок. І через деякий час рослина-господар (і годувальник одночасно) починає хворіти, відставати в рості, слабо плодоносити і чахнути. Ділянка гілки або стовбура, на якому оселилася омела, часто здувається через занадто активне зростання деревини рослини-господаря. А ті частини, які виявилися вище куща-паразита, зазвичай всихають: дуже багато забирає він собі води.

   Найдієвіший і ефективний спосіб боротьби з омелою білою - спилювати уражені гілки і спалювати. І не тільки зрізати самі кущики, але і захоплювати ті гілки рослини-господаря, на яких оселився паразит: з прихованих в деревині корінців омели пізніше можуть утворитися нові кущі. Крім того, треба знищувати омелу не тільки в своєму саду, але і в окрузі на дикорослих деревах, щоб виключити її повторне ураження. Якщо не вживати ніяких дій по боротьбі з цією рослиною-паразитом середній термін життя дерева після зараження омелою становить 10-12 років.

   За останні роки ураження омелою приймає величезні масштаби. Тому боротьба з омелою не повинна мати стихійний характер, а повинна бути організованою і послідовною. Якщо не провести повне видалення уражених частин новий кущ виростає через два-три місяці.

   При рясному ураженні гілок і стовбура дерева доцільно провести повне видалення дерева, щоб уникнути його висихання і переходу в розряд аварійних. Варто відзначити, що уражені омелою гілки і частини стовбура дерев, які піддаються обрізці і видаленню повинні бути відразу спалені або вивезені для спалення в спеціальні місця. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки висихати - омела досить довго зберігає свою життєздатність і це може бути причиною повторного зараження.

   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до жителів Шишацької ОТГ з роз’ясненням, що в період зимового обрізання дерев, просимо звернути вашу увагу на видалення омели, як на фруктових, так і на декоративних деревах.

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби в

Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь