A A A K K K
для людей із порушенням зору
ШИШАЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Полтавська область, Миргородський район

Поради, як позбутися мишей в погребі чи підвалі

Дата: 06.01.2021 09:45
Кількість переглядів: 9181

   Перед початком настання холодів миші мігрують в приватні будинки, сараї, погреби і підвали в яких зберігаються овочеві запаси на зиму та псують зібраний восени врожай. Погреби і підвали - улюблені місця проживання гризунів. Вони не тільки знищують зібраний урожай, але і поширюють інфекційні захворювання, небезпечні для людини. До таких захворювань можна віднести, наприклад чуму, енцефаліт, гепатит, туберкульоз і дифтерію. Миші можуть повністю з’їсти бульби картоплі чи пошкодити овочі. Часто велика кількість картоплі знищується за маленький термін.

   Гризуни розмножуються швидко, тому як тільки ви помітили в своєму сховищі сліди їх життєдіяльності, негайно проводьте з ними боротьбу.

  Необхідно знищувати або вивести наявних шкідників за допомогою комплексу доступних засобів. Позбутися від гризунів важко. Вони вже пристосувалися до всіх людських хитрощів і дуже живучі. Тому простіше провести профілактичні роботи, щоб створити для гризунів несприятливі умови, ніж у подальшому боротися з ними. Часом проблема може і не виникнути, якщо передбачаючи небезпеку її появи, прийняти деякі необхідні заходи.

У якості профілактичних заходів, боротьби рекомендуємо:

  • двері в погріб або підвал краще оббити металевим листом;

  • вентиляційні виходи закрити сіткою або металом з отворами невеликого розміру, слід врахувати, що маленькі миші цілком здатні пролазити в невеликі дірки діаметром з олівець;

  • замазати бетонним розчином на підлозі, в кутах, на стелі, на стінах всі отвори і мишам не буде звідки потрапити в погреба, підвали.

Всі ці заходи будуть ефективні лише в тому випадку, коли погріб має бетонні або цегляні стіни, через які не зможуть пролізти гризуни.

Існують різні методи боротьби з мишами і пацюками.

Механічні методи:

• мишоловки;

• приманки;

• пастки.

   Дуже старий, безпрограшний спосіб позбавлення від мишей – встановити мишоловку. Причому бажано не одну. Їх необхідно встановлювати поблизу від вхідних дверей, нір і уздовж стін. Та встановлюють одноразові клейові пастки з липкими ділянками, в центрі яких кріпиться приманка. Намагаючись наблизитись до ласощів, тваринка приклеюється до пастки і залишається там аж до моменту, доки її не знайдуть та не викинуть разом із самим виробом, також застосовують саморобні пастки з приманкою: з пластикової пляшки з налитим трохи рослинним маслом, які ставляться під невеликим кутом. Коли миша туди полізе на запах олії, то впаде в пляшку, а тому вилізти не зможе через ковзання лапками по маслу. Пастки слід міняти кожні 5-10 днів і регулярно перевіряти. Якщо миші не виявляють інтересу до приманок або навчилися діставати їх з пастки, цей спосіб марний.

   Звичайна трилітрова скляна банка здатна допомогти позбутися від миші. Для цього, бутель поміщають в ящик де зберігаються овочі так, щоб горловина визирала на пару сантиметрів від рівня розміщених овочів. Горловина повинна бути відкритою. На дно ємності поміщають приманку з сильним ароматом. Миші, що потрапили всередину банки, ніяк не зможуть вибратися.

Важливо знати, що миші чують людський запах і уникають його, тому при виготовленні приманок треба використовувати гумові рукавички. Необхідно розсипати хлібні крихти поруч з приманкою і в неї безпосередньо, щоб миші зацікавилися даним місцем.

  • Метод розкладання приманки, суміші негашеного вапна і цукру, привертає увагу миші своєю солодкістю, вбиває її першим компонентом, який нагрівається при з'єднанні з шлунковим соком. Суміш борошна з алебастром (або шпаклівкою) і поставленої поруч миски з водою діє наступним чином: після з’їдання приманки і випивання твариною води, суміш перетворюється в камінь і викликає загибель мишей.

  • Також використовують бите скло, шматочки якого обліплюють запашним милом, натертим на тертці, при ковтанні миша пошкоджує шлунково-кишковий тракт і гине, та застосування винної пробки, обмазаної нерафінованою соняшниковою олією і нарізаною дрібними шматочками. Пробка розбухає усередині тварини, в його кишечнику, і застряє там. Одним з найпопулярніших і старовинних засобів для боротьби з пацюками вважається зола. Посипання підлоги деревною золою, яка прилипаючи до лапок звірків, викликає у них роздратування. Вилизуючи їх, миша з’їдає золу, яка провокує шлункові болі, внаслідок чого гризуни йдуть з підвалу.

    Миші дуже чутливі до запахів, тому можна використовувати натуральні відлякувачі.

   В боротьбі від гризунів в погребі застосовують і народні засоби такі, як: запах паленої шерсті, миші не можуть терпіти, тому в погребі необхідно спалити клаптик вовни якоїсь домашньої тварини. Гризуни відразу ж при цьому, повинні покинути приміщення. За допомогою запаху ромашки можна позбутися звірків раз і назавжди - варто тільки розташувати висушені квіти вздовж стін, де можуть бути нори, а також по кутах. Запах масла гвоздики, сприймається мишами, як небезпечний, внаслідок чого вони уникають це несприятливе місце.

   Мускатний горіх, риб'ячий жир, болотна м'ята - ці та багато інших речовин будуть однаково корисні в боротьбі з мишами і пацюками, які заполонили погреба і підвали. Ганчірки, просочені ефірною олією цих рослин або риб’ячим жиром, кладуть по периметру погреба чи у нори. Ще миші і щури дуже не люблять запаху бузини. Наріжте гілки бузини і розкладіть їх в погребі, підвалі.

    Боротьба з мишами в погребі може проходити із застосуванням не тільки отруйних речовин, але і за допомогою шкідливих для цих тварин звуків. При застосуванні шумових і ультразвукових відлякувачів необхідно тримати пристрій увімкненим постійно, тоді гризуни покинуть підвал через 2-3 тижні.

   Хімічний метод боротьби – хімічна обробка приміщень отрутою. Подібний метод боротьби рекомендується застосовувати в тих випадках, коли популяція мишей занадто велика, і звичайні пастки не справляються.

   У господарських приміщеннях боротьба з мишоподібними гризунами ведеться за допомогою препаратів у формі воскових та парафінових брикетів, тістоподібної маси, гранульованих принад тощо. Це такі дозволені препарати - родентициди як: Бромакем, Багіра, Рат Кіллер Супер. Принади розкладають на підложки у місцях локалізації гризунів. Норми витрати принад беруть згідно регламентів та рекомендацій виробника. Головне не перенасичувати принадою приміщення, а розташовувати її з інтервалом 2-3 м, при використанні зернових принад, та 10-15 м при використанні брикетів. Це дозволяє уникнути настороженості гризунів.

   Біологічний метод боротьби включає в себе знищення мишей і пацюків за допомогою їх же ворогів – котів.

  Позбутися від мишей в погребі, підвалі нескладно: як правило, досить вибрати найбільш ефективний засіб, а ще краще - комбінувати їх.

   Дані прийоми боротьби дозволяють зменшити шкоду від гризунів та знизити їх чисельність у зимовий період.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Л.М. БІЛОКІЗ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь