ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Проводьте боротьбу з омелою - напівпаразитом плодових дерев

Дата: 18.02.2021 09:21
Кількість переглядів: 1118

Фото без опису   Омела біла – вкорінюється високо в гілках старих дерев, де розростається в вічнозелений напівпаразитний кулястий "кущ" родини санталових, діаметром до 90 (100) см. Вона являється одним із найлютіших ворогів зелених насаджень, який здатен з часом знищити навіть наймогутніше дерево. Запускаючи свої корені глибоко під кору «господаря» омела отримує воду і мінеральне живлення від нього (дерева, на якому живе), а органічні речовини синтезує самостійно. Розмножується насінням, яке поширюють птахи поїдаючи її клейкі жовтувато-білі ягоди.

   Заселяє переважно яблуні та можна побачити і на інших деревних породах, передусім – тополі, глоду, липах, каштанах, горобині, березі, акації, дубі й навіть на деяких хвойних породах, які мають м'яку кору і слабкий пробковий шар. При цьому значно погіршується декоративність рослин, пошкоджуються їхні гілки, а іноді й стовбур, зменшується вік. Омела, розвиваючись на культурних рослинах, запускає патологічні процеси і викликає у них захворювання, знижуючи життєздатність, деревина втрачає міцність, стає крихкою.

   Омела активно висмоктує соки з дерева, переводячи свого донора в буквальному сенсі на голодний пайок. І через деякий час рослина-господар (і годувальник одночасно) починає хворіти, відставати в рості, слабо плодоносити і чахнути. Ділянка гілки або стовбура, на якому оселилася омела, часто здувається через занадто активне зростання деревини рослини-господаря. А ті частини, які виявилися вище куща-паразита, зазвичай всихають: дуже багато забирає він собі води.

   Найдієвіший і ефективний спосіб боротьби з омелою білою - спилювати уражені гілки і спалювати. І не тільки зрізати самі кущики, але і захоплювати ті гілки рослини-господаря, на яких оселився паразит: з прихованих в деревині корінців омели пізніше можуть утворитися нові кущі. Крім того, треба знищувати омелу не тільки в своєму саду, але і в окрузі на дикорослих деревах, щоб виключити її повторне ураження. Якщо не вживати ніяких дій по боротьбі з цією рослиною-паразитом середній термін життя дерева після зараження омелою становить 10-12 років.

   За останні роки ураження омелою приймає величезні масштаби. Тому боротьба з омелою не повинна мати стихійний характер, а повинна бути організованою і послідовною. Якщо не провести повне видалення уражених частин новий кущ виростає через два-три місяці.

   При рясному ураженні гілок і стовбура дерева доцільно провести повне видалення дерева, щоб уникнути його висихання і переходу в розряд аварійних. Варто відзначити, що уражені омелою гілки і частини стовбура дерев, які піддаються обрізці і видаленню повинні бути відразу спалені або вивезені для спалення в спеціальні місця. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки висихати - омела досить довго зберігає свою життєздатність і це може бути причиною повторного зараження.

   Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до жителів Шишацької ОТГ з роз’ясненням, що в період зимового обрізання дерев, просимо звернути вашу увагу на видалення омели, як на фруктових, так і на декоративних деревах.

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби в

Полтавській області Л.М. Білокіз


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь