A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Використання фальсифікованих засобів захисту рослин - це небезпека для людей та навколишнього природного середовища

Дата: 18.01.2021 13:42
Кількість переглядів: 432

Фото без опису   Оскільки шкідники, хвороби та бур’яни можуть значно зменшити врожайність та погіршити якість, перетворити продовольчі культури на неїстівні, крім використання ґрунтообробних машин, якісного насіння, мінеральних добрив, важливе значення має застосування високоякісних та ефективних засобів захисту рослин – пестицидів.

   Застосування пестицидів допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати та обробляти продовольчі культури на етапі росту.

   Отже при вирощуванні сільськогосподарських культур громадянами приватного сектора, сільськогосподарськими підприємствами, фермерськими господарствами застосовуються пестициди для боротьби з шкідниками, хворобами, бур’янами. З метою захисту посівів сільськогосподарських культур від шкідливих організмів, відповідно до запланованих посівних площ польових культур урожаю 2021 року аграрії планують придбання засобів захисту рослин.

   Оскільки попит на пестициди високий, процвітає і торгівля підробками і явними фальсифікатами.      

    Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області інформує, що при закупівлі пестицидів для застосування на сільськогосподарські культури від шкідливих організмів в 2021 році, необхідно звертати увагу на оригінальні засоби захисту рослин і  уберегтися від закупок фальсифікованих пестицидів. Підробки у сфері засобів захисту рослин є особливо небезпечними.

   Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України "Про пестициди і агрохімікати", "Про захист рослин" та іншими  нормативно - правовими актами.

   Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів», а продукція у дрібній розфасовці має бути в списку препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню.

    Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні опубліковано на офіційному сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України - https://menr.gov.ua/content/derzhavniy-reestr-pesticidiv-i-agrohimikativ-dozvolenih-do-vikoristannya-v-ukraini-dopovnennya-z-01012017-zgidno-vimog-postanovi-kabinetu-ministriv-ukraini-vid-21112007--1328.html.

   На ринок пестицидів потрапляє величезна кількість підробленої продукції, під назвами відомих препаратів продають невідомі хімічні сполуки. Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї та здоров’я людини!

Згідно чинного законодавства фальсифіковані пестициди - продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника.

   Отже, враховуючи збільшення на ринку попиту та пропозиції засобів захисту рослин на що необхідно звернути увагу споживачу щоб уникнути придбання  неякісних ( фальсифікованих ) препаратів, та не наражати своє здоров’я, урожай та довкілля на небезпеку.

   Фальсифікована продукція може містити у своєму складі небезпечні домішки, баластні речовини, сторонні діючі речовини. Часом склад або фізичний стан підроблених препаратів взагалі не відповідає тексту етикетки на упаковці. Застосування таких пестицидів у аграрному секторі призводить до недобору врожаю, забруднення сільськогосподарської продукції та довкілля.

   Найбільш чутливі до підробок: ринок дрібної упаковки для роздрібного продажу населенню — до 50%.  Варто знати, що агрохімікати для роздрібного продажу населенню в жодному разі не розфасовують у вигляді медичних ампул, пігулок, капсул, шприців тощо.

    Купуючи препарати, звертайте увагу на інформацію, зазначену на упаковці.

Основні види підробок:

- продаж генериків під назвою оригінальних препаратів;

- нелегальне фасування оригінальних продуктів;

- відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми;

- зниження вмісту діючої речовини.

   Пам’ятайте: фальсифіковані  пестициди шкідливі для Вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для врожаїв!!!

  Наслідки, які може спричинити застосування фальсифікованих пестицидів: часткова або повна втрата врожаю; накопичення залишків небезпечних речовин у харчових продуктах, що загрожує здоров’ю споживачів; погіршення родючості ґрунтів; шкода здоров’ю  аграрія  під час внесення препарату; суттєві матеріальні збитки; вроджені каліцтва; відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів; забруднення навколишнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод та ін.

   Шляхи захисту від підробок:

1. Купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів. 

2. Звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, спеціальні позначки на кришці. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки!

3. Звертайте особливу увагу на тару, в яку розфасовані засоби захисту рослин: дата виробництва тари(каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини).

4. Інформація на етикетці має бути надрукована чітким шрифтом українською мовою із зазначенням: назви постачальника та його адреси в Україні, назви препарату, діючої речовини, ваги або об'єму, дати виготовлення, номера партії, норми застосування, терміну придатності, фірми виробника та його адреси.

5. Етикетка повинна міцно кріпитися до упаковки.

   Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає:

  • не спокушайтеся на запропоновані занижені та спокусливі ціни на пестициди;

  • ретельно відбирайте постачальників пестицидів і агрохімікатів для Вашого господарства;

  • обов’язково перевіряйте наявність всіх необхідних документів, які підтверджують якість та оригінальність препарату;

  • перевіряйте пестициди на відповідність сертифіката якості в Державній Установі «Полтавській обласній фітосанітарній лабораторії» відділі аналітики пестицидів, агрохімікатів, яка розташована за адресою с. Степне, вул. Дослідна, 16.

   Пам’ятайте, дотримання цих правил, при закупівлі пестицидів забезпечать збереження посівів та урожай сільськогосподарських культур!

   Будьте пильні, захистіться від фальсифікату пестицидів, адже підроблені пестициди й агрохімікати шкідливі для вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для продукції!

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби в

Полтавській області    Л.М. БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь