ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Наша громада – учасниця міжнародного проєкту, в якому сільським жінкам дають можливості для професійного старту

Дата: 04.02.2021 15:10
Кількість переглядів: 773

Фото без опису   За фінансової підтримки Уряду Канади ще минулого року організація Пакт (Pact  bulding local promise) розпочала в Україні реалізацію проєкту «Крила», що триватиме до 2025 року. Місцем втілення проєкту у життя було обрано кілька громад з чотирьох областей. Серед них – Шишацька, Козельщинська, Глобинська та Білицька громади Полтавської області.

   Проєкт «Крила» має розширену назву «Жінки залучені: шлях до зростання та економічної свободи». Партнери Pact  bulding local promise з впровадження проєкту – благодійна організація «Світло Надії»  та компанія «Астарта-Київ».

   Цього тижня Шишацький селищний голова Олександр Тутка побував на презентації проєкту, що відбулася в конференц-залі бізнес-центру «Сучасний Дім» міста Полтави. У заході взяли участь директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій облдержадміністрації  Максим Калінін  і начальник управління інвестиційної політики та соціально-трудових відносин цього Департаменту Марія Долженко, директорка Пакт в Україні Альона Герасимова, менеджерка проєкту «Крила» Олеся Гальчинська, керівниця відділу корпоративного партнерства та комунікацій «Астарта-Київ» Лілія Марачканець.   Фото без опису

   Про що саме проєкт «Крила» і як Шишацька громада буде задіяна в ньому, розповідає голова ОТГ Олександр ТУТКА:

   - Усе починається з мотиву. А в будь-якого проєкту є певні передумови. То навіщо, Олександре Івановичу, канадці допомагають сільським жінкам України?

   - Як завжди, економічна стратегія – рушійна сила подібних ідей. В Україні, як і в більшості країн, рівень зайнятості жінок суттєво нижчий за рівень зайнятості чоловіків. Так у нас побудована економіка, така державна політика, такі культурні традиції, що жінка з самого початку має менше можливостей успішно реалізуватися професійно. Ще менше таких можливостей у жінок, які проживають в сільській місцевості. Прогресивні країни (такі, як Канада) прийшли до висновку: підтримаємо жінок – підтримаємо економіку окремої держави і загалом світу. На їхню думку, додаткові виплати жінкам на дітей, подовжені відпустки – це одноденна підтримка. Треба створювати умови, аби жінка не залежала від соціальних допомог. Як порахував Центр економічної стратегії, якщо рівень зайнятості жінок у світі зрівняється з рівнем зайнятості чоловіків, світовий внутрішній валовий продукт зросте до 2025 року на… 28 трильйонів доларів. А українська економіка може отримати від 7,5 до 23,6 мільярда. Ось - і мотивація, і передумови.

   - Що пропонують організатори таких досліджень, аби жінки мали рівні з чоловіками права на працю не на словах, а на ділі?

  - Умови прості. Жінки не повинні хвилюватися за дітей. Тобто дитсадки, шкільні і позашкільні, культурні і спортивні заклади мають бути доступними і надійними помічниками у вихованні і догляді за дитиною. Друге – приведення у відповідність законодавства. Щоб воно захищало жінок, які хочуть працювати. Третє - допомога жінкам в отриманні нових навичок, щоб повернутись до ринку праці. Ось саме ця третя умова і є частиною програми проєкту «Крила».

   - На яку жіночу аудиторію розрахований проєкт?

   - Найперше, це люди, котрі не мають роботи, котрі опинилися поза бортом життя з різних причин, котрі і хотіли б, але не можуть самореалізуватися у віддаленій сільській місцевості. Організатори проєкту визначили категорію учасників як соціально вразлива. У нас це асоціюється з неблагополучними родинами. Але це не так. Зараз безробіття, складна економічна ситуація позбавляють можливостей почуватися соціально захищеними багатьох цілком благополучних людей. 

   Проєкт спрямований на те, щоб жінки повірили в свої сили, отримали необхідні знання і навички, працевлаштувалися або відкрили власну справу.

   - Як ця мета буде реалізовуватися на практиці?

   - У проєкті діятиме так звана «Майстерня можливостей». Жінок-учасниць будуть психологічно і дієво мотивувати, навчати з допомогою тренінгів і професійних курсів. У рамках проєкту таку підтримку отримають близько трьох тисяч жінок. А потім частині з них, на конкурсній основі, дадуть стартовий капітал для започаткування власної справи.

   - Яка роль нашої громади як органу самоврядування у цьому задумі?

   - Це не перша і, упевнений, не остання наша участь у подібних міжнародних проєктах. Така співпраця не тільки залучає фінансовий ресурс на розвиток ОТГ, але й стимулює по-новому мислити, аналізувати, програмувати наше життя. Ми вчимося і навчаємо власним досвідом – що може бути цікавіше, ніж реальна взаємодія з професійними командами різних громадських фондів, бюджетних і позабюджетних організацій, іншими громадами?

   У цьому проєкті конкретно – ми налагоджуємо взаємодію жінок з організаторами ідеї, усіляко сприяємо їхній роботі. Забезпечуємо створення дружнього середовища –  умов, за яких учасниці повинні розкрити свій професійний і загальнолюдський потенціал.

   - Отож, слово, власне, за жінками Шишаччини…

- Найперше і найвагоміше слово — за ними. Їхній інтерес до проєкту, бажання чомусь навчитися, отримати корисний досвід і, можливо, змінити своє життя на краще – це передумова усіх умов. До речі, вікових обмежень учасниць немає. За детальнішою інформацією звертайтеся до селищної ради та старост.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь