A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Наша громада – учасниця міжнародного проєкту, в якому сільським жінкам дають можливості для професійного старту

Дата: 04.02.2021 15:10
Кількість переглядів: 735

Фото без опису   За фінансової підтримки Уряду Канади ще минулого року організація Пакт (Pact  bulding local promise) розпочала в Україні реалізацію проєкту «Крила», що триватиме до 2025 року. Місцем втілення проєкту у життя було обрано кілька громад з чотирьох областей. Серед них – Шишацька, Козельщинська, Глобинська та Білицька громади Полтавської області.

   Проєкт «Крила» має розширену назву «Жінки залучені: шлях до зростання та економічної свободи». Партнери Pact  bulding local promise з впровадження проєкту – благодійна організація «Світло Надії»  та компанія «Астарта-Київ».

   Цього тижня Шишацький селищний голова Олександр Тутка побував на презентації проєкту, що відбулася в конференц-залі бізнес-центру «Сучасний Дім» міста Полтави. У заході взяли участь директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації  Максим Калінін  і начальник управління інвестиційної політики та соціально-трудових відносин цього Департаменту Марія Долженко, директорка Пакт в Україні Альона Герасимова, менеджерка проєкту «Крила» Олеся Гальчинська, керівниця відділу корпоративного партнерства та комунікацій «Астарта-Київ» Лілія Марачканець.   Фото без опису

   Про що саме проєкт «Крила» і як Шишацька громада буде задіяна в ньому, розповідає голова ОТГ Олександр ТУТКА:

   - Усе починається з мотиву. А в будь-якого проєкту є певні передумови. То навіщо, Олександре Івановичу, канадці допомагають сільським жінкам України?

   - Як завжди, економічна стратегія – рушійна сила подібних ідей. В Україні, як і в більшості країн, рівень зайнятості жінок суттєво нижчий за рівень зайнятості чоловіків. Так у нас побудована економіка, така державна політика, такі культурні традиції, що жінка з самого початку має менше можливостей успішно реалізуватися професійно. Ще менше таких можливостей у жінок, які проживають в сільській місцевості. Прогресивні країни (такі, як Канада) прийшли до висновку: підтримаємо жінок – підтримаємо економіку окремої держави і загалом світу. На їхню думку, додаткові виплати жінкам на дітей, подовжені відпустки – це одноденна підтримка. Треба створювати умови, аби жінка не залежала від соціальних допомог. Як порахував Центр економічної стратегії, якщо рівень зайнятості жінок у світі зрівняється з рівнем зайнятості чоловіків, світовий внутрішній валовий продукт зросте до 2025 року на… 28 трильйонів доларів. А українська економіка може отримати від 7,5 до 23,6 мільярда. Ось - і мотивація, і передумови.

   - Що пропонують організатори таких досліджень, аби жінки мали рівні з чоловіками права на працю не на словах, а на ділі?

  - Умови прості. Жінки не повинні хвилюватися за дітей. Тобто дитсадки, шкільні і позашкільні, культурні і спортивні заклади мають бути доступними і надійними помічниками у вихованні і догляді за дитиною. Друге – приведення у відповідність законодавства. Щоб воно захищало жінок, які хочуть працювати. Третє - допомога жінкам в отриманні нових навичок, щоб повернутись до ринку праці. Ось саме ця третя умова і є частиною програми проєкту «Крила».

   - На яку жіночу аудиторію розрахований проєкт?

   - Найперше, це люди, котрі не мають роботи, котрі опинилися поза бортом життя з різних причин, котрі і хотіли б, але не можуть самореалізуватися у віддаленій сільській місцевості. Організатори проєкту визначили категорію учасників як соціально вразлива. У нас це асоціюється з неблагополучними родинами. Але це не так. Зараз безробіття, складна економічна ситуація позбавляють можливостей почуватися соціально захищеними багатьох цілком благополучних людей. 

   Проєкт спрямований на те, щоб жінки повірили в свої сили, отримали необхідні знання і навички, працевлаштувалися або відкрили власну справу.

   - Як ця мета буде реалізовуватися на практиці?

   - У проєкті діятиме так звана «Майстерня можливостей». Жінок-учасниць будуть психологічно і дієво мотивувати, навчати з допомогою тренінгів і професійних курсів. У рамках проєкту таку підтримку отримають близько трьох тисяч жінок. А потім частині з них, на конкурсній основі, дадуть стартовий капітал для започаткування власної справи.

   - Яка роль нашої громади як органу самоврядування у цьому задумі?

   - Це не перша і, упевнений, не остання наша участь у подібних міжнародних проєктах. Така співпраця не тільки залучає фінансовий ресурс на розвиток ОТГ, але й стимулює по-новому мислити, аналізувати, програмувати наше життя. Ми вчимося і навчаємо власним досвідом – що може бути цікавіше, ніж реальна взаємодія з професійними командами різних громадських фондів, бюджетних і позабюджетних організацій, іншими громадами?

   У цьому проєкті конкретно – ми налагоджуємо взаємодію жінок з організаторами ідеї, усіляко сприяємо їхній роботі. Забезпечуємо створення дружнього середовища –  умов, за яких учасниці повинні розкрити свій професійний і загальнолюдський потенціал.

   - Отож, слово, власне, за жінками Шишаччини…

- Найперше і найвагоміше слово — за ними. Їхній інтерес до проєкту, бажання чомусь навчитися, отримати корисний досвід і, можливо, змінити своє життя на краще – це передумова усіх умов. До речі, вікових обмежень учасниць немає. За детальнішою інформацією звертайтеся до селищної ради та старост.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь